Blogs 2017 - Torenvalk

Terug naar de live-beelden

Torenvalk versus slechtvalk

12 april 2017

Het leek zo voorspoedig te gaan met onze torenvalken. De eerste paringen werden al gezien en man en vrouw zaten regelmatig samen in de avondzon te genieten. Totdat de torenvalken bezoek kregen van hun grote neef, de slechtvalk. Vorig jaar werd er al regelmatig een slechtvalk gezien rondom de watertoren. Toen is het niet tot een confrontatie gekomen met de torenvalken. Dit jaar is het anders. Rondom de watertoren zijn er in ieder geval vier afzonderlijke slechtvalken gezien. Het gaat om twee onvolwassen vrouwtjes, waarvan er een geringd is, en twee volwassen mannen. Dit is geen goed nieuws voor de torenvalk want de grotere, snellere slechtvalk is een geduchte concurrent en heeft blijkbaar zijn of haar zinnen gezet op dit territorium.
Voor onze torenvalken is dit natuurlijk niet leuk, maar dat de slechtvalken weer regelmatig gezien worden is heel bijzonder. Ooit was deze soort bijna verdwenen. De afgelopen jaren neemt het aantal slechtvalken én het aantal broedgevallen toe. Sinds een paar weken heeft één van de slechtvalken zijn of haar jachtterrein op het Nettenboetveld, vlakbij de watertoren. Hier jaagt de slechtvalk op kauwtjes en kraaien. De torenvalken foerageren op ditzelfde veld maar jagen vooral op muizen. De beide soorten zijn geen voedselconcurrenten van elkaar.

Maar hoe loopt het nu af met onze torenvalken? Het is net nog te vroeg om nu al conclusies te trekken over het lot van onze torenvalken en de slechtvalk. Mogelijk zijn de slechtvalken bezoekers uit het hoge noorden, die hier overwinteren en binnenkort vertrekken, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. De tijd zal ons leren hoe de natuur zich ontwikkelt. De strijd tussen verschillende soorten om een mooie broedplek en een fijn territorium hoort bij de natuur. Dat is soms lastig om te zien, maar de natuur laat zich (gelukkig?) niet sturen. Wordt vervolgt…

 

Rebecca Wielink,
Specialist educatie natuur

----------------------------------

Natuurgluren

21 maart 2017

De lente is aangebroken en dat biedt prachtige nieuwe kansen. Aan alle kanten schiet het nieuwe groene leven uit de grond en de lucht wordt steeds meer zwanger van de geluiden van, vaak van ver, teruggekeerde vogels. Kortom de natuur schudt langzaam haar winterjas uit om zich te tooien in een jurkje vol frisse en verwachtingsvolle lente. Ook dit lenteseizoen brengt Dunea weer live beelden van de gebeurtenissen van de kerkuil en de torenvalk.

Er hangen twee nestkasten in de duinen van Meijendel. De ene kast is voor de torenvalk en hangt aan de watertoren in Scheveningen. De andere nestkast is voor de kerkuil en hangt in de vallei Meijendel, bij ons bezoekerscentrum De Tapuit.

Rondom de watertoren zijn de eerste baltsvluchten van de valken alweer gezien en gehoord. Roofvogels die meesters zijn in de snelle vluchten; buitelend door de lucht met als doel van de meneer om mevrouwen te imponeren. Tegelijkertijd zijn we hoopvol gestemd over de kerkuilen. Voor zover we weten hebben er de hele winter op gezette tijden één of meer uilen in de kast gezeten.

Met behulp van webcams, 4 in totaal, hopen we ook deze lente weer getuige te kunnen zijn van nieuwe broedsuccessen. De webcams staan zo gesteld dat we zowel binnen als buiten de nestkast zicht hebben op de gebeurtenissen. Wat dat gaat geven? Geen idee. Afgelopen jaar hadden we de hoop al opgegeven toen toch nog een valkenpaartje tot broeden kwam, terwijl de kerkuilen driftig concurreerden met overactieve kauwen. Allemaal even onverwachts. En dat is precies het aardige van natuur: we beheren het graag, maar voorspellen wat er gaat gebeuren, kunnen we slechts zelden. Des te benieuwder zijn we naar de verrassingen van dit seizoen.

We zijn nu live: en iedereen is welkom om mee te gluren in dit stukje natuur.

 

Arjen Siebel,

Afdelingsmanager Natuur