Praktische informatie

Wat je moet weten voor je bezoek

Wil je een bezoek brengen aan onze duingebieden? Hieronder vind je alle praktische informatie over een fijne dag in de duinen. Mis je nog informatie? De veelgestelde vragen bieden mogelijk een uitkomst. 

Hoe kom je in de duinen?

Meijendel

Meijendel is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Zuid-Holland. Er zijn dus vele toegangen tot het gebied, ondanks dat een deel van het beschermde natuurgebied is gereserveerd voor de natuur en het drinkwater. 


Ingang Wassenaarse Slag

Wassenaarseslag 26
2242 PJ Wassenaar

De ingangen aan de Wassenaarse Slag geven toegang tot het noorden van Meijendel. Daar vind je het prachtige bos van de Ganzenhoek. Hier zijn veel wandelpaden en is het heerlijk rustig. Routetip Cultuurhistorische wandelingen in NPHD, wandeling 2. 


Openbaar vervoer
Deze locatie is (nog) niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ons advies is een OV-fiets te gebruiken vanaf station Voorschoten - 7 km. 

Fiets
Op de fiets is er nooit file en altijd een parkeerplek.  

Auto 
Parkeren kan tegenover Fletcher Boutique Hotel Duinoord of op parkeerterreinen De Kuil en de Zeelust. 

Ingang De Kieviet (De Tapuit, Bezoekerscentrum Dunea)

Meijendelseweg 30
2243 GN Wassenaar

Het bezoekerscentrum is een goed startpunt voor wie slecht ter been is, er zijn meerdere wandelroutes waaronder een die ook geschikt is voor kinderwagen.
Meer over De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea.

Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is De Kieviet in Wassenaar. Vanaf de bushalte is het ongeveer 14 minuten (1,2kilometer) lopen naar de ingang, Kievietsduin.

Fiets
Naast het bezoekerscentrum kun je gemakkelijk je fietsstallen.

Auto
P1 parkeerplaats Meijendel (Kievietsduin) is de grootste. Deze is gelijk bij de rotonde. De witte paaltjes geven het wandelpad van 1,5 kilometer naar het De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, aan. Bij het bezoekerscentrum zijn ook nog twee parkeerplaatsen voor wie slecht ter been is. 

Ingang sportpark Roggewoning

Buurtweg 120 
2444 AJ Wassenaar 

Als je tussen het kunstgras en de clubgebouwen door naar het duin loopt kom je bij een trap met 78 treden. Via deze trap kom je op de vlakte van Waalsdorp en word je beloond met een prachtig weids uitzicht over de duinen. Bovenaan de trap kruis je als je naar links gaat, na 250 meter de Waalsdorpwandelroute (oranje paaltjes), die is 2,2 km lang. Ga je rechtsaf dan passeer je de reeënroute van 4,5 km (rode paaltjes). Kijk voor alle wandelroutes.

Openbaar Vervoer 
De dichtstbijzijnde bushalte is De Wittenburgerweg in Wassenaar. Vanaf de bushalte is het ongeveer 13 minuten (1,1 kilometer) lopen naar de Roggewoning. Je kunt ook een ov-fiets huren. Vanaf Den Haag Centraal en Den Haag Laan van NOI is het ongeveer 25 minuten fietsen. 

Fiets 
Als je in de buurt woont, is het raadzamer om op de fiets te komen. Er is een groot plein met daarop veel beugels waartegen je je fiets kunt stallen.  

Auto 
De Roggewoning is een groot sportpark met veel parkeerplekken. Op zaterdag kan het er druk zijn in verband met sportwedstrijden.  

Ingang Waalsdorp

Oude Waalsdorperweg 342
2597 AK Den Haag

Vanaf de parkeerplaats kom je in een klein afwisselend hondenlosloopgebied met een hondenzwemvijver. Als je het fietspad oversteekt is het wel zaak de hond weer aan de lijn te doen. Hier begint de oranje Waalsdorp-wandelroute van 2,2 km, die brengt je via een pad met mooi uitzicht naar de Bourdonklok die bekend is van de 4 mei herdenking. Kijk voor alle wandelroutes.

