Banner Image
Werken bij Dunea

We zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega's. Ben je deskundig, zoek je ruimte om jezelf verder te ontwikkelen en werk je graag samen met anderen? Houd dan de vacatures op onze website in de gaten.

Bekijk de vacatures
Banner Image
Uw mening telt

Laat ons weten wat u van onze website vindt.

Vul hier de vragenlijst in

Drinkwater en kwaliteit

Dunea levert elke dag lekker en betrouwbaar drinkwater aan 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Ons water is van uitstekende kwaliteit. Doordat we ons drinkwater uit duinwater bereiden, zijn er geen chemicaliën nodig om het water te zuiveren. Tijdens het zuiveringsproces en het transport naar uw kraan, wordt regelmatig gecontroleerd of de samenstelling en kwaliteit van het drinkwater voldoen aan de wettelijke normen.

Maar Dunea doet meer. Immers, wat nu goed is, is straks wellicht niet meer goed genoeg. Ondanks bestaande normen meten we ook stoffen waarvoor nog geen wettelijke normen zijn ontwikkeld. Om ook in de toekomst veilig en goed water te kunnen leveren, maken wij ons hard voor het beschermen van de bron. In ons geval is de bron het oppervlaktewater, afkomstig uit de Afgedamde Maas. Het beschermen van de bron is een gedeelde verantwoordelijkheid, wij kunnen dat niet alleen. Daarom werken wij actief samen met partijen die medeverantwoordelijk zijn voor de rivier (Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en diverse lokale partijen (o.a. boeren en tuinders). Daarnaast investeren wij blijvend in onderzoek naar (nieuwe) stoffen en verontreinigingen in ons drinkwater. En werken we constant aan verfijning van onze meet- en zuiveringstechnieken. Daarmee helpt Dunea de wettelijke normen voor drinkwater aan te scherpen en altijd lekker en betrouwbaar drinkwater te produceren. Nu en in de toekomst!

Dunea rapporteert jaarlijks de waterkwaliteitsgegevens aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze gegevens worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) getoetst aan de wet- en regelgeving, en verwerkt tot een jaarlijks rapport. Dit rapport gaat ook naar de Tweede Kamer. Klik hier RIVM-rapport, over 2013.

Waarom duinwater?

  • Duinpassage is een natuurlijke zuiveringsmethode waarbij menselijk falen vrijwel is uitgesloten.
  • Het alternatief voor de duinpassage is zuivering met behulp van chemicaliën.
  • Drinkwater bereiden uit duinwater is een unieke methode in de wereld en iets waar we trots op zijn.
  • De duinen zorgen voor een voorraad zoet water waarmee Dunea enige maanden vooruit kan.