Uitvinding Rainmate volop in ontwikkeling

Eind 2021 werd John van de Wetering runner up bij de 50-literhuis ondernemers challenge van VPdelta+, Arcadis, The Green Village en Dunea. Met zijn uitvinding Rainmate timmert John inmiddels hard aan de weg. Welke weg heeft hij na de challenge bewandeld en lukt het hem al om hier een succesvol product van te maken?

John (links op de foto bovenaan) ontwikkelde met zijn bedrijf Blue Innovations de Rainmate. De Rainmate is een systeem dat als een regenpijp aan de gevel van gebouwen wordt bevestigd. Het vangt regenwater op en verdeelt dit gelijkmatig over verschillende verdiepingen of hoogtes. Dit regenwater kan dan gebruikt worden voor het bewateren van groene gevels, verkoeling van het gebouw of – in de toekomst – voor sanitaire doeleinden.

Rainmate in ontwikkeling

Afbeelding: prototype van de Rainmate, gemaakt met een 3D-printer

Klimaatadaptatie

Volgens John kan zijn uitvinding ook bijdragen aan klimaatadaptatie: “Gebouwen versterken de effecten van klimaatverandering. Vooral in steden zijn de gevolgen hiervan merkbaar met meer kans op wateroverlast en opwarming van de binnen- en buitenruimte. Wanneer meer gebouwen op eenvoudige wijze regenwater kunnen vasthouden en hiermee bijvoorbeeld vergroening van de gevels mogelijk wordt – zonder dat daar drinkwater voor wordt gebruikt – kunnen we wateroverlast verminderen en natuurlijk koelvermogen in de stad terugbrengen.”

Groene gevels

Op dit moment is de Rainmate nog vooral interessant voor leveranciers van groene gevels. Het is een systeem waarmee zowel betaalbare groene gevels zonder drinkwater als – nu nog dure – regelsystemen binnen handbereik komen. John ziet dat er in binnen- en buitenland interesse is voor het product en voor het principe van wateropslag in gebouwen.

Moderne regenton

De Rainmate is nu nog niet beschikbaar voor particulieren maar dit is in de toekomst zeker een mogelijkheid volgens John: “Veel mensen die geen tuin hebben, hebben nu niet de mogelijkheid om regenwater op te vangen. Met de Rainmate kan voor mensen die in een flatgebouw wonen, op termijn op alle verdiepingen water opgevangen worden en gebruikt worden voor meerdere doeleinden.”

The Green Village

Op de The Green Village wordt de Rainmate ook getest, al volgen de versies van de Rainmate elkaar nu snel op. John: “Ik ben het product continu aan het optimaliseren en ik ontwikkel tegelijkertijd verschillende soorten aansluitingen voor verschillende groene gevelsystemen. Het geeft me de kans om de Rainmate in verschillende uitvoeringen te testen en zichtbaar te maken voor bezoekers van The Green Village.”

Meer lezen over de 50-literhuis coalitie