Regulier onderhoud aan het natuurgebied en duinbos en verbeteren van wegen en paden is noodzakelijk. We doen er alles aan om hierbij overlast te voorkomen en spannen ons in om de natuur in het gebied zo min mogelijk te verstoren.
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is inzet van materiaal en materieel noodzakelijk. Ook kan er intensief vervoer ingezet moeten worden. Recreanten hebben altijd voorrang. Indien nodig wordt u ter plaatse omgeleid door borden.
Vorig seizoen hebben wij onderhoud verricht aan het duinlandschap. We hebben toen de bovenlaag afplaggen. Hierdoor ontstond eerst een kale zandvlakte, maar nu domineren de zeldzame kruiden en planten weer in dit gebied. Om iedereen hiervan te kunnen laten genieten gaan we het rolstoel- en wandelpad over een lengte van 500 meter optimaliseren. De brug en de poort worden gerenoveerd. En we gaan snoeien en groen verwijderen t.b.v. zichtbaarheid toegangspoort en het verder realiseren van het duingrasland.
Solleveld
Solleveld is een duingebied op oud kalkarm duinzand. Doordat er zo weinig kalk in het zand aanwezig is, is de natuur veel gevoeliger voor het teveel aan stikstof dat uit de lucht neerslaat in het gebied. De bodem verzuurd daardoor en ontkalkt daarmee nog sneller. Een plant die het wel erg goed doet onder deze omstandigheden is de Amerikaanse vogelkers.
Amerikaanse vogelkers en de gewone esdoorn zijn soorten die niet in het gebied thuishoren, maar hier wel optimaal gedijen. De Amerikaanse vogelkers willen we helemaal uitroeien. De gewone esdoorn gaan we begeleiden tot volwaardige bomen in een gemengd loof/naaldbos met hoge natuurwaarden.
Ook in Meijendel, in het Ganzenhoekbos, Loopert, Waalsdorp en Ouderijs gaan we exoten als de Amerikaanse vogelkers verwijderen.
Veel bossen in Nederland zijn ooit aangeplant. Hierdoor zijn veel bomen even oud. Om te voorkomen dat een bos ineens massaal ziek wordt, is onderhoud nodig. Het beheer bestaat uit het omzagen of ringen van het teveel aan bomen. Hierdoor ontstaan open plekken en kunnen nieuwe bomen gaan groeien. Afgezaagd hout blijft in het bos achter. Dit dode hout is een bron van leven in het bos. Zwammen, insecten en kleine zoogdieren vinden hier hun plekje om te leven. De biodiversiteit wordt hierdoor vergroot. Dit doen we in Solleveld en Langeveld, de bosvisie in Meijendel en de Loopert.
Ringen
Sommige bomen worden geringd. Dat is het wegnemen van de schors en de onderliggende bast. Hierdoor kunnen de sapstromen van de boom niet meer hun werk doen en zal de boom langzaam doodgaan. Hij krijgt een andere plek in het ecosysteem. Organisme dat alleen kan leven op verzwakt hout of dood staand houd, krijgt nu een kans om te overleven. Spechten weten deze plekken ook en zoeken de stammen af naar houtkevers en larven die onder de bast leven.
Komende maanden worden de ruiterpaden in Solleveld, Meijendel en Berkheide onderhouden. Met een kleine kraan worden de paden vlak gemaakt en/of aangevuld en laaghangende takken worden gesnoeid. Het is mogelijk dat u een machine op het ruiterpad aantreft. U mag dan bij uitzondering tijdelijk buiten het ruiterpad, om de werkzaamheden heen lopen. Als de machinist u opmerkt, zal hij waar mogelijk tijdelijk de werkzaamheden staken tot u gepasseerd bent
Door de inzet van motorkettingzagen wordt de rust enigszins verstoord. U kunt collega’s tegenkomen met deze motorzagen en klein materieel. Ook kan er meer werkverkeer zijn. De recreant heeft te allen tijde voorrang. Indien noodzakelijk worden omleidingen of afzettingen ter plaatse aangegeven.
Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar natuur@dunea.nl.