Eikenprocessierups: hoe gaat Dunea ermee om?
De eikenprocessierups is voor veel dieren in ons duingebied een lekker hapje. Helaas heeft deze rups voor ons mensen in de zomerperiode een vervelende kant, namelijk brandharen die verschillende klachten kunnen veroorzaken. Wat doen wij hieraan?
De eikenprocessierups veroorzaakt sinds een aantal jaar op veel plekken in Nederland overlast. Steeds meer mensen komen in aanraking met de brandharen van deze rups die flinke irritatie aan huid en luchtwegen kunnen veroorzaken. Om zoveel mogelijk ongemak en overlast te voorkomen, nemen we verschillende maatregelen. Zo lopen we wandel- en fietspaden preventief na en markeren we gevonden nesten met lint. Gevonden nesten in de buurt van paden en recreatievoorzieningen verwijderen we.
Overlast vooral in stedelijke gebieden
De grote hoeveelheid aangeplante eiken in stedelijke gebieden, de droge lentemaanden van de afgelopen jaren en de achteruitgang van natuurlijke vijanden dragen allemaal bij aan het succes van de eikenprocessierups. Het merendeel van de overlast komt dan ook uit stedelijke gebieden. In onze duingebieden staan ook veel eiken, maar toch is overlast door de eikenprocessierups hier nauwelijks aanwezig.
Nesten in duin kleiner dan in stad
In een volledig natuurlijk systeem waar voor alle verschillende soorten een plek is, zijn de mogelijkheden voor de eikenprocessierups een stuk minder. Natuurlijke vijanden zijn veel talrijker en grote rijen aangeplante eiken ontbreken. Er is balans. De gevonden nesten van eikenprocessierupsen zijn in onze duingebieden meestal een stuk kleiner dan in stedelijke gebieden. De natuur zorgt voor evenwicht en regelt het eikenprocessierupsbeheer dus eigenlijk helemaal zelf.
Wat doet Dunea?
Ook al zijn bezoekers bij ons te gast in zo’n compleet natuursysteem, toch willen we bij Dunea de mogelijke overlast zoveel mogelijk voorkomen. Nesten in de directe omgeving van wandel- en fietspaden halen we daarom weg. Ook lopen we deze paden preventief na op de aanwezigheid van nesten. Gevonden nesten markeren we met lint.
Heeft u een nest gezien?
Heeft u een nest gezien en is er nog geen lint gespannen? Laat het ons weten via één van onze social media kanalen. U kunt het natuurlijk ook altijd doorgeven aan één van onze duinwachters of stuur een e-mail naar bezoekerscentrum@dunea.nl.