Openbaar vervoer 
Vanaf bushalte Bronovo is het 12 minuten lopen naar de ingang Waalsdorp.  

Fiets 
Er staat een kleine fietsenstalling waar je je fiets kunt stallen.  

Auto 
De parkeerplaats ligt een beetje verstopt achter het TNO-gebouw. Neem voorbij de rotonde met de kruik, de volgende rotonde rechtdoor. Je vindt de parkeerplaats aan de linkerhand.  

Ingang Zwarte Pad

Zwarte Pad  
2586 HZ Den Haag  

Vanaf het Zwarte Pad loopt ook de wandelroute Meijendel-Zuid: een zee aan verhalen. Een wandeling van 5.7 km waarin verschillende vertellers alles vertellen over het rijke verleden van de duinen. Zo kom je onder meer langs de watertoren uit 1874 en loop je via het strand langs verschillende bunkers. Meer informatie over deze wandelroute

Openbaar vervoer
Vanaf tram- en bushalte Zwarte Pad loop je zo het duingebied in.  

Fiets  
De grote fietsenstalling van Biesieklette op het Zwarte Pad is geopend van april tot oktober en je stalt je fiets daar gratis.  

Auto  
Het Zwarte Pad is een grote parkeerplaats. Let wel op: op zonnige dagen kan het er druk zijn met strandbezoekers. Er moet het hele jaar door betaald worden voor parkeren. 

 

Ingang Pompstationsweg

Zwolsestraat 426 
2587 VK Den Haag 

Vanaf deze ingang loop je zo verschillende wandelroutes op. Onder andere Van Nationaal Monument Oranjehotel naar de Waalsdorpervlakte. Deze 4,5 km lange wandeling leidt je langs cultuurhistorische monumenten en landschappen die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Meer over deze wandelroute.

Openbaar vervoer 
Bus 23 je richting Scheveningen Noord en je kunt uitstappen op het Hartsenhoekplein of Duinkerksestraat.  

Fiets  
Je kunt je fiets heel gemakkelijk stallen bij Onder de Watertoren of bij verschillende strandopgangen.  

Auto  
Je kunt je auto parkeren in de parkeergarage aan de Zwolsestraat: BKS Parking. Let wel op: op zonnige dagen kan het er druk zijn met strandbezoekers. 

Solleveld

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. De bomen zijn hier gekromd door de zilte zeewind. De eikenbomen in het gebied zijn bijzonder, omdat deze nergens anders in Nederland zo dicht bij de zee staan. Solleveld is alleen toegankelijk met een dagkaart, in verband met de bijzondere en kwetsbare natuur.

Ingang Ockenburg

Monsterseweg 2
2553 RL Den Haag

De ingang van Solleveld zit een beetje verborgen, als een goed bewaard geheim. Vanaf Landgoed Ockenburg wandel je richting hyacintenbos van het Zuid-Hollands Landschap. Daar houd je na de brug rechts aan. Aan het einde van het bospad kom je bij de ingang van Solleveld. Vanaf daar geldt het toegangskaartje dat je het beste online kunt kopen, dan weet je zeker of er die dag nog plek is.

Openbaar vervoer
Vanaf bushalte Ockenburg wandel je in 2 minuten Landgoed Ockenburg op. 

Fiets 
Je kunt je fiets stallen bij het parkeerterrein aan het begin van de oprijlaan van het Landgoed

Auto
Neem het bruggetje (vanuit Den Haag gezien) rechts, direct na het tuincentrum. Het parkeerterrein bevindt zich na 25 meter aan je linker hand.

Horeca Solleveld 
In Solleveld en het voorliggende Hyacintenbos is géén horeca. Op Landgoed Ockenburg heb je Villa Ockenburgh voor een hapje en een drankje.  

Berkheide

Berkheide is een bijzonder duingebied. Het gebied is vrij open. Er zijn hier veel duingraslanden met bijzondere planten. Ook de natte duinvalleien zijn erg bijzonder. Prachtige soorten zoals de rugstreeppad, parnassia en verschillende soorten orchideeën vinden hier een plek. Dunea beschermt de kwetsbare natuur in Berkheide.

