Duinverhalen

Een unieke kijk op de duinen

Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Wij beheren deze prachtige, kwetsbare en veerkrachtige natuur en beschermen de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier. Lees op deze pagina alle duinverhalen.

/-/media/images/duinen/duinverhalen/duindieren-top-10/duinverhalen-overzichtspg-winnaar-duindierentop10.ashx

Duindieren top 10

Massaal reageerden onze duinfans op de oproep om hun favoriete duindier te delen. Uit de tientallen inzendingen heeft onze jury na lang juryberaad een top 10 samengesteld op basis van de ingezonden foto's én de bijbehorende onderbouwingen. De jury bestond uit Tessa (duinwachter), Bart (ecoloog en fervent natuurfotograaf) en Niels (specialist natuurmonitoring).

Bekijk de duindieren top 10

/-/media/images/duinen/duinverhalen/winactie-duindieren-top-10/winactie-top-10-overzichtspagina.ashx

Winactie: stuur jouw favoriete duindier in en win!

De afgelopen maanden hebben we wekelijks de #duinverhalen van collega’s en vrijwilligers gedeeld. En nu zijn we benieuwd naar jouw verhaal… Breng jij weleens een bezoekje aan de duinen? Geniet je ook zo van de prachtige natuur en de dieren? En maak je daar weleens een foto van? Doe dan mee aan onze winactie en deel jouw verhaal en foto!

Bekijk de winactie en doe mee

/-/media/images/duinen/duinverhalen/harrie-van-der-hagen/portret-harrie-vd-hagen-ecoloog-dunea.ashx

35 jaar aan natuuronderzoek met Harrie

Harrie van der Hagen is als ecoloog al 35 jaar verbonden aan Dunea. Hij doet vooral veel onderzoek naar de flora en fauna in de duinen. Veel collega’s raadplegen zijn expertise. "Je kunt wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt! Nu is het tijd om het stokje over te dragen, dit jaar ga ik met pensioen. Maar ik blijf actief als vrijwilliger in dit gebied!"

Lees het verhaal van Harrie

/-/media/images/duinen/duinverhalen/rinse-van-der-vliet/rinse_van_der_vliet-portret.ashx

Vogelen met Rinse

Rinse van der Vliet is vrijwilliger bij Stichting Vogelringstation Meijendel. Naast zijn reguliere baan voor UWV steekt hij veel vrije tijd in vogelen: van vogels waarnemen tot monitoren en ringen. "Er gaat sinds de jaren 80 geen enkele dag voorbij dat ik niet met vogels bezig ben. Je kunt mij fanatiek noemen, ik steek er al mijn tijd in. Het leukste vind ik de spanning van het vooraf niet weten welke vogels je gaat zien..."

Lees het verhaal van Rinse

/-/media/images/duinen/duinverhalen/annemarie/duinverhalen-annemarie-portret.ashx

Planten tellen met Annemarie

Annemarie van der Rest is al negen jaar vrijwilliger bij Dunea. Haar eerste klus kan ze zich nog goed herinneren. Dat was het verwijderen van abelen, dat zijn snelgroeiende, hoge bomen met een sterke wortelgroei. "Dat deed mij denken aan een film uit mijn jeugd, waarin de wind romantisch ruiste door de abelen… En nu moest ik die ineens eruit trekken!"

Lees het verhaal van Annemarie

/-/media/images/duinen/duinverhalen/maarten-werink/maarten-werink-portret-duinen-1.ashx

Duinbeheer met Maarten

Maarten Werink is ecoloog bij onze afdeling Bron tot Kraan. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de gehele waterwinning vanuit de Maas en de Lek, die beschouwen wij als onze bronnen, tot aan het water dat uit de kraan komt.
"Ik heb de leukste baan van de wereld. (...) Het geeft mij veel voldoening dat ik hier in onze prachtige natuurgebieden kan bijdragen aan de bescherming daarvan."

Lees het verhaal van Maarten

/-/media/images/duinen/duinverhalen/casper-guth/portret-casper_guth.ashx

Het bos in met Casper

Casper Guth is operationeel werkvoorbereider natuur bij Dunea. Samen met drie collega’s beheert hij Meijendel, Berkheide en Solleveld. "Wanneer ik een gebied ga verkennen maak ik gebruik van alle kennis die er is, zoals die van gepensioneerde collega’s die jarenlang het beheer hebben gedaan en enorm veel weten van het gebied. De experts die ik raadpleeg zijn wandelende archieven..."

Lees het verhaal van Casper

/-/media/images/duinen/duinverhalen/judith-prins/judith-prins-portret-1200.ashx

'Uit eten' met Judith en de schapen

Herderin Judith Prins neemt de schapen van Dunea drie keer per week mee ‘uit eten’, om de openheid in het bos te behouden. Anders wordt het bos overwoekerd door bijvoorbeeld braamstruiken, duindoorns of de prunus. "Het bijzondere aan deze oerschapen is dat ze werkelijk van alles eten, maar wel precies weten wat giftig is..."

Lees het verhaal van Judith

/-/media/images/duinen/duinverhalen/jasper-wester/0-jasper_wester.ashx

Het afwisselende werk van Jasper

Jasper Wester werkt bij Dunea als duinwachter en specialist Fauna. Hij is in de regio opgegroeid en vindt het waardevol om zijn studie en eerder opgedane ervaringen in te zetten voor dit bijzondere natuurgebied. "Een van de vele taken van een duinwachter is het monitoren van alles op het gebied van flora en fauna. Maar we doen nog veel meer..."

Lees het verhaal van Jasper

/-/media/images/duinen/duinverhalen/bart-v-e-g/0-portret-bart-van-engeldorp-gastelaars.ashx

Natuurbeheer met Bart

Bart van Engeldorp Gastelaars is milieukundige, bioloog én natuurfotograaf. Omdat zijn vader duinwachter was, is hij praktisch opgegroeid in Meijendel! Inmiddels werkt hij zelf al 18 jaar bij Dunea. In zijn verhaal lees je hoe hij bijdraagt aan de bescherming van de duinen. "Op een verantwoorde manier genieten van de natuur, creëert ook draagvlak voor de bescherming daarvan."

Lees het verhaal van Bart

/-/media/images/duinen/duinverhalen/niels-kimpel/niels-kimpel-duinverhaal.ashx

Op zoek naar beestjes met Niels

Niels Kimpel is specialist natuur monitoring bij Dunea. Voor zijn werk is het belangrijk om zijn kennis over alle flora en fauna op peil te houden, maar zijn passie ligt bij kleine (kriebel)beestjes. Hij zit zelfs in een whatsappgroep waar van alles gedeeld wordt over geleedpotigen. In het verhaal van Niels lees je alles over zijn werkzaamheden in onze duinen.

Lees het verhaal van Niels

/-/media/images/duinen/duinverhalen/karin/karin_rood-portret.ashx

Met Karin door het duin

Karin Rood is beleidsadviseur natuur bij Dunea met cultuurhistorie in haar werkpakket. In haar werk combineert zij kennis en persoonlijke interesse en passie: geschiedenis en natuur. En dit komt heel mooi samen in het cultuurhistorisch landschap van onder andere Solleveld. "Als je het duinlandschap leert lezen kun je zonder een gat te graven tenminste 200 jaar aan geschiedenis zien!"

Lees het verhaal van Karin Rood