Wandelen in de duinen

Uitdagende routes

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Een tocht door Meijendel staat garant voor uren wandelplezier. Haren in de wind en vooral ook je zintuigen op scherp. Want in het door Dunea beheerde duingebied, onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen, is de kans groot dat je veel verschillende dieren en planten spot.


Naast mooie cultuurhistorische wandelroutes in het Nationaal Park Hollandse Duinen, zijn er drie prachtige gemarkeerde wandelroutes in Meijendel. Ze variëren van drie tot viereneenhalve kilometer. De routes voeren u langs de mooiste plekken: de valleien, de buitenrand van Meijendel en naar zee.

 

Beleef de voorpret met de digitale wandelkaart


Collage duinen

De geheimen van de duinen bij Den Haag, Wassenaar en Katwijk 

Tussen Den Haag en Katwijk, aan de rand van de dichtbebouwde Randstad, lijkt de natuur vrij spel te hebben. In deze uitgestrekte zone van duinen moesten mensen het vaak opnemen tegen de elementen: de zee, de wind, het zand, de droge, weinig vruchtbare grond. In deze natuur liggen allerlei sporen verborgen van hoe mensen ooit leefden en werkten. De drie wandelroutes in dit boekje leiden je langs wandelpaden, bunkers, oude akkers, watergangen, grenspalen, wallen en watertorens. Vaak zijn ze nog goed zichtbaar, soms moet je wat beter kijken en bij enkele ook je verbeelding even aanspreken. De wandeling rond Meijendel is 10,5 km, rond Wassenaarse Slag is 4,5 km en rond de Pan van Persijn en de duinen onder Katwijk is 8 km.

Veel wandelplezier!

Download het wandelboekje

Reeënroute (2,6 km)

De kortste van onze gemarkeerde routes start bij parkeerplaats De Kieviet. Je wandelt door hoge duinen, diepe valleien en weelderige bossen. Eén van de eerste punten op de route is De Piek: een uitkijkpunt. Vanaf hier kijk je over de valleien heen naar zee en kun je bij helder weer Wassenaar zien liggen. Ook kom je door het Grote Bos, de woonplaats van de ree.

Download de gehele wandelroute

Eikenroute (3,2 km)

De route leidt je in ongeveer een uur tijd door het bosrijke gedeelte van Meijendel. Je start bij het speelveld bij De Tapuit, bezoekerscentrum van Dunea. Voor de vogelliefhebber is deze route een waar genot. In het bos kom je misschien een nachtegaal, rietgors, fitis, grasmus en zwartkop tegen. Bij de vogelkijkwand heb je zicht op de infiltratieplassen en misschien ook wel op de krakeend, tafeleend, meerkoet, doodaars of de geoorde fuut.

Download de gehele wandelroute

Herfst in Meijendel
Duinwachter bij strandopgang

Strandroute (3,8 km - aangepaste route)

Je start naast De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. Vanuit daar ga je op weg naar het strand. Je wandelt langs weelderige bomen en struiken, zoals eiken, meidoorns en kamperfoelie. Hoe dichter je het strand nadert, hoe lager de begroeiing wordt. Halverwege de wandelroute vindt je de natte duinvallei en onze infiltratieplassen, waar we ons drinkwater natuurlijk zuiveren. Onderweg ontmoet je in het begrazingsgebied misschien wel Galloways, grote zwarte runderen. Of wilde Konikpaarden. Tot slot wandel je langs de Libellenvalei en het open duin door tot aan zee.

Download de gehele wandelroute