Kraan doorspoelen

Terug van vakantie? Kraan doorspoelen!

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen van uw huis een tijdje stilgestaan. Spoel bij thuiskomst de kranen in huis 1 minuut door om weer lekker vers en koel water te krijgen. Vang dit water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

Water is een beperkt houdbaar product dat u het beste vers consumeert. Stilstand kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Daarom is het verstandig bij thuiskomst de leidingen even door te spoelen. Dit bereikt u door alle koud- en warmwaterkranen even te openen. Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Daarna is het water weer lekker koel en zeer geschikt voor consumptie.

Hoe lang doorspoelen?

Voor een woning is een minuut doorspoelen voldoende. Organisaties met grotere waterinstallaties (langere leidingen) adviseren wij elk tappunt twee minuten door te spoelen. Brandslanghaspels kunt u daarbij overslaan.

Tips

  • Noteer de actie in uw telefoon om het niet te vergeten.
  • Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit.
  • Open van elk tappunt de koud- en warmwaterkraan.
  • Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.
  • Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn.
  • Vergeet ook de buitenkraan en tuinslang niet. Brandslanghaspels kunt u overslaan.

Getekende kraan met herinnering voor doorspoelen

Nieuwe leidingen of kraan

Nieuwe materialen kunnen de eerste 3 maanden nog stoffen afgeven die de waterkwaliteit verminderen, zoals lood. Daarom geldt voor nieuwe leidingen en kranen een doorspoeladvies.

Leidingen

Spoel de nieuwe leiding 3 maanden lang voor elk gebruik door. En wel zo lang dat water dat een tijdje in de leiding heeft stilgestaan, doorspoelt.
Een rekenvoorbeeld: Neem de afstand van de watermeter tot de kraan. Elke 5 meter leiding bevat ongeveer 1 liter water. Het duurt ongeveer 10 seconden om 1 liter door te spoelen. 10 meter leiding is dus 20 seconden doorspoelen. Nieuwe leidingen geven na 3 maanden vrijwel geen ongewenste stoffen meer af. Dan kan het kraanwater zonder doorspoelen door iedereen gebruikt worden.

Alleen een nieuwe kraan

Heeft u alleen een nieuwe kraan? Dan hoeft u slechts 10 seconden door te spoelen voor elk gebruik, gedurende de eerste drie maanden.

Bewust en duurzaam watergebruik

Het water kunt u opvangen en voor iets anders gebruiken, zoals handen wassen, schoonmaken, de WC doorspoelen of de planten water geven. 

Extra bespaartip: als een kraan gedurende de dag weinig wordt gebruikt, kunt u na het doorspoelen wellicht een kan vullen waaruit u de hele dag drinkt.