Instagram duingebieden_dunea

Hier vind je de Instagramposts die geplaatst zijn op het account duingebieden_dunea. Meer informatie lees je via de links onder de posts.

Konikspaarden

15 september 2021

Misschien heb je deze zes al gezien? Sinds begin september kun je onze konikspaarden weer tegenkomen op het fietspad van de Ganzenhoek. Superleuk natuurlijk als je ze tegenkomt, maar probeer altijd zo'n 25 meter afstand te houden.

Boomkikker Dunea

14 september 2021

Er leven veel soorten amfibieën in de duinen. Dit komt juist ook door de aanwezige infiltratieplassen voor de waterwinning. Wij zien het als onze natuurbeheertaak om natuurkwaliteit en biodiversiteit te behouden en te verbeteren waar dat nodig is. Daarom doen we zelf onderzoek naar flora en fauna en werken we samen met universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. Zo leidt Naturalis een onderzoek naar de genetische basis van alle amfibiesoorten van Meijendel en Berkheide. Komen ze uit de regio of van verder?

Lees nieuwsbericht

Duinen Dunea

13 september 2021

Aanstaande zaterdag 18 september organiseert Stichting Duinbehoud de eerste landelijke Dag van de Duinen. De excursies in Meijendel zijn al vol, maar laat dat niet in de weg staan om de duinen te beleven op andere plekken in Nationaal Park Hollandse Duinen of ergens anders langs de Nederlandse kust!

Meer informatie over Dag van de Duinen

Waalsdorpervlakte Open Monumentendag

11 september 2021

Dit weekend is het Open Monumentendag. In ons prachtige natuurgebied in Nationaal Park Hollandse Duinen bevinden zich veel cultuurhistorische monumenten, zoals Rijksmonument De Waalsdorpervlakte. Download één van onze wandelroutes en maak bijvoorbeeld een mooie wandeling tussen het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte. Laat je meenemen langs alle unieke schatten in ons duingebied.

Download onze wandelroutes

De Week van het Nationaal Park Hollandse Duinen

10 september 2021

Wist je dat onze duinen onderdeel zijn van Nationaal Park Hollandse Duinen? Dit strekt zich uit van Hoek van Holland tot Hillegom. Er zijn verrassend mooie plekjes te ontdekken die zelfs de doorgewinterde natuur- of cultuurliefhebber niet altijd weet te vinden. Daarom zetten wij en alle andere terreinbeheerders tijdens 'De week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2021' (25 september t/m 3 oktober) de poorten open en bieden exclusieve activiteiten aan. Ook bij Dunea.

Ga met de duinwachters op pad in het prachtige Solleveld, of neem met een lid van het erepeloton een kijkje op de Waalsdorpervlakte. Wees er snel bij! Het aantal plekken is beperkt. Uiteraard is De Tapuit ook gewoon open voor een bezoek.

Lees nieuwsbericht

 

Hei Solleveld

3 september 2021

Het Laarzenpad (Prinsenduin) in Meijendel en de grote ronde in het open duin in Solleveld zijn weer open. Het broedseizoen is ten einde. In Solleveld staat de hei nu prachtig in bloei! Dagkaarten voor Solleveld zijn te koop via onze website.

Koop dagkaarten Solleveld

Vraag: wat is de functie van bunkers met op de achtergrond een bunker.

21 augustus 2021

Je hebt de bunkers in Scheveningen vast weleens gezien? Ze zijn gebouwd in de Tweede Wereldoorlog en daarna is de meervleermuis er ingetrokken. De meervleermuis is een unieke en bijzondere soort. Daarom is het belangrijk dat we gezamenlijk uit de buurt van de bunkers blijven, zodat we de meervleermuis zijn rust gunnen. Leuk om meer te weten? @duinwachterjasper vertelt je er graag over.

Kerkuil met boomkikker

17 augustus

Na een mooi seizoen, met uiteindelijk 3 uitvliegende kuikens, zijn pa en ma kerkuil terug in de kerkuilenkast hoog in ons vernieuwde bezoekerscentrum De Tapuit. Daar laten we ze de komende tijd met rust, want de nestcams gaan uit. Of nouja rust, de kerkuil zag de boomkikker duidelijk niet zitten op de plak. Wat was voor jou het bijzonderste moment van dit kerkuilenseizoen?

Meer over de kerkuilen

Vleermuizenwandeling

9 augustus 2021

Heb je zin om in de vakantie een fijne wandeling te maken? Neem eens een kijkje op onze website. Daar staan meerdere leuke wandelingen. Zo ook de nieuwe seizoenswandeling met onze duinwachter Boris. Hij vertelt je van alles over vleermuizen. Wist je bijvoorbeeld al dat de vleermuis een echte insecteneter is? Hij vangt per nacht ongeveer 300 muggen, motjes of kevertjes!

