Educatie

Meer leren over duin en water

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd biedt Dunea gastlessen, excursies en begeleide duinbezoeken. Aan het onderwerp drinkwater wordt altijd thematisch aandacht besteed op de gebieden van natuur, gezondheid en duurzaamheid. Dit doen we samen met gemeentes, natuur- en waterorganisaties in de regio.

Bekijk het aanbod en boek een activiteit

Tekening met tekst: waar komt drinkwater vandaan?

Waar komt jouw drinkwater vandaan?


Weet jij dat wij het water dat uit jouw kraan komt, onder andere uit de Afgedamde Maas halen? Als we het water uit deze zijtak van de Maas hebben gehaald, halen we met een hele grote zeef het afval uit het water. Daarna vervoeren we  het water in hele grote leidingen naar de plassen in de duinen tussen Noordwijk en Monster. Als het in deze infiltratieplassen zit, zakt het water langzaam de grond in naar onze nazuivering. Daar maken we het water nog één keer heel goed schoon zodat het lekker en veilig is om te drinken. Via grote en lange leidingen komt het water uiteindelijk bij jou thuis of op school uit de kraan. 

Bekijk de praatplaat

Hoe maken wij drinkwater van brak grondwater?

In de duinen zit een grote zoetwaterbubbel met daaronder zout zeewater. Van het zoute water kunnen wij geen drinkwater maken. Tussen het zoete en het zoute water zit een dunne laag met gemengd water. Dat heet brak grondwater. Er komen steeds meer mensen in Nederland wonen. Die willen ook allemaal drinkwater van ons krijgen. Daarom hebben we nog meer drinkwater nodig. Wij onderzoeken of we van het brakke grondwater, die gemengde tussenlaag, ook drinkwater kunnen maken. Dat doen we in een speciale ‘fabriek’ vlakbij de duinen. Wil jij weten hoe dat werkt? En wil jij zelf ook kijken hoe zoet water op zout water blijft drijven? Kijk dan de video en doe het proefje!