Ingang Zuidduinen

Zuidduinseweg 7 
2225 JS Katwijk aan Zee 

Tussen de strandcamping en voetbalvereniging Quick Boys ligt deze ruime parkeerplaats. Hier begint de blauwe wandelroute van 4 km afwisselend tussen open duin en oude akkertjes en schitterende duinmeertjes. Een aanrader is ook het Vlaggeduin, een van de hoogste uitkijkpunten van Zuid-Holland. Het geeft je een mooi uitzicht over de duinen en de zee, landinwaarts kun je de skyline van Leiden en Den-Haag zien. Je komt bij het Vlaggeduin door bij de parkeerplaats het eerste pad links te nemen.   

Openbaar vervoer 
Vanaf de bushalte Boulevard-Zuid in Katwijk loop je binnen een paar minuten zo rechts de duinen in.  

Fiets 
Een stukje voorbij de parkeerplaats Zuidduinen kun je bij het toeristisch overstappunt gemakkelijk je fiets stallen. Er zijn veel plekken beschikbaar.  

Auto 
De Zuidduinen is een mooi en ruim parkeerterrein in de buurt van het strand, waar ook ruimte is om (tijdelijk) een camper te parkeren. Het ideale startpunt voor een wandeling door de duinen. Let wel op: op zonnige dagen kan het er druk zijn met strandbezoekers. Tussen 1 oktober en 31 maart kun je de eerste 2 uur gratis parkeren. Tussen april en oktober is het direct betaald parkeren.  

Ingang Panbos 
Wassenaarseweg 154 
2223 LD Katwijk aan Zee 

Vanaf de ruime parkeerplaats lopen er goede verharde wegen het bos in. Er zijn diverse kleine speelweides met eenvoudige speeltoestellen. De blauwe wandelroute is 1,6 km, de oranje wandelroute is 2,9 km lang en brengt je over lange bruggen die diepe duinvalleien overbruggen. In het Panbos kun je ook even een terrasje pakken voor een kleine versnapering. Voor het Panbos rekent de gemeente Katwijk 2 euro, kaartje kun je kopen bij de automaat. 

Openbaar vervoer 
Vanaf bushalte Panbos loop je zo het duin in.  

Fiets 
Er is een groot plein waar je tegen beugels je fiets kunt stallen. 

Auto 
Parkeerterrein Panbos is de perfecte start voor een mooie wandeling. Je kunt er gratis parkeren.  

Veelgestelde vragen

Welke wandelingen zijn er in Meijendel?

 • De reeënroute - rood (2,6 km) start bij de rotonde van het grote parkeerterrein Kievietsduin. Het is een gevarieerde, heuvelachtige route via uitkijkpunt ‘De Piek’.
 • De strandroute - geel (4,5 km) start bij De Tapuit en loopt via de Duincampus naar het strand.
 • De eikenroute - blauw (3,2 km) start bij De Tapuit, gaat langs een hoog uitzichtpunt (Abelentop), de vogelkijkwanden en loopt voornamelijk door het bos.
 • De witte route (1,5 km) markeert het wandelpad van De Tapuit naar de parkeerterrein Kievietsduin en terug. Dit wandelpad komt langs het Monkeybos.

Wil je liever een langere wandeling? Koppel dan twee of drie wandelingen aan elkaar. Op de pagina Wandelen in de duinen vind je alle informatie over wandelen en kan je de routes ook downloaden. 

Groene paaltjes

Daar waar het wandelpad onduidelijk is, plaatst Dunea groene paaltjes. Deze geven aan dat je op een wandelpad loopt. De groene paaltjes geven geen route aan. De paaltjes staan vooral in de Kijfhoek & Bierlap. Hier staan op sommige paaltjes nummers; deze corresponderen met de nummers op de recreatiekaart van Meijendel. Zo kun je na een paar uur struinen altijd weer de weg terug vinden.

Zijn er toiletten aanwezig?

Berkheide

 • Ingang Zuidduinen ligt in de buurt van de boulevard, waar verschillende restaurants zijn. 
 • Bij ingang Panbos ligt restaurant Panbos. 

