Instagram dunea_nl

Hier vind je de Instagramposts die geplaatst zijn op het account dunea_nl. Meer informatie lees je via de links onder de posts.

Waterbloeiers

10 juni 2022

Heb jij je technische studie (bijna) afgerond en ben je op zoek naar een vliegende start van je carrière? Kies dan voor ons talentenprogramma! Bij Dunea kun je je multidisciplinair ontwikkelen op het gebied van assetmanagement, projecten en bedrijfsvoering.

Als aanstormend talent los je technische vraagstukken op samen met andere experts van Dunea, adviesbureaus of aannemers. Twee jaar lang word je ingezet in verschillende teams, altijd met een technische insteek. Zo krijg je een brede kijk op techniek binnen een drinkwaterbedrijf.

Meer over talentenprogramma

Lezing

29 april 2022

Brak grondwater, nieuwe bron voor drinkwater? Om een tekort aan drinkwater in de toekomst te voorkomen, moeten we op zoek naar nieuwe bronnen en technieken. We vertellen er graag meer over tijdens een lezing op 9 en 16 mei (19.00 tot 21.00 uur).

Aanmelden lezing

Vraag het de slim watergebruik

25 april 2022

Wat doet Dunea nu eigenlijk zelf aan duurzaam en bewust watergebruik? Onze innovatiemanager, Annemarie Breet, vertelt je er graag meer over! Zo hergebruiken we bijvoorbeeld water waarmee we drinkwater maken en ontwikkelen we voor woningen de waterbespaarplaat. Wil je weten wat dat is en wat we nog meer doen? Bekijk de video!

Meer waterbespaartips

Standpijp

22 april 2022

Na 67 jaar staat onze standpijp op de productielocatie Bergambacht nog steeds onbewogen en fier rechtop. Alhoewel onbewogen... Van een afstand zie je het niet, maar van dichtbij kun je goed zien dat de standpijp hard aan een renovatiebeurt toe is. De betonnen buitenlaag van de 70 meter hoge pijp is aan het loslaten en om verder verval te voorkomen, gaat de pijp in de steigers. Vanaf komende week worden de steigers opgebouwd. Dit werk gaat ongeveer vier weken duren. Als alles in de steigers staat, gaan we beginnen met de herstelwerkzaamheden. Dit duurt nog eens vijf maanden. Maar zo blijft ze voor de komende decennia in het landschap van de Krimpenerwaard onbewogen staan.

Lees meer

Groene tuinen

14 april 2022

Met de opening van de voorbeeldtuin bij Villa Ockenburgh is het project Groene Tuinen in Hollandse Duinen vandaag officieel van start gegaan. Met dit project roepen we inwoners van Nationaal Park Hollandse Duinen op om hun eigen tuin te vergroenen en daarmee de biodiversiteit en het nationaal park te vergroten.

Lees meer

Waterbewust douche

4 april 2022

In Nederland gebruikt één persoon gemiddeld 119 liter water per dag. Dat is zo’n 43.500 liter (43,5m3) per jaar. Wat kost dat nou eigenlijk? Reken het zelf uit met onze tariefcalculator. Je kunt op basis van jouw gezinssamenstelling en woonplaats een indicatie krijgen van je drinkwaterrekening in 2022.

Ga naar de tariefcalculator

Kraanwaterdag 2022

31 maart 2022

Op woensdag 28 september is het zover! Dan kunnen alle basisscholen en bso's in heel Nederland weer deelnemen aan de Nationale Kraanwaterdag. Dit jaar staat de dag in het teken van 'Kraanwater, gewoon bijzonder!'. Want is het wel zo vanzelfsprekend dat er altijd schoon water uit de kraan komt? Nee dus! Start het nieuwe jaar met dit leuke evenement, georganiseerd door zeven Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Meld jouw school of bso aan

Openbare tapkranen

23 maart 2022

Het wordt weer lekker weer en dus is het tijd om onze tapkranen weer open te zetten. En daar zijn onze collega’s Jan en Rob hard mee bezig. Eén voor één worden ze opengedraaid. Een hele klus, want het zijn er zo’n 250! Naast het opendraaien, spoelen we ook meteen de leidingen door. Zo kan iedereen weer genieten van lekker, vers kraanwater tijdens een wandeling of fietstocht.

