Betrouwbaar en lekker drinkwater

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt?

Goed en betrouwbaar drinkwater produceren in harmonie met de natuur. Dat is waar Dunea zich dagelijks voor inzet. Ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op het water van Dunea. Maar hoe wordt drinkwater nou eigenlijk gemaakt?

Ontdek hier meer over uw drinkwater

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt
Meten water door Het Waterlaboratorium

Waterkwaliteit en samenstelling

Waaruit bestaat drinkwater? En wat is de hardheid van het water? Het Nederlandse drinkwater behoort tot de top van de wereld doordat het zo goed gezuiverd wordt. Dat betekent niet dat er geen andere stoffen inzitten. Drinkwater bevat mineralen, zouten, goede bacteriën en andere stoffen. Net als in de lucht en de bodem komen ook in het oppervlaktewater stoffen terecht van consument en industrie, land en tuinbouw. Sporen hiervan worden ook in drinkwater aangetroffen. Het gaat dan om minieme concentraties; veel zuiveren wij eruit. Zien we een overschrijding bij de bron aankomen, dan rapporteren we die aan Rijkswaterstaat en nemen we maatregelen. Zo houden we het drinkwater betrouwbaar.

Meer over waterkwaliteit en samenstelling

Waterhardheid

De waterhardheid in ons leveringsgebied is 7,9 graden Duitse hardheid, oftewel 1,42 mmol per liter. Millimol is de officiële eenheid om de hardheid van water aan te duiden.

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het kraanwater, hoe harder het water. Zachter water uit de kraan zorgt voor minder kalkaanslag en u heeft minder (af)wasmiddel nodig voor een effectief resultaat. Ook kunt u sommige apparaten instellen op de hardheid van het kraanwater, denk aan uw wasmachine, vaatwasser of koffieautomaat. 

Waterontharders

Er zijn apparaten op de markt waarmee u zelf de hardheid van het water kunt verlagen. Als u zo’n waterontharder aanschaft, let er dan op dat het apparaat op de juiste manier wordt aangesloten. Als dit niet gebeurt, kan dit de kwaliteit van uw drinkwater beïnvloeden. Schakel daarom altijd een erkende installateur in. Het is ook belangrijk dat u de voorschriften van de fabrikant voor reiniging en onderhoud opvolgt.

Meer over waterhardheid