Duinverhalen

Een unieke kijk op de duinen

Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Wij beheren deze prachtige, kwetsbare en veerkrachtige natuur en beschermen de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier. Lees op deze pagina alle duinverhalen.

/-/media/images/duinen/duinverhalen/judith-prins/judith-prins-portret-1200.ashx

'Uit eten' met Judith en de schapen

Herderin Judith Prins neemt de schapen van Dunea drie keer per week mee ‘uit eten’, om de openheid in het bos te behouden. Anders wordt het bos overwoekerd door bijvoorbeeld braamstruiken, duindoorns of de prunus. "Het bijzondere aan deze oerschapen is dat ze werkelijk van alles eten, maar wel precies weten wat giftig is..."

Lees het verhaal van Judith

/-/media/images/duinen/duinverhalen/jasper-wester/0-jasper_wester.ashx

Het afwisselende werk van Jasper

Jasper Wester werkt bij Dunea als duinwachter en specialist Fauna. Hij is in de regio opgegroeid en vindt het waardevol om zijn studie en eerder opgedane ervaringen in te zetten voor dit bijzondere natuurgebied. "Een van de vele taken van een duinwachter is het monitoren van alles op het gebied van flora en fauna. Maar we doen nog veel meer..."

Lees het verhaal van Jasper

/-/media/images/duinen/duinverhalen/bart-v-e-g/0-portret-bart-van-engeldorp-gastelaars.ashx

Natuurbeheer met Bart

Bart van Engeldorp Gastelaars is milieukundige, bioloog én natuurfotograaf. Omdat zijn vader duinwachter was, is hij praktisch opgegroeid in Meijendel! Inmiddels werkt hij zelf al 18 jaar bij Dunea. In zijn verhaal lees je hoe hij bijdraagt aan de bescherming van de duinen. "Op een verantwoorde manier genieten van de natuur, creëert ook draagvlak voor de bescherming daarvan."

Lees het verhaal van Bart

/-/media/images/duinen/duinverhalen/niels-kimpel/niels-kimpel-duinverhaal.ashx

Op zoek naar beestjes met Niels

Niels Kimpel is specialist natuur monitoring bij Dunea. Voor zijn werk is het belangrijk om zijn kennis over alle flora en fauna op peil te houden, maar zijn passie ligt bij kleine (kriebel)beestjes. Hij zit zelfs in een whatsappgroep waar van alles gedeeld wordt over geleedpotigen. In het verhaal van Niels lees je alles over zijn werkzaamheden in onze duinen.

Lees het verhaal van Niels

/-/media/images/duinen/duinverhalen/karin/karin_rood-portret.ashx

Met Karin door het duin

Karin Rood is beleidsadviseur natuur bij Dunea met cultuurhistorie in haar werkpakket. In haar werk combineert zij kennis en persoonlijke interesse en passie: geschiedenis en natuur. En dit komt heel mooi samen in het cultuurhistorisch landschap van onder andere Solleveld. "Als je het duinlandschap leert lezen kun je zonder een gat te graven tenminste 200 jaar aan geschiedenis zien!"

Lees het verhaal van Karin Rood