Meer over de tapkranen

Wereld Water Dag 2022

22 maart 2022

Op Wereld Water Dag 2022 staan we dit jaar stil bij grondwater: een bodemschat waarvan we drinkwater maken, het blauwe goud. De duinen zijn waterwingebieden met daaromheen grondwaterbeschermingsgebieden, herkenbaar aan het blauw/witte bord. We moeten die samen goed beschermen om ons drinkwater beschikbaar te houden. Voor inwoners van deze gebieden betekent dit: géén boringen, auto wassen in de wasbox en een lekbak eronder als je met olie of chemicaliën werkt. Neem een kijkje ondergronds.

Bekijk de video

Later als ik groot ben

15 maart 2022

Hoe ziet het beroep van wateronderzoeker eruit? Danny (12 jaar) mocht voor het  programma Later Als Ik Groot Ben een dagje meelopen met onze eigen Franca, die hem verschillende stappen van het zuiveringsproces liet zien. Danny mocht zelf een monster nemen en het water testen.

Bekijk de video

Valkenburgse Meer

18 februari 2022

We gaan onderzoeken welke zuivering er nodig is om het Valkenburgse Meer na 2030 te kunnen gaan gebruiken als nieuwe bron voor drinkwater. Op een parkeerplaats aan de rand van het Valkenburgse Meer is de bouw gestart voor een tijdelijke hal met zuiveringsinstallatie. Daar zal de komende jaren onderzoek plaatsvinden met meerdere technieken. 

Lees nieuwsbericht

Waterfilters Drinkwaterplatform

10 februari 2022

In Nederland hebben we het beste kraanwater ter wereld. Toch zijn er partijen die beweren dat we ons drinkwater thuis nog moeten filteren. Is dat echt nodig? Lees op Drinkwaterplatform het nut en de nadelen van waterfilters.

Ga naar Drinkwaterplatform

Start brak grondwater

31 januari 2022

Kunnen we met brak grondwater drinkwater maken? Samen met partners doen we daar onderzoek naar. Vandaag startten we de pompen van onze proefinstallatie. Waarom dit onderzoek? De huidige manier van drinkwater maken wordt steeds kwetsbaarder door klimaatverandering en vervuiling. Dit terwijl de bevolking in onze regio enorm groeit! Om een tekort aan drinkwater te voorkomen, moeten we op zoek naar nieuwe bronnen en technieken.

Lees nieuwsbericht

Vacature Proces expert backoffice

28 januari 2022

Ben jij altijd op zoek naar verbeteringen en heb je ervaring met facturatie en/of incassoprocessen? Wil jij de beste processen voor de klant bij een top vitaal bedrijf, namelijk een drinkwaterbedrijf?

Bekijk de vacature

Dunea educatieprogramma 2022

27 januari 2022

Onze gastdocenten staan te trappelen. Dit jaar kunnen we als het goed gaat weer tal van gastlessen en excursies geven! Voor groep 3 t/m 8 van de basisschool hebben we verschillende programma’s over kraanwater. Bijvoorbeeld: een Gastles Kraanwater, de Challenge Slim Watergebruik en de vernieuwde excursies 'Speuren naar Sporen' en 'Van Bron tot Kraan'. Ook hopen we veel klassen in de buitenleslokalen in de Duincampus te verwelkomen.

Meer informatie en boeken

Waterbewust douche

25 januari 2022

Minder warm water gebruiken, scheelt water en energie - en dus CO2-uitstoot. In de badkamer valt het meest te winnen.

Bekijk onze waterbespaartips

Schoonmaakrobot

20 januari 2022

Om nu en in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar lekker en betrouwbaar drinkwater én aan een betrouwbare levering is meer schoon zoet water nodig en meer zuiveringscapaciteit. Naast het zoeken naar nieuwe bronnen nemen we ook ons oudste procesonderdeel onder de loep en maken we deze gereed voor de toekomst. Hoe we dat doen? Door het inzetten van de Schmutzpoetser.

Lees nieuwsbericht

Feestdagen Dunea

24 december 2021

Onze laatste tip van het jaar: Ga je lekker lang tafelen de komende dagen? Vergeet dat karaf met de lekkerste en meest gezonde dorstlesser niet neer te zetten! Even iets anders dan kraanwater? Voeg wat heerlijke ingrediënten toe voor een andere smaak tijdens het kerstdiner. Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2022! Veel plezier!

Bekijk onze kraanwaterrecepten

Aquabrella

23 december 2021

Samen met Acquaint en GMB onderzoeken we op een vernieuwende manier onze 40 km transportleiding. Niet eerder werd deze techniek toegepast in de drinkwatersector. Een ingeklapte paraplu, de Aquabrella, wordt in de leiding uitgeklapt om zo met de stroming van het water mee te varen naar het eindpunt. Onderweg worden allerlei gegevens verzameld.