Meijendel

 • Bij ingang Wassenaarseslag vind je meerdere restaurants. 
 • Bij ingang de Kieviet vind je openbare toiletten bij het pannenkoekenrestaurant Boerderij Meijendel
 • Bij ingang de Kieviet zijn voor gasten van De Tapuit toiletten in het gangetje van het bezoekerscentrum.
 • Ingang sportpark Roggewoning kent meerdere sportverenigingen, die meestal op zaterdag open zijn. 
 • Ingang Zwarte Pad ligt in de buurt van verschillende strandtenten. 
 • Bij ingang Pompstationsweg vind je Onder de Watertoren

Solleveld

Ik wil wandelen in Kijfhoek & Bierlap kan dat?

Kijfhoek & Bierlap is een gebied voor rustzoekers en dat willen we graag zo houden. Daarom kun je in dit gebied alleen wandelen met een dagkaart. Het dagkaartje kun je voor € 2,00 online kopen.

Kinderen tot en met 4 jaar mogen zonder dagkaart mee. Dagkaarten voor Kijfhoek & Bierlap zijn ook verkrijgbaar in De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. 

Beschermers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting op maximaal 4 kaarten. Maak je gebruik van het gereduceerde tarief? Zorg er dan voor dat je bij jouw bezoek je Beschermerspas en een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Onze duinwachters kunnen je hiernaar vragen.

  

Komt de eikenprocessierups voor in de duinen?

De eikenprocessierups komt ook voor in de duinen. De rupsen zijn te vinden in eikenbomen en hun brandharen kunnen flinke irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. Storm en wind zorgen ervoor dat nesten en vervellingshuidjes uit de bomen waaien. Hierdoor is de kans groter dat mensen en dieren in contact komen met de brandharen.

Wij hebben een lint gespannen om de bomen waar nesten inzitten. Zo weet je dat je onder die boom beter niet kan gaan picknicken. Loop ook niet onder de nesten door en raak de rupsen, nesten en bomen niet aan. Dit advies geldt ook voor je hond. 

Heb je een nest gezien en is er nog geen lint gespannen? Dan kun je dit doorgeven bij De Tapuit, Meijendelseweg 40-42 of via bezoekerscentrum@dunea.nl of tel. 088 347 4849. Meer informatie over de eikenprocessierups

 

 

 

Mag ik met de hond in de duinen lopen?

De hond mag in grote delen van het duin aangelijnd meewandelen. Maar in de Duincampus, het Monkeybos, Kijfhoek & Bierlap en Solleveld zijn honden niet toegestaan. Om de hond los te laten rennen kun je doorlopen naar het strand (hou er wel rekening mee dat van 15 mei tot 15 september honden op het strand verboden zijn tussen de strandpalen HP 91.50 en 92.75 tussen 9.00 en 19.00 uur). Voor meer informatie over honden in Wassenaar kijk dan op de Strand en duinen pagina van de gemeente Wassenaar. Voor meer informatie over honden in de gemeente Den Haag kijk dan op de hondenkaart

Hoe kom je vanaf Meijendel op de Waalsdorpervlakte?

Neem het fietspad tussen de 1e en 2e parkeerplaats. Volg deze in zuidelijke richting en bij de T-splitsing sla je rechtsaf. Dan direct weer linksaf (volg de borden richting Waalsdorpervlakte). Als je dit fietspad volgt, kom je op de Waalsdorpervlakte.

Kan ik wandelen in duingebied Solleveld?

Voor het wandelen in Solleveld heb je een dagkaart nodig. Deze kun je voor € 2,00 online kopen. Kinderen tot en met 4 jaar mogen zonder dagkaart mee.

Beschermers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting op maximaal 4 kaarten. Maak je gebruik van het gereduceerde tarief? Zorg er dan voor dat je bij jouw bezoek je Beschermerspas en een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Onze duinwachters kunnen je hiernaar vragen.

Dagkaarten voor Solleveld zijn ook verkrijgbaar bij brasserie OCK.  

Welke dieren grazen er in de duinen?

