Programma Berkheide

Dunea is verantwoordelijk voor het leveren van drinkwater aan bijna 1,4 miljoen mensen. Voor het maken van schoon en betrouwbaar drinkwater maakt Dunea al 150 jaar gebruik van drie duingebieden, waaronder Berkheide. In dit Natura2000 duingebied wordt hard gewerkt aan optimalisatie en uitbreiding van de waterwinning en natuurontwikkeling. Berkheide moet jaarlijks 7 miljard liter drinkwater extra leveren om de bevolkingsgroei in ons leveringsgebied te kunnen bijhouden. Deze opgave kent zowel een korte als lange termijn component. Als onderdeel van de korte termijn opgave voert Dunea het Programma Berkheide uit. Dunea zet daarmee een noodzakelijke stap voor de drinkwatervraag van morgen.

 

Waar staan we?

De werkzaamheden voor Programma Berkheide zijn in 2019 gestart. Inmiddels zijn er 5 projecten afgerond. De projecten hebben ervoor gezorgd dat we weer een stukje (1.9 miljard liter) bijdragen aan de toekomstige drinkwatervraag en natuurontwikkeling. Bekijk onderaan deze pagina wat we per project hebben uitgevoerd.

Op onderstaande tekening zijn de afgeronde projecten weergegeven:

Overzicht projecten Berkheide

Wat gaat er dit werkseizoen gebeuren?

Tussen maart en september waren er geen werkzaamheden vanwege het broedseizoen. In augustus starten we met voorbereiding om de flora en fauna te beschermen, zoals het plaatsen van paddenschermen. Vanaf 1 september mogen we aan de slag met werkzaamheden aan de winningen.

Wat is een winning?

Een waterwinning is het gehele gebied waar water wordt gewonnen. Dit omvat de infiltratieplassen, het leidingwerk onder de grond, de putten die water uit de bodem onttrekken, en andere infrastructuur. In Berkheide zijn er meerdere waterwinningen.

Winning 6.1 (+ 2 miljoen liter)

We zijn van plan om winning 6.1 te renoveren. Winning 6.1 is verouderd en de capaciteit is teruggelopen. 

Vernieuwen techniek
Daarom vernieuwen we alle winputten en bijbehorende leidingen. Met deze werkzaamheden zorgen we ervoor dat de winning voor een langere periode betrouwbaar water produceert en de capaciteit van de winning behouden blijft.

Aanpassing aan oevers
Om water bacteriologisch betrouwbaar te maken, moet het minimaal 28 dagen onder de grond verblijven. Om aan deze vereiste verblijftijd te voldoen, worden de oevers van de bestaande infiltratieplassen verlegd of aangepast. Ook wordt winning 6.1 losgekoppeld van een aangrenzende winning. Dit zorgt ervoor dat beide winningen apart van elkaar kunnen worden aangestuurd. Hierdoor kan de grondwaterstand in de omgeving nauwkeuriger worden beheerst. 

Natuurontwikkeling
Tijdens de werkzaamheden werken we meteen aan natuurontwikkeling; we herstellen een stuk duin door een bos weg te halen en leggen een nieuwe plas aan. Langs de wandelpaden groeien veel struwelen en exoten zoals abelen, zwarte engbloem, Amerikaanse Vogelkers en rimpelroos. We halen deze planten en bomen weg en maken we er weer open duingebied (grijs duin) van. Zo krijgt de wind weer vrij spel en is er ruimte voor duineigen planten en mossen om terug te keren. Zonder deze ingrepen zou het hele duin overwoekeren of in bos veranderen.

Ook legt Dunea een nieuwe infiltratieplas aan, om de natuur in de naastgelegen vochtige duinvallei Bendel te verbeteren. Deze werkzaamheden dragen bij aan de doelstellingen uit het Natura2000 beheerplan van de provincie. 

Winning 8 (+2,1 miljard liter)

Een van de projecten welke komend werkseizoen uitvoeren is winning 8. Winning 8 is gelegen in het zuiden van Berkheide, ongeveer 1,5 km van Rijksdorp (gemeente Wassenaar). Deze winning is aangelegd aan het begin van de jaren 90. 

Renovatie
Een onderdeel van deze winning, winning 8.1, wint niet voldoende water en is daarom uit productie gehaald . De winning wordt komend werkseizoen opnieuw aangelegd. Na de werkzaamheden wint winning 8 2,1 miljard liter water extra. Dit is een derde van het doel van Programma Berkheide (7 miljard liter).

Natuurontwikkeling
Bij winning 8 zijn waterwinning en natuur nauw met elkaar verbonden. Omdat winning 8.1 in de nieuwe situatie weer voldoende water wint, verandert de grondwaterstand in het gebied. Dit kan ervoor zorgen dat het gebied ten westen van de winning droger wordt. Om negatieve effecten op de omliggende natuur te voorkomen, worden er twee nieuwe infiltratieplassen aangelegd. Deze plassen helpen om de effecten van de aanpassingen aan de waterwinning op te vangen, zodat de vochtafhankelijke natuur niet wordt beïnvloed.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Het werkgebied is gedeeltelijk toegankelijk voor publiek en wordt waar nodig afgezet voor uw veiligheid en die van onze werknemers. Dit betekent dat u een gebied soms tijdelijk niet kunt betreden of dat er een omleiding wordt ingesteld. De werkzaamheden zijn soms zichtbaar vanaf de paden. U kunt werkverkeer in de omgeving tegen komen en u kunt geluidshinder ervaren.

Berkheide

Duurzaam werken

Bij Dunea minimaliseren we de impact op de natuur tijdens onze werkzaamheden. We houden het werkgebied zo klein mogelijk en gebruiken waar mogelijk duurzaam materieel met beperkte stikstofuitstoot. De komende jaren blijven we samen met onze aannemers werken aan het verder verminderen van de uitstoot.

Daarnaast voeren we onze werkzaamheden op een duurzame en efficiënte manier uit. Zo wordt het materiaal uit het duin niet afgevoerd, maar hergebruikt binnen ons eigen duingebied. Dit vermindert het werkverkeer, zodat u ongestoord van de natuur kunt blijven genieten.

Veelgestelde vragen

Meer informatie

Vragen over lopende werkzaamheden in Berkheide kunt u mailen naar natuur@dunea.nl. Vragen over het programma kunt u stellen aan Renske Heijker, omgevingsmanager.