De duinen van Dunea

Welkom!

Dunea beheert de duingebieden tussen Monster en Kijkduin en tussen Scheveningen en Katwijk: Solleveld, Meijendel en Berkheide. Deze drie gebieden hebben nagenoeg dezelfde functies: we winnen er ons water, beheren de natuur en zorgen ervoor dat mensen er kunnen recreëren.

Daarnaast zijn de duingebieden ook als zeewering belangrijk. Dunea werkt continu aan een goede balans tussen de verschillende functies. De duinen maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Lees meer over onze duingebieden

De vele wegen naar Meijendel 

Auto bij de TapuitMeijendel is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Zuid-Holland. Er zijn dus vele toegangen tot het gebied, ondanks dat we een deel van het beschermde natuurgebied gereserveerd houden voor kwetsbare natuur en drinkwater. 

Kies jouw weg

Nieuws

/-/media/images/duinen/boomkikkerheader-mobile.ashx

Meijendelse boomkikker ontmaskerd

Om de biodiversiteit in de waardevolle duinen te beschermen en te versterken doet Dunea onderzoek naar flora en fauna; zelf en samen met...

Lees meer over Meijendelse boomkikker ontmaskerd

/-/media/images/nieuws/fietsers-in-het-duin-mobile.ashx

Ontwikkeling bezoek Meijendel volgt landelijke trend

De afgelopen twaalf jaar is het aantal bezoekers aan natuur- en waterwingebied Meijendel in Den Haag en Wassenaar gestegen van bijna 1 miljoen naar 1...

Lees meer over Ontwikkeling bezoek Meijendel volgt landelijke trend

/-/media/images/nieuws/voorfiltergebouw-mobiel-website.ashx

Erfgoed met een nieuwe functie

Maandag 28 november openden Burgemeester Visser van de gemeente Katwijk en Wim Drossaert, directeur van Dunea, onze nieuwe innovatieve...

Lees meer over Erfgoed met een nieuwe functie

Onze duingebieden

/-/media/images/duinen/onze-duingebieden-ticketbox/galloway-rund.ashx

Meijendel

In Meijendel ontdek je het bos en de hoge duinen en heb je een geweldig uitzicht over de infiltratieplassen, die belangrijk zijn voor de waterwinning. De afwisseling in het gebied maakt van elk bezoek een avontuur.

Ontdek Meijendel

/-/media/images/duinen/solleveld-homepage.ashx

Solleveld

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied. Bijzonder zijn de eikenbomen in het gebied, omdat deze nergens anders in Nederland zo dichtbij de zee staan.            

Ontdek Solleveld

/-/media/images/duinen/onze-duingebieden-ticketbox/berkheide.ashx

Berkheide

Berkheide is een vrij open gebied met veel duingraslanden, natte duinvalleien en bijzondere planten. Wij beschermen de kwetsbare natuur en daarom is Berkheide niet toegankelijk voor bezoekers.

Ontdek Berkheide

Folder van de wandeling Grote Grazers
Seizoenswandeling

Ga met duinwachter Jan op zoek naar grote grazers

Duinwachter Jan Twigt over zijn ‘huis in de duinen’: Als kind woonde ik met mijn ouders en een heleboel dieren aan de rand van het duin. Mijn vader legde in de duinen waterleidingen aan. In de vakanties ging ik graag met hem mee. Samen genieten van de stilte! Op mijn 17e ben ik in de voetsporen van mijn vader getreden. Inmiddels werk ik 32 jaar voor Dunea, waarvan 18 jaar als duinwachter. Sinds 2005 zorg ik, samen met mijn collega’s, voor onze paarden, runderen en schapen. De grazers zijn belangrijk, want zij houden onze duinen in topconditie. Hoe we onze dieren precies inzetten? Ontdek het tijdens deze mooie wandeling door mijn tweede huis!

Goed om te weten: de wandeling is 7 km lang en duurt ongeveer 2 uur. Om de wandeling te kunnen lopen heb je een kaartje voor Kijfhoek & Bierlap nodig, dit kost 2 euro en bestel je via deze link.

Genoten van de wandeling? Deel je ervaring op Instagram met de tag #duingebieden_dunea.

Download de folder

Het is heerlijk genieten in de duinen. Met de wind door je haren zie je elke keer weer iets anders.