Ga op ontdekkingstocht! 

Wat is de overeenkomst tussen een pissebed en een kangoeroe? Wat is de gekste gewoonte van een konijn? En waar komt het water uit jouw kraan vandaan? Het antwoord op deze en vele andere vragen vind je in de Duincampus: een outdoorplek waar je alles kunt leren over de natuur, het water en de duinen.

Duincampus

Voor wie alles wil weten over de natuur

De Duincampus in Meijendel is dé plek voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar om op onderzoek uit te gaan. Kinderen worden op een verrassende manier uitgedaagd om na te denken over alles wat ze tegen kunnen komen in de natuur. Ook worden alle zintuigen ingezet. Hoe goed zijn de speurskills, wat hoor je allemaal, en hoe goed kunnen zij kleine beestjes ontdekken in de waterplas?

Drie verschillende routes

Een bezoek aan de Duincampus begint in De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea in Meijendel. Hier kunnen kinderen gratis een duinschrift ophalen. Er zijn duinschriften voor verschillende leeftijdscategorieën: 6-8 jaar, 8-10 jaar en 10-12 jaar.

Je kunt in de Duincampus drie verschillende themaroutes lopen. Langs deze routes zijn allerlei opdrachten, vragen en duingeheimen verstopt. Daarnaast vind je overal informatieborden waarop je meer kunt lezen en bekijken over de geschiedenis, de duinvorming, de waterwinning en de natuur. Zo biedt de Duincampus een mooie mix van lezen, kijken, leren en doen.

/-/media/images/duinen/duincampus/kikker.ashx

Waterles

Wist je dat jouw drinkwater wordt gemaakt in Meijendel? En wat weet je over de dieren die in Meijendel wonen in en rond het water? Wat is er zo bijzonder aan de billen van de waterschorpioen? Docent kikker neemt je mee in de wereld onderwater. Door middel van 15 vragen leren kinderen meer over de oorsprong van ons drinkwater.

/-/media/images/duinen/duincampus/ree.ashx

Flora en faunales

Docent Ree vertelt alles over de dieren en planten die in ons duingebied wonen. Ontdek waarom sommige vogels dronken rondvliegen en de gekste gewoontes van konijnen. Ook de speurskills worden op de proef gesteld. Kun jij de 10 dieren vinden die zich verstopt hebben in het bos?

/-/media/images/duinen/duincampus/konijn.ashx

Geschiedenisles

Het duingebied is al heel lang heel belangrijk voor de mens. Zelfs de opa van jouw opa dronk misschien al water uit de duinen. Sinds die tijd is er van alles gebeurd in het duin. Boeren, soldaten, graven en koningen hebben allemaal hun sporen nagelaten. Ontdek er tijdens deze route alles over samen met docent Konijn.

Tekening van een vos

De Vossentocht

Wat leeft er onder een boomstam? En hoe dik is een boomstam eigenlijk? Voor de allerkleinste speurders hebben we een Vossentocht met 10 kleine natuuropdrachten uitgezet. De tocht begint naast het Monkeybos. Volg de witte paaltjes tot je het startbord tegenkomt. En dan... aan de slag.

Gebruik al je zintuigen om de natuur op een andere manier te ontdekken. In ons bezoekerscentrum kun je tijdens openingstijden een opdrachtenkaart ophalen en meteen aan de slag! Als ons bezoekerscentrum dicht is, kun je de Vossentocht hieronder downloaden.

Download de Vossentocht

Kinderen volgen gastles Dunea

Educatieaanbod

Kom naar ons of wij komen naar jou! Kom spelenderwijs leren over water en de natuur in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland! Ga op ontdekkingstocht in Nationaal Park Hollandse Duinen en leer alles over dieren in de duinen of over de waterwinning in Meijendel. Kies voor een van onze excursies speciaal voor basisscholen. Of boek een gastles waarin een gastdocent je alles vertelt over de wereld van kraanwater.

Bekijk ons educatieaanbod