Officiële start Groene Tuinen in Hollandse Duinen

Met de opening van de voorbeeldtuin bij Villa Ockenburgh, Den Haag, is het project Groene Tuinen in Hollandse Duinen op 14 april officieel van start gegaan. Wim Drossaert, voorzitter Stichting Nationaal Park Hollandse Duinen, en hoogheemraad Manita Koop van Hoogheemraadschap van Delfland openden officieel het project door de laatste planten van de voorbeeldtuin bij Villa Ockenburgh in Den Haag in de grond te zetten. Ze roepen daarmee alle inwoners van Hollandse Duinen, het gebied tussen Hoek van Holland en Hillegom, op om hun eigen tuin te vergroenen en daarmee de biodiversiteit en het nationaal park te vergroten.

“We willen inwoners betrekken bij het bijzondere en waardevolle Nationaal Park Hollandse Duinen. Iedereen kan een steentje bijdragen, elke m2 groen telt. We zijn trots dat we vandaag de eerste voorbeeldtuin openen. Een plek waar inwoners van Hollandse Duinen kunnen kijken hoe een groene Hollandse Duinen tuin eruit ziet en waar ze inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen tuin.”, aldus Wim Drossaert.

“Met hulp van tuinarchitect Verburg en financiering van gemeente Den Haag en Hoogheemraadschap van Delfland, hebben we deze tuin aangelegd”, aldus Petra de Zoete, aanspreekpunt voor de Groene Tuin bij Villa Ockenburgh. “We hopen inwoners van de gemeente Den Haag en omgeving te inspireren om met hun eigen tuin aan de slag te gaan. Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen.”

Manita Koop, Hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap van Delfland, is blij met deze nieuwe inspiratiebron voor inwoners. “Vanuit ons programma Klimaatkrachtig Delfland werken we samen met ander andere hoveniers, tuincentra, woningcorporaties, gemeenten en scholen om onze regio voor te bereiden op extreem weer. Nu we vaker te maken hebben met hoosbuien en extreme droogte ziet iedereen in dat we daar ‘iets’ mee moeten. In deze voorbeeldtuin kunnen inwoners een prachtig voorbeeld zien wat je zelf kunt doen. Met wat kleine aanpassingen kun je zelf meer genieten in je tuin, en meer groen ziet er ook mooier uit.”

Tips en inspiratie

De beste vraag die je jezelf kunt stellen als je je tuin wilt vergroenen, is: wat voor tuin wil ik? Wellicht heb je daar een duidelijk idee over, wellicht ook niet. Hoe dan ook, er is van alles mogelijk. Het is net wat jij belangrijk vindt en waar je waarde aan hecht. “Op www.groenetuinen.nu staat veel informatie om je op weg te helpen zoals een lijst met geschikte planten, een checklist en tips. Als je je aanmeldt als fan van het project, ontvang je bovendien tips en inspiratie in je mailbox en leuke andere extra’s zoals online vragenuurtjes met hoveniers. Zo helpen we de inwoners op weg.”, aldus Georgette Leltz, directeur Nationaal Park Hollandse Duinen

Groene Tuinen in Hollandse Duinen is een initiatief van Nationaal Park Hollandse Duinen en partners. Het project draagt bij aan verschillende maatschappelijke opgaven zoals het verminderen van de effecten van klimaatverandering, het stimuleren van de biodiversiteit, het tegengaan van verlies van schoon grond- en drinkwater en sociale binding in de buurt. Verschillende tuincentra, hoveniers, gemeenten en andere partners werken mee aan de actie.