Plassen en Wassen Combinatie getest op The Green Village

Hoe ruimtegebrek leidt tot innovatie in watergebruik, bewijst Dick Breederveld met zijn uitvinding Plassen en Wassen Combinatie (P&WC). Hij werd vorig jaar tweede bij de 50-literhuis ondernemers challenge en test P&WC nu in The Green Village. Dunea, Arcadis en VP Delta helpen zijn product verder door te ontwikkelen.

Geïnspireerd door ruimtegebrek ontwierp Dick (rechts op de foto) al meer dan 10 jaar geleden de P&WC voor zijn eigen badkamer. Tijdens de coronapandemie kwam de motivatie om er meer mee te doen. Dick: “Drinkwaterbedrijven zagen verandering in het watergebruik: meer watergebruik thuis en minder op kantoor. Het urinoir verbruikt minder water dan een regulier toilet en vind je vaker op kantoren. Een los urinoir naast het toilet is voor veel huishoudens niet haalbaar qua ruimte en vraagt een flinke verbouwing. Ik ben de P&WC toen ook voor anderen gaan ontwerpen en bouwen.”

Hoe werkt het?

De P&WC is een gecombineerd urinoir en wastafel; het urinoir verbruikt zelf geen water maar is via de wastafel aangesloten op het fonteintje. De wastafel wordt boven het urinoir geplaatst en bij het wassen van de handen loopt het water door naar het urinoir. Door de aansluiting via het fonteintje en het slanke design is de P&WC in de meeste toiletruimtes te plaatsen. Vanwege de dunne leiding die ervoor nodig is, is de P&WC ook op veel andere plekken te installeren. Een ander voordeel is dat een normaal toilet een veel grotere afvoer nodig heeft.

Plassen Wassen Combinatie

Leuk en makkelijk water besparen

“Het interessante aan de P&WC is dat het water besparen leuk en makkelijk maakt, zonder in te leveren op comfort of hygiëne. De P&WC is qua uiterlijk volledig naar wens vorm te geven. Het urinoir wordt smaakvol weggewerkt door een kleine ombouw. Wat voor ombouw dit is, dat bepaalt de klant! Inmiddels bestaan er al veel verschillende varianten, van vliegtuigromp tot drumstel, golftas of biervat of gewoon een mooi kastje: het kan allemaal en voor Dick is niets te gek.

In productie nemen

De P&WC hangt nu op het kantoor van The Green Village waarbij gebruikersgemak en -ervaring wordt getoetst. Tot nu toe zijn de resultaten positief. Dick: “In principe is het product af maar het kan nog worden geoptimaliseerd door bijvoorbeeld een industrieel ontwerper. Mijn droom is dat dat gaat gebeuren en de P&WC in productie wordt genomen door een grote organisatie als IKEA. Zo ver zijn we nog niet maar dat zou fantastisch zijn!”

50-literhuis coalitie

De 50-literhuis coalitie is een initiatief van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea, adviesbureau Arcadis, VPdelta innovatieprogramma voor klimaatadaptatie en fieldlab The Green Village. Om iedereen in de regio de komende jaren van voldoende drinkwater te kunnen blijven voorzien, optimaliseren en breiden we de capaciteit om water te winnen uit. Tegelijkertijd willen we mensen ook stimuleren om bewust en duurzaam met water om te gaan. Deze coalitie heeft als doel de transitie naar een waterbewuste maatschappij te versnellen.