Regulier onderhoud en verbeteren van wegen en paden is noodzakelijk. We doen er alles aan om hierbij overlast te voorkomen en spannen ons in om de natuur in het gebied zo min mogelijk te verstoren.
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is inzet van materiaal en materieel noodzakelijk. Ook kan er intensief vervoer ingezet moeten worden. Recreanten hebben altijd voorrang. Indien nodig wordt u ter plaatse omgeleid door borden.
Op een deel van de rode wandelroute is de staat van het pad slecht en daardoor moeilijk beloopbaar. Door het aanleggen van nieuwe terrassen (een soort grote traptreden) herstellen we het pad. Een mooi en fijn wandelpad moet het resultaat zijn. Mogelijk wordt u ter plaatse tijdelijk omgeleid.
De Meteotoren is een van de hoogste uitkijkpunten van Meijendel. Het pad is nu zo slecht dat het niet uitnodigt om naar boven te gaan. Daarom wordt het helemaal opnieuw bestraat. Het werk gaat enige weken duren. We hopen voor 1 maart 2020 klaar te zijn.
De begaanbaarheid van de ruiterpaden wordt geoptimaliseerd. Ze worden vlak getrokken en laaghangende takken worden gesnoeid. Ook de oversteekplaatsen worden aangepakt, zodat er voldoende zanddek is en geen drempels zijn. Als u een machine op het ruiterpad treft, mag u bij wijze van hoge uitzondering het ruiterpad verlaten.
Beide gebieden kenmerken zich door het open duinkarakter met droge en vochtige duingraslanden. Door overmatig stikstofdepositie worden de voor dit duinlandschap karakteristieke planten en bloemen overwoekerd. Begrazing en maaien is niet afdoende om het landschap open te houden. Daarom gaan we de bovenlaag afplaggen. Hierdoor ontstaat eerst een kale zandvlakte, maar in het aankomende groeiseizoen zullen de zeldzame kruiden en planten weer domineren in dit gebied.
In het Ganzenhoekbos gaan we exoten bestrijden. Amerikaanse vogelkers en de gewone esdoorn zijn soorten die niet in het gebied thuishoren, maar hier wel optimaal gedijen. De Amerikaanse vogelkers willen we helemaal uitroeien. De gewone esdoorn gaan we begeleiden tot volwaardige bomen in een gemengd loof/naaldbos met hoge natuurwaarden.
Veel bossen in Nederland zijn ooit aangeplant. Hierdoor zijn veel bomen even oud. Om te voorkomen dat een bos ineens massaal ziek wordt, is onderhoud nodig. Het beheer bestaat uit het omzagen of ringen van het teveel aan bomen. Hierdoor ontstaan open plekken en kunnen nieuwe bomen gaan groeien. Afgezaagd hout blijft in het bos achter. Dit dode hout is een bron van leven in het bos. Zwammen, insecten en kleine zoogdieren vinden hier hun plekje om te leven. De biodiversiteit wordt hierdoor vergroot. U kunt collega’s tegenkomen met motorzagen en klein materieel.
Ringen
Sommige bomen worden geringd. Dat is het wegnemen van de schors en de onderliggende bast. Hierdoor kunnen de sapstromen van de boom niet meer hun werk doen en zal de boom langzaam doodgaan. Hij krijgt een andere plek in het ecosysteem. Organisme dat alleen kan leven op verzwakt hout, krijgt nu een kans om te overleven.
In Solleveld gaan we ook exoten bestrijden. Ook hier speelt de depositie van te veel stikstof een rol. De bodem verzuurt hierdoor en daarop doet de Amerikaanse Vogelkers het (te) goed. Handmatig en met klein materieel verwijderen we deze plant. Hierdoor krijgen de duineigen soorten weer kans om te gaan bloeien. Er kan enige verstoring van de rust plaatsvinden door het inzetten van motorzagen.
Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar natuur@dunea.nl.