Praktische informatie

Wat je moet weten voor je bezoek

Wil je een bezoek brengen aan onze duingebieden? Hieronder vind je alle praktische informatie over een fijne dag in de duinen. Mis je nog informatie? De veelgestelde vragen bieden mogelijk een uitkomst. 

Hoe kom je in de duinen?

Meijendel

Meijendel is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Zuid-Holland. Er zijn dus vele toegangen tot het gebied, ondanks dat een deel van het beschermde natuurgebied is gereserveerd voor de natuur en het drinkwater. 


Ingang Wassenaarse Slag

Wassenaarseslag 26
2242 PJ Wassenaar

De ingangen aan de Wassenaarse Slag geven toegang tot het noorden van Meijendel. Daar vind je het prachtige bos van de Ganzenhoek. Hier zijn veel wandelpaden en is het heerlijk rustig. Routetip Cultuurhistorische wandelingen in NPHD, wandeling 2. 


Openbaar vervoer
Deze locatie is (nog) niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ons advies is een OV-fiets te gebruiken vanaf station Voorschoten - 7 km. 

Fiets
Op de fiets is er nooit file en altijd een parkeerplek.  

Auto 
Parkeren kan tegenover Fletcher Boutique Hotel Duinoord of op parkeerterreinen De Kuil en de Zeelust. 

Ingang De Kieviet (De Tapuit, Bezoekerscentrum Dunea)

Parkeerplaats Meijendel
2243 GN Wassenaar

Het bezoekerscentrum is een goed startpunt voor wie slecht ter been is, er zijn meerdere wandelroutes waaronder een die ook geschikt is voor kinderwagen.
Meer over De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea.

Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is De Kieviet in Wassenaar. Vanaf de bushalte is het ongeveer 14 minuten (1,2kilometer) lopen naar de ingang, Kievietsduin.

Fiets
Naast het bezoekerscentrum kun je gemakkelijk je fietsstallen.

Auto
P1 parkeerplaats Meijendel (Kievietsduin) is de grootste. Deze is gelijk bij de rotonde. De witte paaltjes geven het wandelpad van 1,5 kilometer naar het De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, aan. Bij het bezoekerscentrum zijn ook nog twee parkeerplaatsen voor wie slecht ter been is. 

Ingang sportpark Roggewoning

Buurtweg 120 
2444 AJ Wassenaar 

Als je tussen het kunstgras en de clubgebouwen door naar het duin loopt kom je bij een trap met 78 treden. Via deze trap kom je op de vlakte van Waalsdorp en word je beloond met een prachtig weids uitzicht over de duinen. Bovenaan de trap kruis je als je naar links gaat, na 250 meter de Waalsdorpwandelroute (oranje paaltjes), die is 2,2 km lang. Ga je rechtsaf dan passeer je de reeënroute van 4,5 km (rode paaltjes). Kijk voor alle wandelroutes.

Openbaar Vervoer 
De dichtstbijzijnde bushalte is De Wittenburgerweg in Wassenaar. Vanaf de bushalte is het ongeveer 13 minuten (1,1 kilometer) lopen naar de Roggewoning. Je kunt ook een ov-fiets huren. Vanaf Den Haag Centraal en Den Haag Laan van NOI is het ongeveer 25 minuten fietsen. 

Fiets 
Als je in de buurt woont, is het raadzamer om op de fiets te komen. Er is een groot plein met daarop veel beugels waartegen je je fiets kunt stallen.  

Auto 
De Roggewoning is een groot sportpark met veel parkeerplekken. Op zaterdag kan het er druk zijn in verband met sportwedstrijden.  

Ingang Waalsdorp

Oude Waalsdorperweg 342
2597 AK Den Haag

Vanaf de parkeerplaats kom je in een klein afwisselend hondenlosloopgebied met een hondenzwemvijver. Als je het fietspad oversteekt is het wel zaak de hond weer aan de lijn te doen. Hier begint de oranje Waalsdorp-wandelroute van 2,2 km, die brengt je via een pad met mooi uitzicht naar de Bourdonklok die bekend is van de 4 mei herdenking. Kijk voor alle wandelroutes.

Openbaar vervoer 
Vanaf bushalte Bronovo is het 12 minuten lopen naar de ingang Waalsdorp.  

Fiets 
Er staat een kleine fietsenstalling waar je je fiets kunt stallen.  

Auto 
De parkeerplaats ligt een beetje verstopt achter het TNO-gebouw. Neem voorbij de rotonde met de kruik, de volgende rotonde rechtdoor. Je vindt de parkeerplaats aan de linkerhand.  

Ingang Zwarte Pad

Zwarte Pad  
2586 HZ Den Haag  

Vanaf het Zwarte Pad loopt ook de wandelroute Meijendel-Zuid: een zee aan verhalen. Een wandeling van 5.7 km waarin verschillende vertellers alles vertellen over het rijke verleden van de duinen. Zo kom je onder meer langs de watertoren uit 1874 en loop je via het strand langs verschillende bunkers. Meer informatie over deze wandelroute

Openbaar vervoer
Vanaf tram- en bushalte Zwarte Pad loop je zo het duingebied in.  

Fiets  
De grote fietsenstalling van Biesieklette op het Zwarte Pad is geopend van april tot oktober en je stalt je fiets daar gratis.  

Auto  
Het Zwarte Pad is een grote parkeerplaats. Let wel op: op zonnige dagen kan het er druk zijn met strandbezoekers. Er moet het hele jaar door betaald worden voor parkeren. 

