Torenvalk

In duingebied Meijendel hebben de torenvalken misschien wel het mooiste uitzicht van Nederland. Ze wonen bovenin de Scheveningse watertoren. Met vrij zicht over zee, de duinen en natuurgebied Meijendel. Van maart tot en met juli kunt u live meeleven met de torenvalken. De nestkast is namelijk uitgerust met een webcam. Ook buiten het broedseizoen kunt u de torenvalken regelmatig zien ‘bidden' boven de duinen op zoek naar een prooi. Een prachtig gezicht. Kom naar de duinen, neem uw verrekijker mee en beleef de natuur.

Zo ziet een torenvalk eruit

De torenvalk is een middelgrote valk met slanke, spitse vleugels en vrij lange staart. Mantel en rug zijn kastanjebruin, het mannetje heeft een grijze kop en stuit, het vrouwtje is veel eentoniger bruin en fijn gebandeerd. De borst van beide geslachten is licht van kleur en 'verticaal' gevlekt. De staart van beide is voorzien van een zwarte eindband.

Ze zijn goed te herkennen aan het typische ‘bidden' in de lucht. Tegen de wind in blijft hij stil in de lucht hangen, totdat zijn scherpe ogen een prooi op de grond bespieden.

Meijendel is een bijzonder natuurgebied met een grote variatie aan flora en fauna. Heel bijzonder is het dat er wel 145 verschillende vogelsoorten voorkomen in dit natuurgebied midden in de Randstad.
 

Dunea blij met bijdrage aan natuurbehoud

In heel Nederland lijkt het aantal broedparen torenvalken helaas af te nemen. Daarom is Dunea extra blij met de nestende torenvalken in het duingebied. We zijn er erg trots op dat de torenvalken zich bij ons in de duinen thuis voelen. We doen dan ook ons best om de torenvalk in Meijendel te behouden. In 2009 is de kast vernieuwd omdat de bodem er dreigde uit te vallen. En in ons natuurbeheer richten we ons op laag struikgewas, zandvlaktes en vochtige duinvalleien. Een goede habitat voor muizen en zandhagedissen die belangrijke voedingsbronnen voor de torenvalken zijn. Zo blijven ze graag in Meijendel.

Wist u dat:

  • Torenvalken urinesporen van veldmuizen kunnen waarnemen? Hierdoor ontstaat als het ware een spionagekaart met daarop ingetekend allerlei verborgen routes in het brein van de torenvalk
  • Torenvalken 4  tot 8 muizen per dag eten? Als ze jongen heeft vangt ze er nog veel meer. Als er te weinig muizen rondlopen, vullen ze hun dieet aan met kleine vogels, insecten en zandhagedissen
  • Torenvalken niet veel aan de inrichting van het nest doen? Eieren worden op een rots, gebouw of boomholte, of in een verlaten nest gelegd. Tegenwoordig zijn deze vogels vooral aangewezen op speciale nestkasten
  • Torenvalken 3 tot 5 eieren leggen per broedsel? Deze worden door het vrouwtje uitgebroed, waarbij het mannetje voor voedsel voor zijn partner zorgt. De jongen worden door beide ouders gevoerd.
  • De eieren van de torenvalk na 27 tot 31 dagen uitkomen? De jongen blijven dan nog 27 tot 39 dagen in het nest.

 

De eerste nestkast

Arend de Looff, projectingenieur bij Dunea, vertelt hoe het allemaal begon in 1990:

"De torenvalk wilde gaan broeden in een oud nest van een Kauwtje. Maar de watertoren werd toen net gerestaureerd en het nest dreigde ingepakt te worden door steigers en winddoek. We besloten snel een neskast te maken in het hoogste puntje van de toren, buiten bereik van bouwvakkers en met een vrije uitvlieg route. Binnen een week was het raak en lag er een eerste ei.

"Binnen een week was het raak en lag er een eerste ei"


Uiteraard wilden we de vogels niet onnodig verstoren en dus kwam ik voor het ringen van de jongen net te laat. Zo is bij ons het idee van een webcam geboren ‘om de vorderingen beter te kunnen volgen.' Het jaar erop had ik een webcam van een tientje gemonteerd en kon een laptop worden aangesloten".

 

Al heel veel jongen uitgevlogen

Het nest heeft elk jaar een broedgeval opgeleverd. De meeste jaren zijn er telkens 5 jongen, soms 6 jongen. Niet elk jaar zijn ze geringd. Soms waaide het te hard of was er geen tijd op het juiste moment en waren de jongen al te groot. Dit jaar hopen we weer op minimaal 5 eieren, het is een goede stek."


Neem een kijkje bij één van deze nesten:

http://www.werkgroepslechtvalk.nl/