Monumentaal hek Hertenkamp in ere hersteld
Dinsdag 17 oktober is het project ‘Beleef Prins Frederiks Parkenroute’ officieel afgesloten met de onthulling van de herstelde voormalige toegangspoort van de Hertenkamp van prins Frederik der Nederlanden. Het herstel van dit rijksmonument is mogelijk gemaakt dankzij de inzet van provincie Zuid-Holland, Landschapstafel Duin, Horst en Weide, de gemeenten Wassenaar en Voorschoten en Dunea.
De onthulling werd verricht door gedeputeerde Meindert Stolk van provincie Zuid-Holland, burgemeester Leendert de Lange en wethouder Ronald Zoutendijk van gemeente Wassenaar en mede namens Dunea Georgette Leltz, directeur Nationaal Park Hollandse Duinen.
Georgette Leltz: “Dankzij de goede samenwerking hebben we het Rijksmonument bij de Hertenkamp weer de uitstraling kunnen geven die het verdient. En met de Prins Frederiks Parkenroute heeft het Nationaal Park Hollandse Duinen er ook nog een mooie belevenis bijgekregen.”
Rijksmonument bij de Hertenkamp hersteld
Het aan de Jagerslaan gelegen voormalige toegangshek met brug is een rijksmonument. Het hekwerk is in de loop van de tijd verloren gegaan. Met oog voor het oorspronkelijke ontwerp is het hekwerk met hedendaagse materialen hersteld. Hierdoor heeft de poort zijn allure weer teruggekregen. De Hertenkamp zoals we die nu kennen is een natuur- en wandelgebied, beheerd door Dunea.
Het herstel is financieel mogelijk gemaakt door een extra subsidie van provincie Zuid-Holland en met middelen van Landschapstafel Duin, Horst en Weide, de gemeente Wassenaar en Dunea. Voor het ontwerp tekende restauratiearchitect Michiel Enderman. Het werk is uitgevoerd door de GKB-Groep uit Barendrecht.
Beleef Prins Frederiks Parkenroute
Met het project ‘Beleef Prins Frederiks Parkenroute’ hebben de gemeenten Wassenaar en Voorschoten het omvangrijke voormalige landgoed van de prins en de betekenis ervan onder de aandacht gebracht van een breed publiek. Met steun van de provincie Zuid-Holland is historisch onderzoek gedaan naar het verloop van de doorgaande route over het voormalige landgoed en zijn – samen met inwoners – de mogelijkheden verkend de route beter herkenbaar, bruikbaar en beleefbaar te maken.In de afgelopen jaren zijn er diverse publieksgerichte producten ontwikkeld en activiteiten georganiseerd. Zo zijn er verschillende wandelroutes en een speurtocht voor kinderen door het gebied uitgezet en geven korte filmpjes inzicht in leven van de prins en zijn gezin op het landgoed.