 

Ingang Pompstationsweg

Van Alkemadelaan 403 
2597 BA Den Haag 

Vanaf deze ingang loop je verschillende wandelroutes. Onder andere Van Nationaal Monument Oranjehotel naar de Waalsdorpervlakte. Deze 4,5 km lange wandeling leidt je langs cultuurhistorische monumenten en landschappen die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Meer over deze wandelroute.

Openbaar vervoer 
Neem bus 23 richting Scheveningen Noord. Je kunt dan op verschillende plekken uitstappen. Als eerste bij de Maurits de Brauwweg, daarna de Duinkerksestraat en uiteindelijk het Harstenhoekplein.  

Fiets  
Je kunt je fiets heel gemakkelijk stallen bij Onder de Watertoren of bij verschillende strandopgangen.  

Auto  
Je kunt je auto parkeren in de parkeergarage aan de Zwolsestraat: BKS Parking. Let wel op: op zonnige dagen kan het er druk zijn met strandbezoekers. 

Solleveld

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. De bomen zijn hier gekromd door de zilte zeewind. De eikenbomen in het gebied zijn bijzonder, omdat deze nergens anders in Nederland zo dicht bij de zee staan. Solleveld is alleen toegankelijk met een dagkaart, in verband met de bijzondere en kwetsbare natuur.

Ingang Ockenburg

Monsterseweg 2
2553 RL Den Haag

De ingang van Solleveld zit een beetje verborgen, als een goed bewaard geheim. Vanaf Landgoed Ockenburg wandel je richting hyacintenbos van het Zuid-Hollands Landschap. Daar houd je na de brug rechts aan. Aan het einde van het bospad kom je bij de ingang van Solleveld. Vanaf daar geldt het toegangskaartje dat je het beste online kunt kopen, dan weet je zeker of er die dag nog plek is.

Openbaar vervoer
Vanaf bushalte Ockenburg wandel je in 2 minuten Landgoed Ockenburg op. 

Fiets 
Je kunt je fiets stallen bij het parkeerterrein aan het begin van de oprijlaan van het Landgoed

Auto
Neem het bruggetje (vanuit Den Haag gezien) rechts, direct na het tuincentrum. Het parkeerterrein bevindt zich na 25 meter aan je linker hand.

Horeca Solleveld 
In Solleveld en het voorliggende Hyacintenbos is géén horeca. Op Landgoed Ockenburg heb je Villa Ockenburgh voor een hapje en een drankje.  

Berkheide

Berkheide is een bijzonder duingebied. Het gebied is vrij open. Er zijn hier veel duingraslanden met bijzondere planten. Ook de natte duinvalleien zijn erg bijzonder. Prachtige soorten zoals de rugstreeppad, parnassia en verschillende soorten orchideeën vinden hier een plek. Dunea beschermt de kwetsbare natuur in Berkheide.

Ingang Zuidduinen

Zuidduinseweg 7 
2225 JS Katwijk aan Zee 

Tussen de strandcamping en voetbalvereniging Quick Boys ligt deze ruime parkeerplaats. Hier begint de blauwe wandelroute van 4 km afwisselend tussen open duin en oude akkertjes en schitterende duinmeertjes. Een aanrader is ook het Vlaggeduin, een van de hoogste uitkijkpunten van Zuid-Holland. Het geeft je een mooi uitzicht over de duinen en de zee, landinwaarts kun je de skyline van Leiden en Den-Haag zien. Je komt bij het Vlaggeduin door bij de parkeerplaats het eerste pad links te nemen.   

Openbaar vervoer 
Vanaf de bushalte Boulevard-Zuid in Katwijk loop je binnen een paar minuten zo rechts de duinen in.  

Fiets 
Een stukje voorbij de parkeerplaats Zuidduinen kun je bij het toeristisch overstappunt gemakkelijk je fiets stallen. Er zijn veel plekken beschikbaar.  

Auto 
De Zuidduinen is een mooi en ruim parkeerterrein in de buurt van het strand, waar ook ruimte is om (tijdelijk) een camper te parkeren. Het ideale startpunt voor een wandeling door de duinen. Let wel op: op zonnige dagen kan het er druk zijn met strandbezoekers. Tussen 1 oktober en 31 maart kun je de eerste 2 uur gratis parkeren. Tussen april en oktober is het direct betaald parkeren.  

Ingang Panbos 
Wassenaarseweg 154 
2223 LD Katwijk aan Zee 

Vanaf de ruime parkeerplaats lopen er goede verharde wegen het bos in. Er zijn diverse kleine speelweides met eenvoudige speeltoestellen. De blauwe wandelroute is 1,6 km, de oranje wandelroute is 2,9 km lang en brengt je over lange bruggen die diepe duinvalleien overbruggen. In het Panbos kun je ook even een terrasje pakken voor een kleine versnapering. Voor het Panbos rekent de gemeente Katwijk 2 euro, kaartje kun je kopen bij de automaat. 

Openbaar vervoer 
Vanaf bushalte Panbos loop je zo het duin in.  

Fiets 
Er is een groot plein waar je tegen beugels je fiets kunt stallen. 

Auto 
Parkeerterrein Panbos is de perfecte start voor een mooie wandeling. Je kunt er gratis parkeren.  

Veelgestelde vragen

Contact

Mocht uw vraag er niet tussen staan of niet helemaal beantwoord zijn, dan kunt u uw vraag ook aan ons stellen via het contactformulier.