Wandelen in de duinen

Uitdagende wandelroutes

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Een tocht door Meijendel staat garant voor uren wandelplezier. Haren in de wind en vooral ook je zintuigen op scherp. Want in het door Dunea beheerde duingebied, onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen, is de kans groot dat je veel verschillende dieren en planten spot.

In onze wandelfolder vind je verschillende wandelingen en de kaart van het gebied. Op deze pagina kun je alvast inspiratie opdoen d.m.v. de uitgelichte wandelingen.

Folder van de wandeling Grote Grazers
Seizoenswandeling

Ga met duinwachter Jan op zoek naar grote grazers

Duinwachter Jan Twigt over zijn ‘huis in de duinen’: Als kind woonde ik met mijn ouders en een heleboel dieren aan de rand van het duin. Mijn vader legde in de duinen waterleidingen aan. In de vakanties ging ik graag met hem mee. Samen genieten van de stilte! Op mijn 17e ben ik in de voetsporen van mijn vader getreden. Inmiddels werk ik 32 jaar voor Dunea, waarvan 18 jaar als duinwachter. Sinds 2005 zorg ik, samen met mijn collega’s, voor onze paarden, runderen en schapen. De grazers zijn belangrijk, want zij houden onze duinen in topconditie. Hoe we onze dieren precies inzetten? Ontdek het tijdens deze mooie wandeling door mijn tweede huis!

Goed om te weten: de wandeling is 7 km lang en duurt ongeveer 2 uur. Om de wandeling te kunnen lopen heb je een kaartje voor Kijfhoek & Bierlap nodig, dit kost 2 euro en bestel je via deze link.

Genoten van de wandeling? Deel je ervaring op Instagram met de tag #duingebieden_dunea.

Download de folder

Van Oranjehotel naar de Waalsdorpervlakte

Deze wandeling tussen het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte is 4,5 km en gaat over half-/verharde paden en leidt je langs cultuurhistorische monumenten en landschappen die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Volg de punten uit deze folder om niets te missen.

De route is gepresenteerd bij de bekendmaking van de monumentenstatus van het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte en is gemaakt in samenwerking met het Nationaal Monument Oranjehotel en Erepeloton Waalsdorp.

Download de folder

Kruis
WaterLoop Katwijk
De WaterLoop

Een wandeling langs bijzondere 'waterpunten'

De WaterLoop is een wandelroute door Katwijk van 10 km die de bijzondere band van Katwijk met het water op de kaart zet. Ontdek de bijzondere waterpunten en monumenten langs de wandelroute. De route start op de boulevard bij het Kustwerk Katwijk, loopt dwars door Katwijk, langs de Rijn en door de duinen en doet o.a. de volgende hoogtepunten aan:

  • Kustwerk Katwijk
  • Dellen en Vlaggeduin
  • Peenveldjes en de watertoren
  • de Kalkoven
  • Koning Willem Alexander-gemaal

Download de folder

Eikenroute (3,2 km)

De route leidt je in ongeveer een uur tijd door het bosrijke gedeelte van Meijendel. Je start bij het speelveld bij De Tapuit, bezoekerscentrum van Dunea. Voor de vogelliefhebber is deze route een waar genot. In het bos kom je misschien een nachtegaal, fitis, grasmus en zwartkop tegen. Bij de vogelkijkwand heb je zicht op de infiltratieplassen en misschien ook wel op de rietgors, krakeend, tafeleend, meerkoet, dodaars of de geoorde fuut.

Download de eikenroute

Herfst in Meijendel
Duinwachter bij strandopgang

Strandroute (3,8 km - aangepaste route)

Je start naast De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. Vanuit daar ga je op weg naar het strand. Je wandelt langs weelderige bomen en struiken, zoals eiken, meidoorns en kamperfoelie. Hoe dichter je het strand nadert, hoe lager de begroeiing wordt. Halverwege de wandelroute vindt je de natte duinvallei en onze infiltratieplassen, waar we ons drinkwater natuurlijk zuiveren. Onderweg ontmoet je in het begrazingsgebied misschien wel Galloways, grote zwarte runderen. Of wilde Konikpaarden. Tot slot wandel je langs de Libellenvalei en het open duin door tot aan zee.

Download de strandroute

Reeënroute (2,6 km)

De kortste van onze gemarkeerde routes start bij parkeerplaats De Kieviet. Je wandelt door hoge duinen, diepe valleien en weelderige bossen. Eén van de eerste punten op de route is De Piek: een uitkijkpunt. Vanaf hier kijk je over de valleien heen naar zee en kun je bij helder weer Wassenaar zien liggen. Ook kom je door het Grote Bos, de woonplaats van de ree.

 

Download de reeënroute
Collage duinen

De geheimen van de duinen bij Den Haag, Wassenaar en Katwijk 

Tussen Den Haag en Katwijk, aan de rand van de dichtbebouwde Randstad, lijkt de natuur vrij spel te hebben. In deze uitgestrekte zone van duinen moesten mensen het vaak opnemen tegen de elementen: de zee, de wind, het zand, de droge, weinig vruchtbare grond. In deze natuur liggen allerlei sporen verborgen van hoe mensen ooit leefden en werkten. De drie wandelroutes in dit boekje leiden je langs wandelpaden, bunkers, oude akkers, watergangen, grenspalen, wallen en watertorens. Vaak zijn ze nog goed zichtbaar, soms moet je wat beter kijken en bij enkele ook je verbeelding even aanspreken. De wandeling rond Meijendel is 10,5 km, rond Wassenaarse Slag is 4,5 km en rond de Pan van Persijn en de duinen onder Katwijk is 8 km.

Veel wandelplezier!

Download het wandelboekje