De duinen van Dunea

Welkom!

Dunea beheert de duingebieden tussen Monster en Kijkduin en tussen Scheveningen en Katwijk: Solleveld, Meijendel en Berkheide. Deze drie gebieden hebben nagenoeg dezelfde functies: we winnen er ons water, beheren de natuur en zorgen ervoor dat mensen er kunnen recreëren.

Daarnaast zijn de duingebieden ook als zeewering belangrijk. Dunea werkt continu aan een goede balans tussen de verschillende functies. De duinen maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Lees meer over onze duingebieden

De vele wegen naar Meijendel 

Auto bij de TapuitMeijendel is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Zuid-Holland. Er zijn dus vele toegangen tot het gebied, ondanks dat we een deel van het beschermde natuurgebied gereserveerd houden voor kwetsbare natuur en drinkwater. 

Kies jouw weg

Winterspeurtocht in de kerstvakantie

Winterspeurtocht in de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie kun je onze winterspeurtocht 'Ontdek de winterse duinen' ophalen bij De Tapuit. We hebben speciaal voor deze vakantie een leuke, winterse speurtocht uitgezet voor het hele gezin. Terwijl je de route volgt, speur je op de grond, in de lucht en kijk je goed om je heen. Ontdek van alles over de duinen in de winter!

Je kunt de speurtocht van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024 gratis bij ons ophalen en de route van 1,5 km start én eindigt bij De Tapuit.

Zien we jou in deze kerstvakantie?

Info over De Tapuit

Onze duingebieden

/-/media/images/duinen/onze-duingebieden-ticketbox/galloway-rund.ashx

Meijendel

In Meijendel ontdek je het bos en de hoge duinen en heb je een geweldig uitzicht over de infiltratieplassen, die belangrijk zijn voor de waterwinning. De afwisseling in het gebied maakt van elk bezoek een avontuur.

Ontdek Meijendel

/-/media/images/duinen/solleveld-homepage.ashx

Solleveld

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied. Bijzonder zijn de eikenbomen in het gebied, omdat deze nergens anders in Nederland zo dichtbij de zee staan.            

Ontdek Solleveld

/-/media/images/duinen/onze-duingebieden-ticketbox/berkheide.ashx

Berkheide

Berkheide is een vrij open gebied met veel duingraslanden, natte duinvalleien en bijzondere planten. Wij beschermen de kwetsbare natuur en daarom is Berkheide niet toegankelijk voor bezoekers.

Ontdek Berkheide

Niels met uitzicht over duinen

Een unieke kijk op de duinen

Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Wij beheren deze prachtige, kwetsbare en veerkrachtige natuur en beschermen de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier. Lees op deze pagina alle duinverhalen.

Lees alle duinverhalen

Nieuws

/-/media/images/nieuws/mobile-uitkijkpunten-meijendel.ashx

Werkzaamheden Meijendel voor herstel flora en fauna

In Meeuwenduin en Prinsenduin voeren we aankomend werkseizoen beheersmaatregelen uit. Dit houdt in dat we bomen en struwelen weghalen om het duin meer...

Lees meer over Werkzaamheden Meijendel voor herstel flora en fauna

/-/media/nphd-website-nieuws/nphd-website-mobiel.ashx

Dunea verlengt samenwerking Nationaal Park Hollandse Duinen

Op 6 november tekenden Dunea, provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer opnieuw een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met...

Lees meer over Dunea verlengt samenwerking Nationaal Park Hollandse Duinen

/-/media/images/nieuws/2023/agendanatuurinclusief-nphdfoto-mobile.ashx

Ministerie stemt in met Agenda Natuurinclusief: sleutelrol water krijgt vorm

Onze directeur Wim Drossaert is sinds begin dit jaar actief als domeinleider Water binnen het programma Agenda Natuurinclusief. Op 2 november heeft...

Lees meer over Ministerie stemt in met Agenda Natuurinclusief: sleutelrol water krijgt vorm

Het is heerlijk genieten in de duinen. Met de wind door je haren zie je elke keer weer iets anders.