Samen zorgen voor onze natuur

De zon schijnt en dan genieten we nog meer van al het moois dat onze natuur en het Nationaal Park Hollandse Duinen te bieden heeft. Als we in de toekomst ook nog willen genieten van onze duinen, parken en bossen, moeten we er goed voor zorgen.

De hond uitlaten in het Meijendel, vogels spotten in Solleveld of wandelen door Westduinpark. Er is zoveel te beleven in de duinen en overige natuurgebieden in Nationaal Park Hollandse Duinen. We zien dat steeds meer bewoners en bezoekers daar gebruik van maken. Dat juichen we toe. Maar de natuur is ook kwetsbaar, zeker in bepaalde perioden in het jaar. 

Nationaal Park campagne 

Om in toekomst te blijven genieten van de prachtige natuur, is Dunea samen met de gemeente en Nationaal Park Hollandse Duinen een gedragscampagne gestart. Bezoekers van Meijendel en het Haagse Westduinpark maken we met spandoeken en borden attent op de belangrijkste regels; namelijk blijf op de paden en houd de hond aangelijnd.  

“Tijdens het broedseizoen maken we bezoekers al attent op de regels die gelden om broedende vogels en dieren die jongen krijgen, te beschermen. Maar ook na het broedseizoen heeft de natuur extra bescherming nodig. Iedere keer als iemand van het pad afgaat of een hond los laat lopen, kunnen er planten worden platgetrapt of dieren worden verstoord”, vertelt manager Duin & Omgeving Eric van Gerrevink. 

Noodzaak  

De noodzaak om bezoekers te wijzen op de regels is er volop. “Onze gebieden zijn Natura2000 gebieden. Dit zijn Europees beschermd natuurgebieden omdat er bijzondere planten en dieren leven. We moeten dus goed voor het gebied zorgen en dat kunnen we niet alleen”, aldus Van Gerrevink. 

Hij vervolgt: “De spandoeken en borden zijn vanaf deze week te zien in Meijendel en Westduinpark, maar natuurlijk moeten we voor al onze bossen, parken en duinen goed blijven zorgen. Zodat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van al het moois dat het Haagse groen en het hele Nationaal Park Hollandse Duinen te bieden heeft.” 

Samen zorgen voor de Haagse natuur 

Hoe je dat kunt doen? Lees hier alle tips en regels voor de natuurgebieden in Nationaal Park Hollandse Duinen. Kijk op www.nphd.nl/zorgvoorDH.