De 50-literhuis coalitie

De vraag naar (kraan)water neemt toe, als gevolg van bevolkingsgroei, woningbouw, economische ontwikkelingen en klimaatverandering. Ook laat het kraanwaterverbruik per hoofd van de bevolking weer een lichte toename zien, na een lange periode van daling. Deze factoren zetten het milieu en de toekomstige drinkwatervoorziening onder druk, zelfs in waterland Nederland.

Het is daarom nodig om zoet water op te vangen, vast te houden en beschikbaar te maken, voordat het wordt afgevoerd richting zee en verzilt. Anderzijds kan er in de gebouwde omgeving minder (kraan)water worden gebruikt, zonder dat het ten koste gaat van comfort en vestigingsklimaat.

Contact

Annemarie Breet

Annemarie Breet
innovatiemanager

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar: a.breet@dunea.nl.

Onze toegevoegde waarde

De Nederlandse 50L-huis coalitie is een samenwerking tussen advies- en ingenieursbureau Arcadis, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea en TU Delft innovatieprogramma voor klimaatadaptatie VPdelta+, geïnspireerd op de Global 50L Home Coalition. Wat ons bindt, is de ambitie om watergebruik in de gebouwde omgeving te verduurzamen en onze can-do-mentaliteit. Samen en individueel werken we naast bewustwording vooral aan het beschikbaar maken en realiseren van duurzame, water-robuuste oplossingen voor gemeenten, projectontwikkelaars, bedrijven en inwoners. Zo werken we aan een duurzame leefomgeving, faciliteren we de watertransitie en houden we drinkwater beschikbaar voor iedereen.

Missie

"Onze droom is dat ieder nieuwbouw- of renovatieproject drinkwater-robuust en dus duurzaam wordt uitgevoerd"

  • Voor Dunea vanuit de focus bewust en duurzaam watergebruik te stimuleren.
  • Voor Arcadis vanuit de focus op het realiseren van een duurzame gebouwde en natuurlijke omgeving.
  • Voor VPDelta vanuit de ambitie om innovaties en de toepassingen daarvan te stimuleren en versnellen in de Nederlandse watersector.

Wat doen we?

1. Bewustwording en kennisdeling
We willen onze omgeving bewust maken van het belang van bewust en duurzaam watergebruik. Zo willen we bijvoorbeeld bereiken dat het thema op de politieke agenda komt, zodat gemeenten, provincies en rijksoverheid ambities en beleid formuleren voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Als bestaande certificering en wetgeving voor gebouwen wordt aangescherpt, kan bewust en duurzaam watergebruik automatisch worden gestimuleerd en gerealiseerd. De gebruiker kan dan duurzaam en zorgeloos genieten van kraanwater.

2. Innovatie
Als coalitie zetten we in op het stimuleren van ontwikkeling en bekendheid van waterbesparende oplossingen voor particuliere of zakelijke omgevingen. Dit doen we bijvoorbeeld door challenges en events te organiseren. De technische oplossingen bieden we gebundeld in een toolbox aan gemeenten, projectontwikkelaars, opdrachtgevers, etc. In FieldLab The Green Village worden bovendien vernieuwende oplossingen in de praktijk getest en doorontwikkeld.

3. Executiekracht
De coalitie gaat voor resultaat. In onze projecten adresseren we bewust en duurzaam watergebruik en laten we zien wat passende oplossingen zijn. Waar mogelijk realiseren we die ook. En we delen onze ervaringen om onszelf en anderen te blijven inspireren. Dit doen we tot water-robuust en duurzaam de norm is en erna.

Nieuws

/-/media/images/drinkwater/drinkwater-voor-de-toekomst/50-literhuis-rainmate-mobile2.ashx

Uitvinding Rainmate volop in ontwikkeling

Eind 2021 werd John van de Wetering runner up bij de 50-literhuis ondernemers challenge van VPdelta+, Arcadis, The Green Village en Dunea. Met zijn...

Lees meer over Uitvinding Rainmate volop in ontwikkeling

/-/media/images/drinkwater/drinkwater-voor-de-toekomst/50-literhuis-pwc-mobile2.ashx

Plassen en Wassen Combinatie getest op The Green Village

Hoe ruimtegebrek leidt tot innovatie in watergebruik, bewijst Dick Breederveld met zijn uitvinding Plassen en Wassen Combinatie (P&WC). Hij werd vorig...

Lees meer over Plassen en Wassen Combinatie getest op The Green Village

/-/media/images/nieuws/50-literhuis-winnaar-mobile.ashx

Regenwatertoilet wint innovatiewedstrijd 50-literhuis

De 50-literhuis ondernemers challenge is gewonnen door Pim Wijnakker uit Den Haag. Hij mag zijn uitvinding, het regenwatertoilet, een jaar lang testen...

Lees meer over Regenwatertoilet wint innovatiewedstrijd 50-literhuis

Meer informatie

Heeft u vragen over het 50-literhuis of heeft u interesse in een challenge? Neem contact op met innovatiemanager Annemarie Breet via bovenstaande gegevens. Kijk op de website van The Green Village voor vergelijkbare initiatieven.

Bekijk hier tips om bewust om te gaan met water. En wilt u meer weten over mogelijkheden rondom watereducatie? Kijk dan op: dunea.nl/gastles.