Het konijn was lange tijd het belangrijkste dier voor begrazing in de duinen. Maar door verschillende ziektes (VHS/Myxomatose) nam het aantal konijnen snel af. Zo snel dat andere dieren die rol moesten overnemen, zoals reeën, die van nature in het duin voorkomen. Om te voorkomen dat er allerlei ongewenste grassoorten in de duinen groeien, worden ook andere dieren ingezet; zoals Konikpaarden, Galloway-runderen en Drentse Heideschapen.

Waar kan ik iets eten en drinken?

Voor koffie en andere consumpties kun je terecht in pannenkoekenrestaurant Boerderij Meijendel, naast De Tapuit. Maakt je een langere wandeling? Loop dan door naar restaurant Onder de watertoren bij de watertoren in Scheveningen, Pompstationsweg 351 (3 km via het wandelpad langs het fietspad) of naar Hotel Duinoord bij de Wassenaarseslag (ongeveer 5 km).

Hoe hoog is de hoogste duintop in Meijendel?

De hoogste duintop in Meijendel is 35 meter en ligt tegen De Klip. Het allerhoogste punt van ons duingebied is 37 meter en ligt in Duinrell. In Berkheide ligt de Witte Berg en deze is 36 meter hoog.

Hoe zie je het verschil tussen infiltratie- en kwelplassen in Meijendel?

De waterplassen in Meijendel, Berkheide en Solleveld zijn grotendeels kunstmatig aangelegd in laaggelegen delen. Deze infiltratieplassen worden kunstmatig gevoed en op een streefpeil gehouden. Dit wordt geregeld vanuit Bergambacht en is voorgezuiverd rivierwater. De oevers zijn wat steiler en begroeid met veel riet.

Daarnaast zijn er in het duingebied ook kwelplassen en vochtiger duinvalleien. Deze worden gevoed met regenwater en het peil is afhankelijk van de grondwaterstand. Zij hebben geen kunstmatige voeding. De oevers zijn hier langzaam aflopend en begroeid met vochtminnende planten.

Hoe werkt de infiltratie in de duinen?

We hebben twee typen winsystemen: ondiepe winningen en diepe winputten, om zowel het diepe als het ondiepe water aan te kunnen spreken.

De ondiepe winning bestaat uit drainageleidingen en winputten tot ca. 20 meter diepte. Diepe winputten gaan van ca. 25 tot 50 meter diepte. De infiltratieplassen vullen hiermee de onttrokken hoeveelheid water weer aan met voorgezuiverd rivierwater uit de Afgedamde Maas. Daarnaast hebben we diepinfiltratie. Dat zijn diepe infiltratieputten en diepe onttrekkingsputten die parallel naast elkaar op 100 meter afstand staan op een diepte van ca. 25 meter tot 60 meter. Dat systeem is volledig in balans. Er wordt evenveel geïnfiltreerd als onttrokken. Het infiltratiewater voor diepinfiltratie wordt veel verder voorgezuiverd dan voor de infiltratieplassen. Dit is om putverstopping te voorkomen. Het systeem bevindt zich bij de Waalsdorp.

Zijn er ruiterpaden in Meijendel en waar kunnen we de trailer neerzetten?

De ruiterpaden die door het gebied lopen staan aangegeven op de recreatiekaart van Meijendel. De paardenstal bij de Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, is kosteloos te gebruiken voor dagstalling. De trailer kan geparkeerd worden bij de parkeerplaats Kievietsduin, op speciaal gereserveerde plekken. Vanaf daar is het nog 1.500 meter naar het hart van de vallei.

Wat moet ik doen bij een tekenbeet?

Veel mensen gaan met lekker weer naar buiten. Niet alleen de duinen zijn populair, ook bossen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen worden massaal bezocht. Na een verblijf in de natuur is het verstandig om jezelf te controleren op teken. Teken zijn er het hele jaar door maar worden vanaf 7 graden actief. De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de maanden maart tot en met oktober. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán de ziekte van Lyme veroorzaken. Een tekencontrole na een verblijf in onze duinen is een kleine moeite. Lees de informatie van het RIVM. Dan weet je wat je te doen staat bij een tekenbeet.

Contact

Mocht uw vraag er niet tussen staan of niet helemaal beantwoord zijn, dan kunt u uw vraag ook aan ons stellen via het contactformulier.