Het verhaal van Simon
Natuur beschermen en toegankelijk houden
"Voor mij is het vanzelfsprekend dat we zorgdragen voor de duinen en dat we de ruimte die we hebben zo inrichten dat natuur ook op de lange termijn gezond blijft."
Ik ben Simon Witt, programmamanager buffergebieden bij Dunea. In mijn rol zet ik me in voor de bescherming van de duinen door ruimte te maken rondom onze duinen voor extra natuur, samen met de omgeving. Dat noemen we buffergebieden: gebieden die een natuurlijke overgang vormen van natuur naar stedelijk gebied. Met creëren van extra natuur behouden we balans tussen natuur, natuurbeleving en waterwinning in onze duinen én bieden we tegelijkertijd ruimte aan de groeiende behoefte van inwoners om buiten te zijn.
Bij Dunea werk ik aan het versterken van de rand van de duinen, maar met een blik op het grotere geheel. De buffergebieden maken deel uit van de samenwerking in Nationaal Park Hollandse Duinen. Samen met meer dan zestig partners bouwen we aan een robuust en veerkrachtig landschap dat biodiversiteit beschermt, waterkwaliteit borgt en ruimte biedt aan bewoners en bezoekers.

Van kustbewoner tot kustbeschermer
Voordat ik bij Dunea aan de slag ging, werkte ik als onderzoeker en projectleider aan duurzame oplossingen voor recreatie in de kustregio. Van circulair ondernemen tot klimaatadaptatieve inrichting aan de kust: ik heb me altijd beziggehouden met vraagstukken waar economie, ecologie en ruimtegebruik samenkomen. Ook was ik jarenlang betrokken bij campagnes op Europees niveau om onze zee en kusten te beschermen tegen vervuiling en ondoordachte bouwprojecten.
Ook persoonlijk ben ik vaak aan de kust te vinden. Ik surf, zeil en wandel graag door de duinen. Voor mij is het dus vanzelfsprekend dat we zorgdragen voor deze gebieden en dat we de ruimte die we hebben zo inrichten dat natuur ook op de lange termijn gezond blijft. Niet alleen voor het behoud van dieren en planten, maar ook voor onszelf!
Hoe Dunea natuurbescherming en recreatie verbindt
De provincie Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. En aantal inwoners neemt al jaren toe, waarmee ook de vraag naar drinkwater en natuurbeleving stijgt. Precies daar ligt de kern van Dunea’s werk: het beschermen van natuur en het leveren van drinkwater. Beide zijn onmisbaar voor een gezonde en leefbare omgeving, nu en in de toekomst. Tegelijkertijd staat de natuur onder druk. De biodiversiteit neemt af en stikstof vormt een groeiend probleem. Deze ontwikkelingen vragen om een aanpak die verder kijkt dan de duinen alleen. Daarom werkt Dunea sinds 2016 met vele partijen samen aan het realiseren van Nationaal Park Hollandse Duinen.
We ontwikkelen met elkaar een park met als kern de beschermde natuurgebieden (Natura-2000). Om die uiteindelijk beter te beschermen ontwikkelen we daar omheen nieuwe natuurgebieden. Denk aan de Noordrand bij Wassenaar, Van Zee tot Zweth als verbinding naar Solleveld aan de rand van Den Haag en de Mient Kooltuin bij Katwijk. In deze gebieden willen we natuur combineren met recreatie. Zo beschermen we enerzijds de Natura-2000 en waterwingebieden en aan de andere kant bieden we ruimte voor de toenemende vraag naar natuurbeleving.

Samen verbinden en versterken
Dat klinkt misschien simpel, even een extra natuurgebied ontwikkelen, maar dat is een enorme operatie waarvoor we intensief samenwerken met onze partners. Veel van de betrokken partijen zoeken nu naar oplossingen binnen hun eigen gebied, maar natuur en recreatie houden niet op bij grenzen, daarom werken we gebiedsoverstijgend samen. Het gaat om lange trajecten en grote investeringen, met veel verschillende belangen. Maar de noodzaak én het draagvlak zijn er. Als we de balans tussen recreatie, natuur en drinkwater willen behouden, moeten we nu keuzes maken die verder gaan dan onze eigen grenzen.
Over Dunea’s duingebieden
Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Dunea beheert deze prachtige, kwetsbare, veerkrachtige natuur en beschermt de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier.