Praktische informatie

Alles wat je moet weten voor je bezoek

Wil je een bezoek brengen aan Meijendel? Hieronder vind je alle praktische informatie over een fijne dag in de duinen. Mis je nog informatie? De veelgestelde vragen bieden mogelijk een uitkomst. 

Adresgegevens bezoekerscentrum

De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea
Meijendelseweg 40-42
2243 GN Wassenaar
Telefoon: 088 347 4849
E-mail: bezoekerscentrum@dunea.nl

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.00 uur
Feestdagen: De Tapuit is ook geopend op de reguliere feestdagen.

Eten en drinken

In het hart van Meijendel ligt, naast De Tapuit, de Boerderij Meyendel. De geruite gordijntjes roepen voor veel terugkerende bezoekers herinneringen op. Hier kun je genieten van een drankje en een hapje. Kijk voor meer informatie op de website van de Boerderij Meyendel.

Tijdens een wandeling tussen Scheveningen en Wassenaar, door de duinen van Meijendel, kom je langs het horecapaviljoen Onder de Watertoren. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de historische watertoren van Scheveningen. 

Parkeren

In Meijendel zijn gratis parkeerplaatsen aanwezig. P1 parkeerplaats Meijendel (Kievietsduin) is de grootste. Deze is gelijk bij de rotonde. De witte paaltjes geven het wandelpad van 1,5 kilometer naar het De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea aan. Bij het bezoekerscentrum zijn ook nog twee parkeerplaatsen. Meer over parkeren.

 

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is De Kieviet in Wassenaar. Vanaf de bushalte is het ongeveer 30 minuten (2,7 kilometer) lopen naar De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea. Wandel naar het noorden op de Stoeplaan. Sla linksaf naar de Buurtweg en maak een flauwe bocht naar rechts. Je loopt nu op het Wilhelminaplein. Blijf de weg volgen. De weg gaat over in de Berkenlaan en daarna in de Meijendelseweg. Ga bij de rotonde het wandelpad op en volg de witte paaltjes tot aan het bezoekerscentrum.

Veelgestelde vragen

Welke wandelingen zijn er in Meijendel?
  • De strandroute (4,5 km) start bij De Tapuit en loopt via de Duincampus naar het strand.
  • De eikenroute (3,2 km) start bij De Tapuit, gaat langs een hoog uitzichtpunt (Abelentop), de vogelkijkwanden en loopt voornamelijk door het bos.
  • De reeënroute (2,6 km) start bij de rotonde van het grote parkeerterrein Kievietsduin. Het is een gevarieerde, heuvelachtige route via uitkijkpunt ‘De Piek’.
  • De witte route (1,5 km) markeert het wandelpad van De Tapuit naar de parkeerterrein Kievietsduin en terug. Dit wandelpad komt langs het Monkeybos.

Wil je liever een langere wandeling? Koppel dan twee of drie wandelingen aan elkaar. Op de pagina Wandelen in de duinen vind je alle informatie over wandelen en kan je de routes ook downloaden. 

Groene paaltjes

Daar waar het wandelpad onduidelijk is, plaatst Dunea groene paaltjes. Deze geven aan dat je op een wandelpad loopt. De groene paaltjes geven geen route aan. De paaltjes staan vooral in de Kijfhoek & Bierlap. Hier staan op sommige paaltjes nummers; deze corresponderen met de nummers op de recreatiekaart van Meijendel. Zo kun je na een paar uur struinen altijd weer de weg terug vinden.

Waar kan ik parkeren?
  • In Meijendel zijn gratis parkeerplaatsen aanwezig. P1 parkeerplaats Meijendel (Kievietsduin) is de grootste. Deze is gelijk bij de rotonde. De witte paaltjes geven het wandelpad van 1,5 kilometer naar het De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea aan. Bij het bezoekerscentrum zijn ook nog twee parkeerplaatsen.
    In het weekend zijn de parkeerplaatsen soms helemaal vol. We raden je dan ook aan om, als je de keuze hebt, niet met de auto naar Meijendel te komen.
  • Oude Waalsdorperweg 63, Den Haag. Er is een toegang achter het terrein van TNO; hier is een kleine parkeerplaats (ong. 30 plaatsen). Volg vanaf hier het fietspad naar het monument. Door het terrein van Staatsbosbeheer volg je de rode paaltjes. Achter het monument vind je de Dunea-toegang tot Meijendel. Volg hier het halfverharde voetpad naar de vallei Meijendel. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 3,5 km lopen naar De Tapuit.
  • Hotel Duinoord, Wassenaarseslag 26, Wassenaar (ongeveer 50 plaatsen). Hier kun je via het wandelpad naast het fietspad naar de vallei Meijendel lopen. Het is ongeveer 5 km naar De Tapuit.
  • Parkeerterrein Zeelust, Wassenaarseslag 13, Wassenaar (betaald parkeren aan het strand). Hier kun je via het strand naar de vallei Meijendel lopen. Dit is ongeveer 5,5 km.
Zijn er toiletten aanwezig?
Openbare toiletten zijn in het pannenkoekenrestaurant Boerderij Meijendel. Voor gasten van De Tapuit zijn er toiletten in het gangetje van het bezoekerscentrum.
Ik wil wandelen in Kijfhoek & Bierlap kan dat?

Kijfhoek & Bierlap is een gebied voor rustzoekers en dat willen we graag zo houden. Daarom kun je in dit gebied alleen wandelen met een dagkaart. Het dagkaartje kun je voor € 2,00 online kopen.

Kinderen tot en met 4 jaar mogen zonder dagkaart mee. Dagkaarten voor Kijfhoek & Bierlap zijn ook verkrijgbaar in De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. 

Beschermers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting op maximaal 4 kaarten. Maak je gebruik van het gereduceerde tarief? Zorg er dan voor dat je bij jouw bezoek je Beschermerspas en een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Onze duinwachters kunnen je hiernaar vragen.

  

Komt de eikenprocessierups voor in Meijendel?

De eikenprocessierups komt ook voor in Meijendel. De rupsen zijn te vinden in eikenbomen en hun brandharen kunnen flinke irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. Storm en wind zorgen ervoor dat nesten en vervellingshuidjes uit de bomen waaien. Hierdoor is de kans groter dat mensen en dieren in contact komen met de brandharen.

Wij hebben een lint gespannen om de bomen waar nesten inzitten. Zo weet je dat je onder die boom beter niet kan gaan picknicken. Loop ook niet onder de nesten door en raak de rupsen, nesten en bomen niet aan. Dit advies geldt ook voor je hond. 

Heb je een nest gezien en is er nog geen lint gespannen? Dan kun je dit doorgeven bij De Tapuit, Meijendelseweg 40-42 of via bezoekerscentrum@dunea.nl of tel. 088 347 4849. Meer informatie over de eikenprocessierups

 

 

 

Mag ik met de hond in de duinen lopen?

De hond mag in grote delen van het duin aangelijnd meewandelen. Maar in de Duincampus, het Monkeybos, Kijfhoek & Bierlap en Solleveld zijn honden niet toegestaan. Om de hond los te laten rennen kun je doorlopen naar het strand (hou er wel rekening mee dat van 15 mei tot 15 september honden op het strand verboden zijn tussen de strandpalen HP 91.50 en 92.75 tussen 9.00 en 19.00 uur). Voor meer informatie over honden in Wassenaar kijk dan op de Strand en duinen pagina van de gemeente Wassenaar. Voor meer informatie over honden in de gemeente Den Haag kijk dan op de hondenkaart

Hoe kom je vanaf Meijendel op de Waalsdorpervlakte?
Neem het fietspad tussen de 1e en 2e parkeerplaats. Volg deze in zuidelijke richting en bij de T-splitsing sla je rechtsaf. Dan direct weer linksaf (volg de borden richting Waalsdorpervlakte). Als je dit fietspad volgt, kom je op de Waalsdorpervlakte.
Kan ik wandelen in duingebied Solleveld?

Voor het wandelen in Solleveld heb je een dagkaart nodig. Deze kun je voor € 2,00 online kopen. Kinderen tot en met 4 jaar mogen zonder dagkaart mee.

Beschermers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting op maximaal 4 kaarten. Maak je gebruik van het gereduceerde tarief? Zorg er dan voor dat je bij jouw bezoek je Beschermerspas en een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Onze duinwachters kunnen je hiernaar vragen.

Dagkaarten voor Solleveld zijn ook verkrijgbaar bij brasserie OCK.  

Welke dieren grazen er in de duinen?
Het konijn was lange tijd het belangrijkste dier voor begrazing in de duinen. Maar door verschillende ziektes (VHS/Myxomatose) nam het aantal konijnen snel af. Zo snel dat andere dieren die rol moesten overnemen, zoals reeën, die van nature in het duin voorkomen. Om te voorkomen dat er allerlei ongewenste grassoorten in de duinen groeien, worden ook andere dieren ingezet; zoals Konikpaarden, Galloway-runderen en Drentse Heideschapen.
Waar kan ik iets eten en drinken?
Voor koffie en andere consumpties kun je terecht in pannenkoekenrestaurant Boerderij Meijendel, naast De Tapuit. Maakt je een langere wandeling? Loop dan door naar restaurant Onder de watertoren bij de watertoren in Scheveningen, Pompstationsweg 351 (3 km via het wandelpad langs het fietspad) of naar Hotel Duinoord bij de Wassenaarseslag (ongeveer 5 km).
Hoe hoog is de hoogste duintop in Meijendel?
De hoogste duintop in Meijendel is 35 meter en ligt tegen De Klip. Het allerhoogste punt van ons duingebied is 37 meter en ligt in Duinrell. In Berkheide ligt de Witte Berg en deze is 36 meter hoog.
Hoe zie je het verschil tussen infiltratie- en kwelplassen in Meijendel?

De waterplassen in Meijendel, Berkheide en Solleveld zijn grotendeels kunstmatig aangelegd in laaggelegen delen. Deze infiltratieplassen worden kunstmatig gevoed en op een streefpeil gehouden. Dit wordt geregeld vanuit Bergambacht en is voorgezuiverd rivierwater. De oevers zijn wat steiler en begroeid met veel riet.

Daarnaast zijn er in het duingebied ook kwelplassen en vochtiger duinvalleien. Deze worden gevoed met regenwater en het peil is afhankelijk van de grondwaterstand. Zij hebben geen kunstmatige voeding. De oevers zijn hier langzaam aflopend en begroeid met vochtminnende planten.

Hoe werkt de infiltratie in de duinen?

We hebben twee typen winsystemen: ondiepe winningen en diepe winputten, om zowel het diepe als het ondiepe water aan te kunnen spreken.

De ondiepe winning bestaat uit drainageleidingen en winputten tot ca. 20 meter diepte. Diepe winputten gaan van ca. 25 tot 50 meter diepte. De infiltratieplassen vullen hiermee de onttrokken hoeveelheid water weer aan met voorgezuiverd rivierwater uit de Afgedamde Maas. Daarnaast hebben we diepinfiltratie. Dat zijn diepe infiltratieputten en diepe onttrekkingsputten die parallel naast elkaar op 100 meter afstand staan op een diepte van ca. 25 meter tot 60 meter. Dat systeem is volledig in balans. Er wordt evenveel geïnfiltreerd als onttrokken. Het infiltratiewater voor diepinfiltratie wordt veel verder voorgezuiverd dan voor de infiltratieplassen. Dit is om putverstopping te voorkomen. Het systeem bevindt zich bij de Waalsdorp.

Zijn er ruiterpaden in Meijendel en waar kunnen we de trailer neerzetten?
De ruiterpaden die door het gebied lopen staan aangegeven op de recreatiekaart van Meijendel. De paardenstal bij de Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, is kosteloos te gebruiken voor dagstalling. De trailer kan geparkeerd worden bij de parkeerplaats Kievietsduin, op speciaal gereserveerde plekken. Vanaf daar is het nog 1.500 meter naar het hart van de vallei.
Wat moet ik doen bij een tekenbeet?
Veel mensen gaan met lekker weer naar buiten. Niet alleen de duinen zijn populair, ook bossen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen worden massaal bezocht. Na een verblijf in de natuur is het verstandig om jezelf te controleren op teken. Teken zijn er het hele jaar door maar worden vanaf 7 graden actief. De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de maanden maart tot en met oktober. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán de ziekte van Lyme veroorzaken. Een tekencontrole na een verblijf in onze duinen is een kleine moeite. Lees de informatie van het RIVM. Dan weet je wat je te doen staat bij een tekenbeet.

Contact

Mocht uw vraag er niet tussen staan of niet helemaal beantwoord zijn, dan kunt u uw vraag ook aan ons stellen via het contactformulier.