Blogs 2017 - Torenvalk

Terug naar de live-beelden


Breek de dag

31 mei 2017

Torenvalken hebben een broedtijd van 27-31 dagen. Volgens de boekjes. En dus keken we de laatste dagen gespannen uit naar kuikens. En ja hoor, eindelijk was het zover. De eerste kuikens zijn uit het ei. Afgelopen zaterdag brak het eerste kuiken naar buiten en inmiddels hebben we er al vier geteld. Nog één broertje of zusje te gaan.   

Met de komst van de kuikens is er ineens ook meer leven in de nestkast. En lawaaiig is het geworden. Voor beide ouders is het vanaf nu hard werken. Meer snavels moeten worden gevoed en dat betekent dat aanmerkelijk meer moet worden gejaagd. Dat jagen, dan kent iedereen waarschijnlijk wel. Stil hangend in de lucht, met vleugels die blijven slaan. Niet zo snel, maar wel net als een kolibrie. Bidden noemen we dat. Wat torenvalken dan doen, is dat ze net zo snel vliegen als de wind gaat en met hun staart balans houden in de lucht. Als ze op die manier stil in de lucht hangen, kunnen ze de grond afspeuren naar prooidieren. Vaak kleine zoogdieren als muizen, maar ook een hagedis wordt soms niet versmaad.

En dat is wat we komende weken dus veel zullen zien: pa en ma valk die met vers gevangen prooien hongerige jongen gaan voeden. Prachtig om zien, nog mooier om te volgen. Let daarbij ook eens op de commentaren die onder de beelden worden geschreven. Dagelijks staan daar commentaren op wat er in de kast gebeurt, geschreven door Dikkie, Marja, Carrie en Kagoe.
 

Maar vooralsnog wachten we het vijfde kuiken even af. Die breekt ergens een dag, tikt zijn of haar eitje.

Arjen Siebel,
Afdelingsmanager Natuur

Het eerste ei

26 april 2017

Wij zijn ontzettend verheugd dat onze torenvalk haar eerste ei heeft gelegd. Op 23 april rond een uur of vijf was het zo ver. Nu breekt er een spannende periode aan. Hoeveel eieren zullen er nog volgen? De komende dagen gaan we dat ontdekken.

Een torenvalk legt gemiddeld 4 tot 6 eieren. Je kunt je afvragen waarom het vrouwtje nu niet op haar ei zit om het warm te houden, maar het vrouwtje gaat pas echt broeden als ze al haar eitjes heeft gelegd. De tekening van een ei van de torenvalk is erg variabel, zelfs per legsel. Van lichtbruin, roodbruin tot gevlekt en gespikkeld. Terwijl het vrouwtje het zware broedwerk doet, ontpopt het mannetje zich tot ware kostwinner. Zijn vrouw zorgt voor de eieren en hij geeft haar lekkere muizen te eten. Soms wisselen zij elkaar even kort af.


Voor nu genieten wij nog even na van dit bijzondere moment. Er is op dit moment is een ding zeker: we gaan een spannende periode tegemoet.

Rebecca Wielink,
Specialist educatie natuur

----------------------------------

Torenvalk versus slechtvalk

12 april 2017

Het leek zo voorspoedig te gaan met onze torenvalken. De eerste paringen werden al gezien en man en vrouw zaten regelmatig samen in de avondzon te genieten. Totdat de torenvalken bezoek kregen van hun grote neef, de slechtvalk. Vorig jaar werd er al regelmatig een slechtvalk gezien rondom de watertoren. Toen is het niet tot een confrontatie gekomen met de torenvalken. Dit jaar is het anders. Rondom de watertoren zijn er in ieder geval vier afzonderlijke slechtvalken gezien. Het gaat om twee onvolwassen vrouwtjes, waarvan er een geringd is, en twee volwassen mannen. Dit is geen goed nieuws voor de torenvalk want de grotere, snellere slechtvalk is een geduchte concurrent en heeft blijkbaar zijn of haar zinnen gezet op dit territorium.

Voor onze torenvalken is dit natuurlijk niet leuk, maar dat de slechtvalken weer regelmatig gezien worden is heel bijzonder. Ooit was deze soort bijna verdwenen. De afgelopen jaren neemt het aantal slechtvalken én het aantal broedgevallen toe. Sinds een paar weken heeft één van de slechtvalken zijn of haar jachtterrein op het Nettenboetveld, vlakbij de watertoren. Hier jaagt de slechtvalk op kauwtjes en kraaien. De torenvalken foerageren op ditzelfde veld maar jagen vooral op muizen. De beide soorten zijn geen voedselconcurrenten van elkaar.

Maar hoe loopt het nu af met onze torenvalken? Het is net nog te vroeg om nu al conclusies te trekken over het lot van onze torenvalken en de slechtvalk. Mogelijk zijn de slechtvalken bezoekers uit het hoge noorden, die hier overwinteren en binnenkort vertrekken, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. De tijd zal ons leren hoe de natuur zich ontwikkelt. De strijd tussen verschillende soorten om een mooie broedplek en een fijn territorium hoort bij de natuur. Dat is soms lastig om te zien, maar de natuur laat zich (gelukkig?) niet sturen. Wordt vervolgt...

Rebecca Wielink,
Specialist educatie natuur

----------------------------------

Natuurgluren

21 maart 2017

De lente is aangebroken en dat biedt prachtige nieuwe kansen. Aan alle kanten schiet het nieuwe groene leven uit de grond en de lucht wordt steeds meer zwanger van de geluiden van, vaak van ver, teruggekeerde vogels. Kortom de natuur schudt langzaam haar winterjas uit om zich te tooien in een jurkje vol frisse en verwachtingsvolle lente. Ook dit lenteseizoen brengt Dunea weer live beelden van de gebeurtenissen van de kerkuil en de torenvalk.

Er hangen twee nestkasten in de duinen van Meijendel. De ene kast is voor de torenvalk en hangt aan de watertoren in Scheveningen. De andere nestkast is voor de kerkuil en hangt in de vallei Meijendel, bij ons bezoekerscentrum De Tapuit.

Rondom de watertoren zijn de eerste baltsvluchten van de valken alweer gezien en gehoord. Roofvogels die meesters zijn in de snelle vluchten; buitelend door de lucht met als doel van de meneer om mevrouwen te imponeren. Tegelijkertijd zijn we hoopvol gestemd over de kerkuilen. Voor zover we weten hebben er de hele winter op gezette tijden één of meer uilen in de kast gezeten.

Met behulp van webcams, 4 in totaal, hopen we ook deze lente weer getuige te kunnen zijn van nieuwe broedsuccessen. De webcams staan zo gesteld dat we zowel binnen als buiten de nestkast zicht hebben op de gebeurtenissen. Wat dat gaat geven? Geen idee. Afgelopen jaar hadden we de hoop al opgegeven toen toch nog een valkenpaartje tot broeden kwam, terwijl de kerkuilen driftig concurreerden met overactieve kauwen. Allemaal even onverwachts. En dat is precies het aardige van natuur: we beheren het graag, maar voorspellen wat er gaat gebeuren, kunnen we slechts zelden. Des te benieuwder zijn we naar de verrassingen van dit seizoen.

We zijn nu live: en iedereen is welkom om mee te gluren in dit stukje natuur.

Arjen Siebel,
Afdelingsmanager Natuur

 

Blogs 2016