Voorkom schade bij vorst

Wist u dat als het buiten erg koud is, het risico bestaat dat uw waterleiding en verwarmingsbuizen bevriezen? Daardoor kan er een breuk in de waterleiding ontstaan, met lekkages tot gevolg. Staat u liever niet ineens in de kou? Lees dan onze tips.

Met de onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico op bevriezing van uw leidingen. Denk hier ook aan als u in de winter met vakantie gaat!

  • Zet bij vorst de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open, ook in de ruimten waar zich de watermeter, hoofdkraan en leidingen bevinden. Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en uw warmwatertoestel (boiler) op minimaal 60°C.
  • Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan voorkomt u hiermee eventuele waterschade.
  • Tocht is een grote vijand. Isoleer de meterruimte goed, zorg ervoor dat buitendeuren en toegangsdeuren goed sluiten en plaats eventueel tochtstrips. Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig, ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen.
  • Is de ruimte niet tochtdicht te krijgen en bent u bang voor bevriezing? Pak dan de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal.
  • Bij vorst kunt u (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten, zoals de garage, het best apart afsluiten en aftappen, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen die u kunt afsluiten met de bijbehorende stopkraan.
    Het aftappen gaat als volgt: draai de stopkraan van de leidingen in een onverwarmde ruimte dicht. Open nu het aftapkraantje en vang het water op in een emmer. Zet ook alle andere kranen in de koude ruimte open en laat alle leidingen leeglopen. Sluit tenslotte het aftapkraantje en de waterkranen. Vergeet niet om na de vorstperiode de leidingen door te spoelen.
  • Laat uw kraan druppen. Daardoor blijft het water door de leidingen stromen en kan het niet bevriezen. Dit kost u misschien 2 euro, echter het vervangen van een bevroren watermeter kost meer geld; een wisseling door vorstschade van een eenvoudige watermeter kost in 2023 € 183,12 incl. 9% btw. In dit document vindt u meer informatie over de tarieven.

Wat kunt u doen als uw watermeter toch bevroren is?

Als een watermeter bevroren is, merkt u dat meteen. Er komt dan geen water meer uit de kraan. In dat geval kunt u ons dag en nacht bellen. Wij kommen de kapotte watermeter dan vervangen. De kosten voor de nieuwe watermeter moet u betalen. Want alleen u kan ervoor zorgen dat de meter niet bevriest. Het vervangen van de watermeter kost in 2023 € 183,12 incl. 9% btw.

Gesprongen watermeter door vorst