Bewust watergebruik

Tips om bewust om te gaan met water

Bewust omgaan met water. Voor de een de normaalste zaak van de wereld, voor de ander nog een blinde vlek. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet.

Heeft u zelf nog tips? Laat het ons weten door 'm te posten op onze Facebookpagina.

Tuintips

De ene tuin heeft meer water nodig dan de andere om er goed uit te zien. Je aanpassen aan droogte kan dus op twee manieren: minder vaak sproeien en je tuin zo inrichten, dat extra water geven minder nodig is.

 • Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.
 • Geef water voor 7.00 uur in de ochtend of na 22.00 uur in de avond. Dan gaat er het minst verloren aan verdamping. Schimmelgevoelige planten geef je het beste in de ochtend water.
 • Vang regenwater op in een regenton en gebruik het om je (pot)planten water te geven. Installatietips regenton.
 • Geef dicht bij de wortels water. Gebruik een gieter en installeer een regenmeter als je je gazon sproeit.
 • Juiste plant op juiste plek: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in je zonnigste hoek.
 • Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt uit de bodem. Veel bestrating zorgt voor meer warmte en verdamping.
 • Laat je tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Kijk voor meer handige tips op de website van Milieu Centraal.

Auto schoonmaken

Was uw auto wat minder vaak. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. De autowasstraat is de beste plek. Daar gaan ze vaak slim om met hergebruik van water en het vervuilde water lekt niet weg in het milieu. Beter!

Openbare tapkranen

Bij een openbare tapkraan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis drinkwater tappen. Handig voor tijdens een wandeling of fietstocht. Laat ook deze kranen niet onnodig lopen. Bekijk hier waar onze tapkranen allemaal staan.

Waterbewust tips

Drink bewust

Drink, ook als u geen dorst heeft, voldoende water. Minimaal anderhalve liter per dag. Zo vult u het vocht in uw lichaam weer aan. Wordt het een tropisch warme dag? Let dan extra op ouderen en kinderen in uw omgeving. Zij vergeten soms op tijd te drinken. Ook huisdieren hebben meer water nodig dan anders. Zorg dat er steeds een bakje met vers water klaarstaat. 

Kraanwatermocktails

Heeft u ook zin in water dat net even anders smaakt? Wij hebben vier heerlijke recepten voor verrassende mocktails op een rijtje gezet.

Recepten kraanwatermocktails


Opblaasbaar zwembad

Bewust omgaan met een opzetzwembad

Opzetzwembaden worden steeds groter. Ze gebruiken zomaar 2.300 of 6.500 liter. Ter vergelijking: een bad in de badkamer gebruikt ongeveer 120 liter en een douchebeurt van 9 minuten 65 liter water. Wil je toch een groot opzetzwembad gaan gebruiken? Vul die dan bij voorkeur op een rustig gebruiksmoment: voor 7.00 uur 's ochtends of na 22.00 uur 's avonds. En gebruik een pomp om het water te zuiveren, dan hoef je het water zo min mogelijk te verversen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de openbare zwembaden, of zwem in buitenwater zoals meren, rivieren en plassen. Op de website van zwemwater.nl zie je waar dit veilig kan.

Bewust in de badkamer

Ook in de badkamer kunt u heel gemakkelijk bewust met water omgaan:

 • Met een douchebeurt verbruikt u meestal minder water dan wanneer u een bad neemt. Ook kunt u een bad half vullen, of meerdere kinderen tegelijkertijd in bad doen.
 • Zet een timer als u gaat douchen. Zo houdt u gemakkelijk in de gaten hoe lang u doucht. Er zijn ook zandlopertjes in omloop als 'douchecoach'. 
 • Zet de kraan dicht terwijl u uw tanden poetst.
 • Een waterbesparende douchekop en mengkranen kunnen ook helpen. 
 • Plaats een spoelonderbreking op het toilet. Voor een kleine boodschap is minder water nodig.
 • Gebruik voor de kleine boodschap de kleine knop en voor de grote boodschap een grote knop.

Bewust in de rest van het huis

Ook voor watergebruik in de rest van het huis zijn er een paar praktische tips.

 • Zet de vaatwasser of wasmachine alleen aan als hij vol is.
 • Controleer regelmatig op verborgen lekkages door bijvoorbeeld maandelijk de meterstand af te lezen. Als u geen water verbruikt, moet de meter stil bijven staan. 
 • Repareer lekkende leidingen. Tien druppels per minuut lijkt weinig, maar is ruim 1.000 liter per jaar. Dat is onnodig verlies.
 • Heeft u druppeltjes ontdekt op uw watermeter? Dan kan het zijn dat uw watermeter lekt, maar in de meeste gevallen is het condens. Condens ontstaat bij een verschil tussen kou en warmte. Indien u toch nog vragen heeft of u denkt dat het om een lekkage gaat, neem dan contact op met onze klantenservice via het telefoonnummer: 088 347 47 47.
Kraan doorspoelen

Bewust na de vakantie

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen van uw huis een tijdje stilgestaan. Spoel bij thuiskomst de kranen in huis 1 minuut door om weer lekker vers en koel water te krijgen. Vang dit water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn.

Meer over kraan doorspoelen

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt?

Goed en betrouwbaar drinkwater produceren in harmonie met de natuur. Dat is waar wij ons dagelijks voor inzetten. Ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op het water van Dunea. Maar hoe wordt drinkwater nou eigenlijk gemaakt?

Ontdek meer over uw drinkwater