Lees meer en bekijk de video

Dunea Doe Dingen

21 december 2021

Tips voor thuis met de kinderen deze kerstvakantie! Het is een extra lange vakantie en helaas kunnen we bijna nergens naartoe. Daarom hebben we een mix van leuke, creatieve en leerzame tips voor jullie. Maak een eigen monteursbus met onze bouwplaat, kleur een mooie kerstkleurplaat, doe grappige waterproefjes of een leuke challenge! Veel plezier!

Bekijk onze tips

Werkzaamheden Dunea

8 december 2021

Drinkwater zuiveren en 24/7 levering aan huis wordt duurder in 2022. Dat betekent niet dat de waterrekening hoger wordt. Weten hoe dat zit? Check het met de tariefcalculator.

Ga naar de tariefcalculator

NRC over NPHD

26 november 2021

De duinen zorgen voor ons drinkwater en wij zorgen voor de duinen. Meijendel, Berkheide en Solleveld zijn unieke en bijzonder waardevolle natuurgebieden, middenin het drukste deel van Nederland. Hoe meer mensen de waarde van de gebieden kennen, hoe meer ze die waarderen en ervoor willen zorgen. "Ik wil georganiseerde toegankelijkheid; de recreatiedruk kunnen spreiden", vertelt onze directeur Wim Drossaert vandaag in het NRC-artikel over Nationaal Park Hollandse Duinen.

Lees het artikel

Tarieven 2022

25 november 2021

Onze tarieven voor het komende jaar zijn bekend. Voor duizend liter drinkwater betaal je vanaf 1 januari € 1,07. De belangrijkste reden voor tariefverhoging zijn de stijgende kosten voor het maken van drinkwater. Doordat precario wordt afgeschaft, krijgt niet iedereen een hogere waterrekening in 2022. Of je meer of minder gaat betalen, hangt af van de gemeente waar je woont. Wat dit voor jou betekent? Reken het zelf uit met onze tariefcalculator.

Lees nieuwsbericht

Tapkranen dicht

16 november 2021

Vanaf vandaag draait onze collega Jan weer stuk voor stuk onze openbare tapkranen dicht. Waarom we dat doen? Om bevriezing van de tapkranen te voorkomen. Dus ga je wandelen of hardlopen? Vul dan thuis alvast je fles met water. En wil je weten wat je zelf kunt doen om bevriezing van je leidingen te voorkomen? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Bekijk onze vorsttips

Monteur maakt huisaansluiting

5 november 2021

Onze collega's deden deze week mee aan de Fitterijwedstrijden. Waar zij de opdracht kregen om een huisaansluiting te maken vanuit een gietijzeren hoofleiding. In een razend tempo voltooide ze die taak vakkundig en eindige zo in de top 10.

Educatie herfstvakantie

29 oktober 2021

Gastlessen gegeven door onze collega’s, een herfstspeurtocht in de duinen en een sportinstuif in Lisse: er was de afgelopen weken weer van alles te doen voor kinderen rondom water en natuur. Ze leerden spelenderwijs over dieren en waterwinning in het duin, hoe je slim water kunt gebruiken en hoe belangrijk het is voor je lijf om veel water te drinken.

Meer over onze gastlessen

Ontharding

26 oktober 2021

Waarschijnlijk heb je weleens van hard en zacht water gehoord. Dit geeft de hoeveelheid calcium en magnesium in het water aan. Hoe meer erin zit, hoe harder het water. Het drinkwater dat bij jou thuis uit de kraan komt, valt in de categorie zacht. Daardoor gaan huishoudelijke apparaten langer mee en hoef je minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. En dat is weer goed voor het milieu én je portemonnee!

Lees meer over waterhardheid

Activiteiten herfstvakantie

16 oktober 2021

In de herfstvakantie eropuit met de kinderen? Wij hebben wat leuke tips voor je! Kom naar Meijendel en haal de gratis herfstspeurtocht op bij De Tapuit en bezoek meteen het Monkeybos en de Duincampus. Doe één van de interactieve spellen in de Waterzaal bij het Museon of doe de waterchallenge met Duco de Duinwachter in Corpus. Fijne herfstvakantie!

Bekijk meer activiteiten

Drinkwater

15 oktober 2021

Heb jij enig idee waaruit ons drinkwater bestaat? Wij kunnen het je vertellen! Water bevat mineralen, zouten, goede bacteriën en andere stoffen. Wil je precies weten wat erin zit?

