5000-soortenjaar

Rijke flora en fauna in beeld gebracht

Nationaal Park Hollandse Duinen behoort tot een van de rijkste natuurgebieden van Nederland. Daarom is 2018 door Dunea, Staatsbosbeheer en EIS kenniscentrum insecten uitgeroepen tot het 5000-soortenjaar. Wij gaan, samen met veel vrijwilligers, de uitdaging aan om meer dan 5000 verschillende soorten te vinden. Zo maken we de rijke flora en fauna van dit prachtige gebied zichtbaar.

Dunea en het 5000-soortenjaar

Dunea vindt het belangrijk om onze bijzondere natuur zichtbaar te maken voor het publiek. Het 5000-soortenjaar draagt hieraan bij. Dankzij dit project kun je kennis maken met een enorme hoeveelheid aan soorten in het gebied en met de verschillende natuurorganisaties die in het duin actief zijn. Het werk van onze vrijwillige natuuronderzoekers is van onschatbare waarde voor ons. Daar willen wij graag aandacht voor vragen. We hopen met het 5000-soortenjaar nieuwe vrijwillige natuuronderzoekers te werven en regionale vrijwilligersnetwerken te versterken.

Meedoen met het 5000-soortenjaar

Ook jij kunt bijdragen aan het 5000-soortenjaar! Door jouw waarnemingen in te voeren op waarneming.nl, draag je al bij. Op de speciale projectpagina is de vooruitgang zichtbaar. Wil je meer doen? Dunea en Staatsbosbeheer zijn op zoek naar vrijwillige natuuronderzoekers om de flora en fauna van onze gebieden te inventariseren. Ook de lopende monitoring willen wij graag waarborgen en uitbreiden. Met de data die de vrijwillige natuuronderzoekers verzamelen, kunnen wij de natuur goed beschermen. Meer weten over vrijwillige natuuronderzoekers? Kijk op onze website of op de website van Staatsbosbeheer