Duurzaam watergebruik: minder uit de kraan en meer uit de lucht

Als bedrijf kun je je footprint kleiner maken door slimmer en zuiniger te zijn in je processen, maar niets scoort hoger op de duurzaamheidslat dan je eigen afzet beperken. Dit scheelt energie en chemicaliën voor het zuiveren en verpompen.

Dat is wel relatief. De bevolking in het leveringsgebied van Dunea groeit. Er is dus meer drinkwater nodig, terwijl het systeem van rivieren en duinen in 2027 haar maximum heeft bereikt. Uitbreiden met nieuwe bronnen en steviger zuiveringstechnieken is helaas geen vrije keuze, maar bittere noodzaak. Dunea zet daarom in op ‘minder meer’: de capaciteit vergroten en tegelijk klanten stimuleren om minder water te gebruiken.

Dunea’s programma Bewust & Duurzaam Watergebruik heeft het beperken van de kraanwatervraag bij zowel zakelijke als particuliere klanten tot doel en zet zich in voor regelgeving en technieken die vraagreductie per adres structureel kunnen maken. Voor bestaande bouw kan dit bij vervanging van apparatuur en door ander gedrag rond watergebruik te stimuleren.

Douche1liedje

Met de bespaartip ‘douche één liedje’ wil Dunea een nieuwe gewoonte introduceren die de douchebeleving ondanks de kortere duur, onverminderd fijn maakt. Door muziek als douchetimer te introduceren, weet je immers - ook met je ogen dicht - wanneer het tijd is om af te drogen. Dat scheelt water, warmte en het geld dat dit kost.

Lees meer over douche1liedje

Rainmate

Bewust en duurzaam watergebruik is niet alleen besparing, maar ook over andere bronnen benutten dan de kraan. De ondernemers challenge in 2021 bracht 2 winnaars voort die oplossingen bedachten met regenwater: het regenwatertoilet en de Rainmate. De Rainmate is een systeem dat als een regenpijp aan de gevel van gebouwen wordt bevestigd. Het vangt regenwater op en verdeelt dit gelijkmatig over verschillende verdiepingen of hoogtes. Dit zorgt voor groene gevels, verkoeling van het gebouw en in de toekomst mogelijk voor sanitaire doeleinden.

Lees meer over de Rainmate