Meer over ons drinkwater

Leiden Marathon

10 oktober 2021

Sporten en water drinken horen bij elkaar. Daarom geven we graag een rondje op de 30e Leiden Marathon! Vandaag delen we verfrissend duinwater uit op meerdere plekken langs het parcours. Wij wensen alle deelnemers heel veel succes!

Vliet Clean Sup

6 oktober 2021

Schone natuur en schone bronnen zijn erg waardevol voor ons en onmisbaar voor de productie van drinkwater. Daarom werken we graag samen met initiatieven zoals de Vliet Clean Sup. Vorige maand hengelden ruim 200 kinderen vanaf hun SUP naar afval op een traject van de Vliet, een kanaal in ons leveringsgebied.

In 4 dagen tijd werden daar 1.341 stukken afval opgevist. Het grootste aandeel was (23,2%) voedselverpakkingen gevolgd door piepschuim (13,1%) en drankflessen (7%). We zijn trots op de inzet van de kinderen en blij met de contacten die we hebben opgedaan. Samen zorgen we voor een schone leefomgeving, want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Aftermovie Kraanwaterdag 2021

28 september 2021

Samen met de 9 andere drinkwaterbedrijven kijken we terug op een geslaagde Nationale Kraanwaterdag! Ruim 200.000 basisschoolleerlingen, waarvan 20.000 in ons leveringsgebied, kregen op 22 september les over kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Naast een feestelijke opening werden meerdere scholen blij gemaakt met gastlessen van een aantal van onze collega's.

Bekijk hier de aftermovie en de foto's van de landelijke opening in Den Haag.

De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea

24 september 2021

Ons bezoekerscentrum De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea in Meijendel is alweer een tijdje open, maar vandaag officieel geopend door kinderen. Het bezoekerscentrum is helemaal vernieuwd en biedt allerlei leuke en leerzame duin- en waterbelevenissen voor jong en oud, duurzaamheidstips én inspiratie voor bezoeken op andere plekken in Nationaal Park Hollandse Duinen.

Lees nieuwsbericht

Kraanwaterdag 2021

22 september 2021

Vandaag is het Nationale Kraanwaterdag. Ruim 200.000 leerlingen van basisscholen en bso's door heel Nederland hadden les over kraanwater. De dag werd vanochtend feestelijk geopend op basisschool ’t Palet in Gemeente Den Haag, samen met burgemeester Jan van Zanen en Wim Drossaert, directeur Dunea. De dag staat in het teken van kraanwater als gezonde én sportieve dorstlesser en heeft als doel kinderen méér water te laten drinken, zeker na het buiten spelen en sporten.

Lees nieuwsbericht

50-literhuis challenge

17 september 2021

Ben of ken jij een ondernemer, start-up of mkb’er met een waterbesparend product? Samen met partners organiseren we een ondernemerschallenge. De winnende innovatie mag een jaar lang zijn product testen in een echt woonhuis vol andere innovaties. Zo zetten we stappen naar een waterbewuste maatschappij.

Lees nieuwsbericht

Waalsdorpervlakte Oranjehotel

18 september 2021

De Waalsdorpervlakte, onderdeel van Meijendel, is vandaag benoemd tot rijksmonument. Dat gebeurde bij de jaarlijkse herdenking van het Oranjehotel, de gevangenis in Scheveningen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog in totaal zo'n 25 duizend mensen door de Duitsers gevangen werden gehouden. Onder hen waren veel verzetsstrijders. Meer dan 250 mensen werden in de jaren 1940-1945 vanuit het Oranjehotel naar de Waalsdorpervlakte gebracht en geëxecuteerd. Op 4 mei worden de doden herdacht bij het monument met de Bourdonklok.

Lees nieuwsbericht

 

Kraanwaterdag

3 september 2021

Het schooljaar sportief en gezond beginnen? Meld je basisschool vóór 7 september gratis aan voor Nationale Kraanwaterdag op woensdag 22 september. Aangemelde klassen maken kans op leuke prijzen, zoals een gastles van een echte waterexpert.

Meld je nog snel aan via: kraanwaterdag.nl/aanmelden

Jongen bij watertoren en tapkraan

13 augustus 2021

Onze watertoren in Scheveningen is de oudste watertoren van Nederland die het nog steeds doet. Wist je dat bovenin een heel groot vat zit met honderdduizenden liters drinkwater. Maar hoe werkt een watertoren en waarom zijn ze altijd zo hoog? De watertoren van Scheveningen is 48 meter boven NAP gebouwd. Hoe hoger het vat met water, hoe groter het hoogteverschil en hoe hoger de druk op de leidingen is.

