Dunea Doe Dingen

Leuk, leerzaam en creatief

Wil je iets leuks doen met de kids dat tegelijkertijd ook leerzaam is? Houd deze pagina dan in de gaten! De komende tijd gaan wij hier allerlei leuke activiteiten plaatsen die je ook iets leren over drinkwater. Hoe maken wij water? Hoe vervoeren we het? Hoe zorgen we voor onze duinen?

Je weet vast allang dat Dunea ervoor zorgt dat het water uit de kraan komt voor iedereen die woont in het westelijk deel van Zuid-Holland. En misschien weet je ook wel dat wij water maken met de duinen en dat wij daarom heel zuinig zijn op de duinen.

We hebben daarom heel veel verschillende mensen bij ons werken. Bijvoorbeeld mensen die zorgen voor de duinen (duinwachters en duinwerkers). Zij zorgen voor de natuur en de dieren die in de duinen leven. Ook geven zij informatie aan bezoekers van de duinen. En zo zijn er onze monteurs die ervoor zorgen dat er altijd water uit jouw kraan komt. Heb je  een vraag over water? Dan kom je uit bij onze collega's van de klantenservice. Zij beantwoorden alle vragen, van de watermeter tot de waterrekening.

Water op zijn kop Dunea Doe Dingen

Water op zijn kop

Keer je een glas om met water erin, dan valt het er natuurlijk uit. Maar wat gebeurt er als je een glas met water met een kaart erop omkeert? Valt het er dan ook nog uit?

Wat heb je nodig?

  • Drinkglas
  • Ansichtkaart of een stukje heel dik papier
  • Water

Wat moet je doen?

Vul het glas tot aan de rand met water. Zo vol dat het water bol gaat staan. Leg de kaart met de gladde kant op het glas. Druk ‘m zachtjes aan, zodat er geen lucht meer onder zit. Wat zou er nu gebeuren als je het glas omkeert? Probeer maar! Til het glas op en keer ‘m voorzichtig om.

En is het gelukt? Hoe kan dat nou?

Het zit zo: de lucht om ons heen drukt overal tegenaan. Dit wordt ook wel luchtdruk genoemd. Draai je een glas met water en kaart om, dan drukt de lucht van onder harder tegen de kaart dan het water van boven in het glas. Zo blijft de kaart hangen en valt het water dus niet uit het glas.

Wat weet jij over kerkuilen?

Bovenin De Tapuit, ons bezoekerscentrum in Meijendel, wonen 2 kerkuilen. Wij volgen hen 24/7 met 2 nestcams en hopen natuurlijk op kleintjes. Maar wat weet jij eigenlijk over kerkuilen? Doe hier rechts de quiz en test jouw kennis. 

Ben jij ook benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren bij de kerkuilen? Kijk dan ook live mee met de binnen- en
buitencamera's . 

Neem ook een kijkje bij de kerkuilen

Doe de quiz                                    

Dunea monteursbus bouwplaat

Bouw de bus

Onze monteurs zijn dag en nacht bezig om ervoor te zorgen dat er altijd water uit jouw kraan komt. Ze rijden met hun bus vol spullen door ons leveringsgebied. Jij kunt nu zelf zo'n monteursbus in elkaar zetten. Print de bus, knip 'm uit en plak 'm vast. En rijden maar! Kun jij misschien de onderdelen erbij verzinnen die in de bus zitten?

Wat heb je nodig?

  • Printer
  • Schaar
  • Lijm of plakband

Tip! Print de bus uit op wat dikker A4-papier of plak 'm na het printen op wat dikker papier. Zo heb je er langer plezier van.

Download de bouwplaat