Bewust watergebruik

Tips om bewust om te gaan met water

Bewust omgaan met water. Voor de een de normaalste zaak van de wereld, voor de ander nog een blinde vlek. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet. Heeft u zelf nog een tip? Post hem op onze Facebookpagina

Doppers worden gevuld onder de kraan

Drink bewust

Drink, ook als u geen dorst heeft, voldoende water. Minimaal anderhalve liter per dag. Zo vult u het vocht in uw lichaam weer aan. Wordt het een tropisch warme dag? Let dan extra op ouderen en kinderen in uw omgeving. Zij vergeten soms op tijd te drinken. Ook huisdieren hebben meer water nodig dan anders. Zorg dat er steeds een bakje met vers water klaarstaat. 

Heeft u ook zin in water dat net even anders smaakt? Wij hebben 4 heerlijke recepten voor verrassende mocktails op een rijtje gezet.

Bewust in de badkamer

Ook in de badkamer kunt u heel gemakkelijk bewust met water omgaan:

 • Met een douchebeurt verbruikt u meestal minder water dan wanneer u een bad neemt. Ook kunt u een bad half vullen, of meerdere kinderen tegelijkertijd in bad doen.
 • Zet een timer als u gaat douchen. Zo houdt u gemakkelijk in de gaten hoe lang u doucht. Er zijn ook zandlopertjes in omloop als 'douchecoach'. 
 • Zet de kraan dicht terwijl u uw tanden poetst.
 • Een waterbesparende douchekop en mengkranen kunnen ook helpen. 
 • Plaats een spoelonderbreking op het toilet. Voor een kleine boodschap is minder water nodig.

Bewust in de rest van het huis

Ook voor watergebruik in de rest van het huis zijn er een paar praktische tips.

 • Zet de vaatwasser of wasmachine alleen aan als hij vol is.
 • Controleer regelmatig op verborgen lekkages door bijvoorbeeld maandelijk de meterstand af te lezen. Als u geen water verbruikt, moet de meter stil bijven staan. 
 • Repareer lekkende leidingen. Tien druppels per minuut lijkt weinig, maar is ruim 1.000 liter per jaar. Dat is onnodig verlies.
 • Heeft u druppeltjes ontdekt op uw watermeter? Dan kan het zijn dat uw watermeter lekt, maar in de meeste gevallen is het condens. Condens ontstaat bij een verschil tussen kou en warmte. Indien u toch nog vragen heeft of u denkt dat het om een lekkage gaat, neem dan contact op met onze klantenservice via het telefoonnummer: 088 347 47 47.

Bewust buiten

De tuin

 • Geef de tuin 's zomers niet dagelijks water, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid. Dan ontwikkelen de planten langere wortels, waardoor in droge tijden minder water nodig is.
 • Zet een regenton onder de regenpijp. Dit water is niet geschikt om te drinken, maar prima voor gras en plantjes.

Auto schoonmaken

Was uw auto wat minder vaak. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. De autowasstraat is de beste plek. Daar gaan ze vaak slim om met hergebruik van water en het vervuilde water lekt niet weg in het milieu. Beter!

Tapkranen

Bij een openbare tapkraan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis drinkwater tappen. Handig voor tijdens een wandeling of fietstocht. Laat ook deze kranen niet onnodig lopen.

Waar staan onze tapkranen?

Kraan doorspoelen

Bewust na de vakantie

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen van uw huis een tijdje stilgestaan. Spoel bij thuiskomst de kranen in huis 1 minuut door om weer lekker vers en koel water te krijgen. Vang dit water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn.

Meer informatie over kraan doorspoelen

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt?

Goed en betrouwbaar drinkwater produceren in harmonie met de natuur. Dat is waar wij ons dagelijks voor inzetten. Ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op het water van Dunea. Maar hoe wordt drinkwater nou eigenlijk gemaakt?

Ontdek meer over uw drinkwater