Kerkuilenzang?

Duinwachters Bart en Joeri zijn niet zo onder de indruk van het geluid dat de kerkuilen maken. Maar kunnen wel veel vertellen over hun jachtinstinct.

Hallo beste volgers van de nestcam. Hier een muzikaal geheimpje vanuit Meijendel. De eerste nachtegalen zijn terug uit Afrika en zingen uit volle borst hun mooiste melodieën. Dit prachtige concert is vooral in de vroege en late uurtjes te horen. Wil je dit verschijnsel ook meemaken?  Op 9 mei kun je een excursie bij ons volgen.

Over mooi zingen gesproken, de kerkuil kan nog veel leren van de nachtegaal. Uit de snavel van de kerkuil komt meer een soort van gekrijs en gesis. Heb jij al geluiden opgevangen van de kerkuilen uit de nestkast? Als je nu gaat luisteren, zet wel het geluid wat zachter, want het kan heel hard zijn!

Over de nestkast gesproken er liggen alweer 6 eieren in de nestkast! Waarvan het eerst ei op 31 maart is gelegd. Vorige jaar werd het eerste ei gelegd op 14 maart waarna er nog 4 volgden. Hoeveel eieren zullen er dit jaar nog volgen. Op onze Facebookpagina lopen de voorspellingen erg uiteen. Van 3 tot wel 10 eieren en volgens de volgers komt het eerste ei uit tussen 29 april en 4 mei. Bart denkt dat er 7 eieren worden gelegd en het eerste ei op 29 april uit komt. De spanning loopt in ieder geval behoorlijk op.

Jachtinstinct 

Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje gelijk met broeden en komt ze alleen nog maar met haar kont van de eieren af om ze te draaien. De man is verantwoordelijk voor het aanvoeren van het eten. Het kerkuilenmannetje verlaat de nestkast ongeveer een uur na zonsondergang en begint dan met jagen. Het jagen kan gebeuren vanuit een boom of paal, maar kan ook vanuit de vlucht. Hij vliegt dan laag over grasvelden of struwelen van duindoorns. Een derde jachttechniek die de kerkuil zo nu en dan toepast, is bidden. Wat is bidden vraag je je misschien af? Bidden is het op dezelfde plaats in de lucht blijven hangen door een snelle vleugelslag. Zo kan, in dit geval de kerkuil, vanuit de lucht met een scherp oog naar beneden kijken. Als hij zijn prooi ziet duikt hij er op af en pakt hij deze met zijn scherpe klauwen. Het grootste gedeelte van de prooien bestaat uit muizen.

Naast muizen eten kerkuilen zo nu en dan ook wel iets anders. Weten jullie welke dieren nog meer te prooi vallen aan kerkuilen? Blijf dan de nestcam nauwlettend in de gaten houden en lees onze volgende blog. Tot snel!

Joeri en Bart


Benieuwd naar wat Joeri allemaal meemaakt in het duin? Volg hem op Instagram