Meer over de wandeling

Addertong

8 augustus 2021

Heb je deze al eens gezien? Dit is de Addertong. Een plant die bij ons in Meijendel groeit in duinvalleien en grazige kruipwilg-/duinvegetaties. Vroeger werd ze Speerkruid genoemd. Een leuk ecologisch weetje is dat deze plant licht zout tolerant is. Ofwel, ze kan kleine hoeveelheden zout verdragen en dat is wel zo handig als je in de duinen groeit.

De foto is gemaakt door duinwachter Niels.

Duincampus Meijendel Dunea

6 augustus 2021

Lekker buitenspelen en de geheimen van het duin ontdekken: dat kan in de Duincampus! Volg één van de 3 routes speciaal gemaakt voor families, vol met leuke vragen en doe-dingen over water en dieren. Haal een duinschrift op in De Tapuit, doe de opdrachten en verdien een duindiploma!

Meer over de Duincampus

Dagvlinders

2 augustus 2021

Deze prachtige foto's zijn gemaakt door duinwachter Niels. Op de eerste foto zie je een hooibeestje en op de tweede een bruin blauwtje. Beide vlinders zijn algemene dagvlinders. Het hooibeestje kan je overal in Meijendel tegenkomen. Het bruin blauwtje komt duinwachter Niels vaak tegen in de zeereep en Bierlap. Ben jij ze al eens tegengekomen in de duinen?

De Tapuit

30 juli 2021

De Tapuit is weer open! Ontdek de geheimen van de duinen in ons vernieuwde bezoekerscentrum. Laat je verrassen door de compleet nieuwe tentoonstelling en winkel. Er is voor iedereen wat te beleven! We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Meer over De Tapuit

Vraag het de duinwachter | honden in de duinen

28 juli 2021

Honden zijn van harte welkom in de duinen, maar wel aangelijnd. Waarom dat belangrijk is? Duinwachter Ruben vertelt je er vanuit Nationaal Park Hollandse Duinen graag meer over!

Bekijk de video

Boomkikker

23 juli 2021

Vandaag zijn de Olympische Spelen begonnen. Wist je dat de dieren in onze duinen ook topsporters zijn? Ze zouden zo mee kunnen doen! Zo kan de boomkikker supergoed klimmen met de zuignapjes aan het einde van zijn vingers en tenen. De mestkever kan maar liefst 1141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken en de vlo kan uit stand meer dan 100 keer zijn eigen lengte springen. Knap hè! De foto van de boomkikker is gemaakt door onze collega Bart.

Vraag het de duinwachter teken

22 juli 2021

Check jij jezelf en je kinderen altijd goed op teken als je in de natuur bent geweest? Dit is belangrijk om te doen, omdat een teek de ziekte van Lyme kan overdragen. Wat zijn teken? Waar verstoppen ze zich? En wat moet je doen als je een teek hebt? Duinwachter Eva vertelt je er graag meer over!

Meer over teken

Kamperen

20 juli 2021

Genieten van de natuur, dat kan volop in onze duingebieden. Heb jij ook genoten van een heerlijke dag in de duinen? Weet dat het niet is toegestaan om te blijven overnachten of kamperen in het duingebied. Wil je overnachten in een camper, caravan of auto? Zoek dan naar een camping in de omgeving zoals bijvoorbeeld: Paviljoen Duinhorst, Duinrell of Strandcamping Zuidduinen.

Wandelapp Dunea

18 juli 2021

Heb je zin in een fijne wandeling vandaag? De wandelroute Meijendel Zuid - Zee aan verhalen vertelt alles over het rijke verleden van Meijendel. Tijdens een 5 km lange wandeling kom je langs 11 bijzondere punten, waar de geschiedenis van het duingebied wordt verteld in fascinerende video’s. Zo kom je o.a. alles te weten over de akkertjes voor de armen, het Oranjehotel en het vorstelijk verblijf.

Meer over Meijendel

Kerkuilen

16 juli 2021

Is het de grote schoonmaak, nesteldrang of gewoon een slechte dag? Wij weten het niet, maar er werd heel wat heen en weer getrapt afgelopen week in het hok van de kerkuilen bovenin De Tapuit. De jonge uilen hebben allemaal het nest verlaten en komen zo nu en dan op bezoek. We zijn stiekem benieuwd of er nog een tweede nest gaat komen. Collega en ringer Arend vertelde ons dat de kans kleiner is nu de muizenstand in Nederland laag is.

Bekijk de live beelden

Libel Dunea

14 juli 2021

Ben jij deze al eens tegengekomen in Meijendel? Duinwachter Niels maakte deze prachtige foto's. Op de eerste foto zie je een libel genaamd de viervlek en op de andere foto een vuurjuffer. Allebei kan je ze overal in Meijendel in de buurt van water tegenkomen.

Vraag het de duinwachter | Eikenprocessierups

8 juli 2021

Wist je dat de eikenprocessierups voor veel dieren in ons duingebied een lekker hapje is? Helaas heeft deze rups voor ons mensen een vervelende kant, namelijk brandharen die verschillende klachten kunnen veroorzaken. Wat doen wij hieraan? En wat kun jij doen? Duinwachter Boris vertelt je er graag meer over!

Lees nieuwsbericht