Video van Het Klokhuis

Meisje drinkt uit tapkraan

11 augustus 2021

Yes eindelijk echt zomerweer de komende dagen! Ga je er lekker op uit, vergeet dan niet voldoende te drinken. Je tapt gratis water bij één van de 200 openbare tapkranen in ons gebied! Lekker fris, lekker duurzaam. Je blijft koel en draagt bij aan een duurzame wereld door plastic flesjes en transport uit te sparen. Benieuwd waar een Dunea-tapkraan te vinden is?

Meer over tapkranen

Kraan doorspoelen Dunea

30 juli 2021

Het is vakantie in Nederland! Veel mensen blijven in eigen land. Anderen gaan de grens over. Waar de vakantie ook heen gaat, spoel alle kranen in huis 1 minuut door als je weer thuiskomt! Zo geniet je ook na je vakantie weer van lekker vers kraanwater. Tip: vang het water op en geef het aan de planten!

Meer over kraan doorspoelen

Kraanwatermocktails

20 juli 2021

Zin in water met een twist? Met onze recepten maak je gemakkelijk de lekkerste mocktails! Wat dacht je van een verfrissende Hulk Junior, Bitterzoet Boosterwater of Funky Fram(b)rozen?

Bekijk de recepten

Kraan doorspoelen Dunea

16 juli 2021

De schoolvakanties zijn weer begonnen! Ga je de komende weken op vakantie? Spoel dan alle kranen in huis een minuutje door als je weer thuiskomt. Zo ververs je het water in de leidingen en geniet je ook na je vakantie weer van lekker fris kraanwater. Bang dat je het vergeet? Zet dan een herinnering in je agenda voor de dag dat je thuiskomt. Fijne vakantie!

Lees nieuwsbericht

Kraanwaterdag Dunea

15 juli 2021

Meld je vóór 7 september aan voor Kraanwaterdag, dan kun je jouw klas bewust maken van de kracht van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Bovendien maak je kans op een gratis gastles van een waterexpert!

Lees nieuwsbericht

Watertoren Scheveningen Dunea

9 juli 2021

Wist je dat onze watertoren in Scheveningen de oudste nog werkende watertoren van Nederland is? Al sinds 1874! Bovenin zit een heel groot vat met ongeveer een half miljoen liter drinkwater. Doen onze pompen het niet door een elektriciteitsstoring? Dan neemt de toren het met gemak over. Zo blijft er altijd water bij jou thuis uit de kraan stromen!

Meer informatie over drinkwater

Statiegeld Dunea

2 juli 2021

Wist jij dat gisteren het statiegeld op kleine flesjes is ingevoerd? Met deze maatregel wil het kabinet zwerfafval verminderen. Wil je echt een verschil maken? Door niet langer flesjes water te kopen, maar recyclebare flesjes bij een tapkraan opnieuw te vullen met koel, lekker én gezond drinkwater, besparen we onder andere CO2. Per tapkraan kan de besparing CO2 zomaar oplopen tot 5.000 kilo per jaar.

Meer informatie over tapkranen

Veteranendag Dunea

25 juni 2021

Zaterdag 26 juni is het Nederlandse Veteranendag. Dunea is partner, want net als goed en betrouwbaar drinkwater is ook vrede niet vanzelfsprekend. Wat wel vanzelfsprekend is: wij zijn de veteranen oprecht dankbaar voor de vrede die we nu kennen. Dat we al zo lang in vrede leven is geen toeval, maar danken we aan de veteranen die zich hier sterk voor maakten.

Lees nieuwsbericht

Kraanwaterdag Dunea

24 juni 2021

Profvoetbalster en landskampioene Kika van Es moedigt alle basisscholen en bso’s in Nederland aan om mee te doen met Nationale Kraanwaterdag. Door les te geven over kraanwater ontdekken kinderen waarom water drinken zo belangrijk is, vooral als je sport en beweegt. Wil jij ook meedoen met je klas met Kraanwaterdag? Meld je dan snel aan!

Lees nieuwsbericht

Kraanwatercocktails Dunea

16 juni 2021

Zin in water met een twist? Met de recepten op onze website maak je heel gemakkelijk de lekkerste mocktails. Bijvoorbeeld handig om ook kinderen voldoende te laten drinken nu het zo warm is. Check onze recepten en drinken maar!

Bekijk recepten kraanwatermocktails