Dunea verlengt samenwerking Nationaal Park Hollandse Duinen

Op 6 november tekenden Dunea, provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer opnieuw een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Wij werken sinds de oprichting in 2016 samen aan zichtbare projecten om de natuur te versterken en de mensen die er wonen en werken ermee te verbinden.

Georgette Leltz, directeur NPHD, is blij dat de bestuurlijke partners zich weer voor de komende jaren willen committeren aan het nationaal park: “Dit is heel goed nieuws voor toekomstige en lopende projecten om dit uitgestrekte gebied duurzaam te ontwikkelen. NPHD is inmiddels een samenwerkingsverband van meer dan 60 partners waaronder alle gemeentes in de regio en organisaties uit alle hoeken van de maatschappij: van Arriva tot Naturalis, van Stichting Duinbehoud tot Landgoed Keukenhof. Samen zetten deze partners onder andere hun schouders onder het realiseren van groene verbindingsgebieden en zorgen ze voor verspreiding van de recreatiedruk in het gebied van Hollandse Duinen”.

Groene verbindingszones
Nationaal Park Hollandse Duinen omvat de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom, waar de natuur stad en zee verbindt. Het aantal inwoners neemt de komende jaren alleen maar toe, en zo ook het aantal mensen dat graag de mooie maar vaak versnipperde natuurgebieden en landgoederen wil bezoeken. Over de gemeentegrenzen heen ontwikkelen wij samen met onze partners daarom groene verbindingszones en overgangsgebieden, met robuuste natuur en aantrekkelijke fiets- en wandelpaden. Hierbij is het spreiden van recreatie een belangrijk aandachtspunt. Concrete voorbeelden zijn het Regiopark Van Zee tot Zweth op de grens van Den Haag en Westland, en de Groene zone in Wassenaar samen met de Mient Kooltuin in Katwijk.

Betrokkenheid stimuleren
Ook online en offline zorgen wij samen met andere partners van NPHD voor meer zichtbaarheid. Met de campagne ‘Samen zorgen voor NPHD’ inspireert NPHD inwoners, ondernemers en recreanten om de natuur te helpen beschermen. Centrale vraag is: “Wat kun jij doen?”. Dunea startte afgelopen zomer samen met gemeente Den Haag een gedragscampagne in Meijendel. Bezoekers van Meijendel en het Haagse Westduinpark maakten we met spandoeken en borden attent op de belangrijkste regels; namelijk blijf op de paden en houd de hond aangelijnd. Zo zorgen we met partners en inwoners voor dat we niet alleen nu, maar ook in de toekomst van ons nationaal park kunnen genieten.