50-literhuis

Dunea, Arcadis en VPdelta willen het huishoudelijk gebruik van drinkwater voorbereiden op de toekomst. Geïnspireerd door een wereldwijde beweging, vormen zij de Nederlandse 50-literhuis coalitie. Ambitie is onder andere om betaalbare oplossingen te vinden die ervoor zorgen dat we in huis minder water van drinkkwaliteit nodig te hebben.

Naar verwachting leeft twee derde van de wereldbevolking in 2025 in een gebied waar de vraag naar schoon water groter is dan de beschikbare hoeveelheid. Dit gegeven heeft een wereldwijde en, vanaf nu ook, Nederlandse beweging op gang gebracht.

Contact

Annemarie Breet

Annemarie Breet
innovatiemanager

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar: a.breet@dunea.nl.

Besparing van zestig procent

Het doel van de samenwerking is om te komen tot innovatieve en betaalbare oplossingen voor woonhuizen, waarbij de bewoner hetzelfde comfort ervaart als nu. De ambitie is een huis waarin ieder persoon maximaal 50 liter drinkwater per dag gebruikt. Een opgave, want het gemiddeld verbruik per persoon per dag is nu zo’n 120 liter drinkwater. Dat betekent dus een besparing van bijna zestig procent.

Bundelen van denkkracht

Om te komen tot een verbruik van 50 liter drinkwater per dag, maken Dunea, Arcadis en VPdelta gebruik van innovatieve denkkracht. Zo worden challenges uitgeschreven onder scholieren, studenten, ondernemers en startups. Zij worden uitgedaagd en kunnen meedenken over wat nodig is om te komen tot een vijftig-literhuis. De deelnemers worden onder andere aangezet nieuwe waterbesparende producten te ontwikkelen. Tegelijkertijd dragen de challenges bij aan bewustwording rondom waterverbruik.

Testen in de praktijk

De beste ideeën van de challenges onderzoeken Dunea, Arcadis en VPDelta samen verder op fieldlab The Green Village in Delft. Hier staan proefwoningen en proefopstellingen waar innovaties worden getest op het gebied van energietransitie en klimaatadaptatie. Door onderzoek op The Green Village wordt het effect van een idee of toepassing inzichtelijk. Daarnaast biedt de proefomgeving een mogelijkheid om gemeenten, projectontwikkelaars, brancheverenigingen en bouwbedrijven uit te nodigen, de oplossingen te laten ervaren en het gesprek aan te gaan. Dit met als doel hen te stimuleren waterbesparende oplossingen toe te passen.

Nieuws

/-/media/images/nieuws/50-literhuis-2021-mobile.ashx

Wedstrijd helpt ondernemers én duurzaam watergebruik

Waterbesparing in huis moet comfortabel zijn en zonder 'gedoe'. Nieuwe technieken maken dat mogelijk. Daarom zoeken Dunea, VPdelta, The Green Village...

Lees meer over Wedstrijd helpt ondernemers én duurzaam watergebruik

/-/media/images/nieuws/mobiel-website-_-waterstraat.ashx

Dunea vindt proeftuin voor duurzaam waterverbruik

Technische innovatie moet waterverbruik in huis vernieuwen en drinkwaterbesparing naar een volgende fase brengen. Drinkwaterbedrijf Dunea en VPdelta...

Lees meer over Dunea vindt proeftuin voor duurzaam waterverbruik

/-/media/images/nieuwsbrieven/maart-2021/duurzaam-waterverbruik-mobiel.ashx

Dossier duurzaam watergebruik

Het is voorjaar. Een nieuw seizoen met kans op droogte en hitte is aanstaande. Dunea is voorbereid en plaveit het pad richting een toekomst met minder...

Lees meer over Dossier duurzaam watergebruik

Meer informatie

Heeft u vragen over het 50-literhuis of heeft u interesse voor een challenge? Neem contact op met innovatiemanager Annemarie Breet via bovenstaande gegevens. Kijk op de website van The Green Village voor vergelijkbare initiatieven.

Bekijk hier tips om bewust om te gaan met water. En wilt u meer weten over mogelijkheden rondom watereducatie? Kijk dan op: dunea.nl/gastles.