Big Jump: springen voor schoon water

Op zaterdag 7 juli maken bestuurders, inwoners van de Bommelerwaard en consumenten van Dunea zich sterk voor schone bronnen. Dit doen zij door in de Afgedamde Maas te springen tijdens The Big Jump & Waterfestival in Aalst. Dit jaar met twee special guests: tv-celebrity Jochem van Gelder en Li An Phoa van wandelproject Drinkbare Rivieren.

Het is het derde jaar dat Dunea The Big Jump organiseert samen met partners. The Big Jump & Waterfestival zijn onderdeel van de campagne #MijnBron, waarin de waarde van de Afgedamde Maas centraal staat. Doel van de campagne is de waarde voor mens en natuur zichtbaar te maken en te beleven, zodat we niet vergeten er goed voor te zorgen. Dunea heeft een bijzonder belang bij de waterkwaliteit van de Afgedamde Maas, omdat het rivierwater wordt gebruikt voor de productie van drinkwater voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland.

Programma

Het Waterfestival start om 13.00 uur met sport, spel, info over waterkwaliteit, afval jutten en live muziek van de rockband Spark of Sanity. Om 15.00 uur springen bestuurders en publiek het rivierwater in vanaf het strand van recreatiegebied de Neswaarden in Aalst. The Big Jump wordt dit jaar begeleid door Jochem van Gelder, de tv-presentator uit Gelderland onder meer bekend van Willem Wever, Praatjesmakers en Lachen om Home Video's. Hij zal de Jump om 14.30 uur inleiden en verslag doen. De sprong wordt op meer plekken in Europa gemaakt dit weekend. Maar in Nederland (Aalst) is de sprong uniek.

Drinkbare rivieren

Ook zal Li An Phoa van Drinkable Rivers bij het festival zijn. Zij maakt momenteel een voetreis langs de Maas om de kwaliteit van rivierwater onder de aandacht te brengen. Begonnen bij de oorsprong in Frankrijk, heeft zij er al vele kilometers op zitten. Zaterdag deelt ze haar verhalen met het publiek en kun je haar ontmoeten.

De #MijnBron-partners zijn onder anderen Waterschap Rivierenland, gemeente Zaltbommel, Maasdriel, RBT Rivierenland, IVN, Het Waterlaboratorium, CLM en Dunea. Het festival vindt plaats in recreatiegebied De Neswaarden, Zaaiwaard 3 in Aalst. Het festival duurt tot 16.30 uur. Meer informatie via Facebook of  op de website www.afgedamdemaas.nl.