Brugklassers bedenken oplossing voor drie drinkwateruitdagingen

Met een verrassende oplossing voor zoetwaterbeschikbaarheid, het voorkomen van overstromingsrisico én restwater gebruiken voor wc en tuin wonnen Foppe, Mishella en Elin de Willie Wortel wedstrijd van Technolab Leiden.

Deze wedstrijd werd georganiseerd in samenwerking met drinkwaterbedrijf Dunea. Leerlingen gingen aan de slag met een actuele wateruitdaging en Nederland en verzonnen een technische oplossing hiervoor.

Technolab Leiden organiseert al sinds 2006 de Willie Wortel wedstrijd. Jongeren stappen tijdens deze wedstrijd in de wereld van onderzoeken en ontwerpen als een uitvinder. Dit jaar is drinkwaterbedrijf Dunea aangesloten als partner, zodat de leerlingen met een ‘echt probleem’ aan de slag kunnen. 

Tientallen jongeren startten in maart met verschillende challenges. Zo ging er een groep aan de slag met uitdagingen rondom drinkwatertekorten, ging een groep op zoek naar manieren om drinkwater in huis te besparen en bewustzijn te creëren. Maar ook oppervlaktewaterthema’s kwamen aan de orde zoals het verstevigen van dijken. 

Woensdag 22 juni presenteerden de finalisten hun uitvinding aan de vakjury, bestaande uit Ruben Wentink van Dunea, Nanda van Beest van Gemeente Leiden, Pieter den Besten van Ministerie van Water en Infrastructuur en jeugdjurylid Timo. Zij besloten unaniem dat de eerste prijs naar de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium ging. 

Karin van de Burgwal, adviseur educatie bij Dunea, is onder de indruk van het niveau van de finalisten. “De leerlingen hebben echt creatief gedacht en heel veel aandacht besteed aan de prototypes. Dunea vindt het belangrijk om te investeren in techniekonderwijs. Als drinkwaterbedrijf hebben we dagelijks te maken met diverse technische uitdagingen in ons productieproces en ook in de natuur. Door een drinkwaterprobleem op te lossen worden deze leerlingen zich bewust van welke uitdagingen de watersector heeft in Nederland. En we hopen natuurlijk dat zij enthousiast worden voor een baan bij Dunea."

Vera den Besten, projectleider Technolab Leiden licht nog toe: "De Willie Wortel Wedstrijd wordt bij Technolab vanuit de leerlijn Groen Doen georganiseerd. Bij deze leerlijn werken we met leerlingen aan klimaatactie; hoe kunnen we techniek en natuur samen laten werken om bij te dragen aan een duurzamere toekomst? Dat komt samen in deze uitvinderswedstrijd en we zijn super trots op de uitvindingen die zijn bedacht voor water in Nederland. Het was super tof om deze editie samen te organiseren met Dunea, die deze waarden met ons deelt. En voor de leerlingen was het natuurlijk extra leuk om een uitvinding bedenken voor een echte opdrachtgever!"