Dunea Doe Dingen

Leuk, leerzaam en creatief

Wil je iets leuks doen met de kids dat tegelijkertijd ook leerzaam is? Dan zit je hier goed! Ga aan de slag met waterproefjes, doe een challenge of maak zelf een Dunea monteursbus. Er is voor ieder wat wils!

Let op! We plaatsen regelmatig nieuwe activiteiten, dus houd deze pagina in de gaten.

Kleurplaat kerkuilen Dunea De Tapuit

Kleur 'm in!

Zin in iets creatiefs? Download dan deze leuke kerkuilenkleurplaat, print 'm uit en kleur 'm in. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat! Je kunt je foto mailen naar communicatie@dunea.nl of deel 'm op social media en tag ons. Veel plezier!

Download de kleurplaat

Muziek maken met water Dunea

Muziek met water

Wat heb je nodig? Vijf grote glazen flessen, kraanwater en een stokje.

Vul elke fles met een andere hoeveelheid water. Tik vervolgens met het stokje tegen de flessen. Je hoort verschillende klanken en kunt nu je eigen waterliedje maken.

Tip! Gooi na afloop het water niet weg, maar geef het aan de planten.

Dunea monteursbus bouwplaat

Bouw de bus

Onze monteurs zijn dag en nacht bezig om ervoor te zorgen dat er altijd water uit jouw kraan komt. Ze rijden met hun bus vol spullen door ons leveringsgebied. Jij kunt nu zelf zo'n monteursbus in elkaar zetten. Print de bus, knip 'm uit en plak 'm vast. En rijden maar! Kun jij misschien de onderdelen erbij verzinnen die in de bus zitten?

Wat heb je nodig?

  • Printer
  • Schaar
  • Lijm of plakband

Tip! Print de bus uit op wat dikker A4-papier of plak 'm na het printen op wat dikker papier. Zo heb je er langer plezier van.

Download de bouwplaat

We dagen je uit!                            

Bottle flip

Eind 2016 was het een megahype: de bottle flip. Een fles water met een salto perfect laten landen op zijn onderkant. Wij dagen je uit! Vul een fles met water en gooien maar!

Hoeveel water doe je in de fles? De ideale hoeveelheid zit ergens tussen de 20% en 40%. De ideale fles? Eentje met een bredere onderkant. Die landt namelijk makkelijker. Een fles met een lange hals schijnt minder goed te werken. Succes en veel plezier!

Tip! Heb je een regenton? Vul de fles met het opgevangen water.

Gat in de zak | Dunea Doe Dingen

Gat in de zak

Wat gebeurt er als je met een scherp potlood in een plastic zak met water prikt? Weet jij het? Probeer het zelf!

Wat heb je nodig?

  • Potlood
  • Puntenslijper
  • Plastic (boterham)zakje
  • Water

Wat moet je doen?

Slijp een scherpe punt aan het potlood. Vul vervolgens een (boterham)zakje met water. Houd de bovenkant van het zakje met één hand vast en prik het potlood voorzichtig door het zakje heen. Als alles goed gaat, loopt het water niet weg.

Hoe kan dat nou?

Als je met het potlood in het zakje prikt, duw je het plastic weg en ontstaat er een gat. Omdat plastic elastisch is, drukt het tegen het potlood en kan er dus geen water langs lekken. Haal je het potlood er weer uit? Pas dan op! :-) Het gat is nu niet meer afgesloten en dus loopt het water weg.

Tip! Vang na afloop het water op en geef het aan de planten.

Bekijk de video