Terugblik op de NAVO-top
De NAVO-Top eind juni in Den Haag was een van de grootste veiligheidsoperaties ooit in Nederland. Met de Top centraal gelegen in het leveringsgebied nam ook Dunea maatregelen om de Top en de drinkwatervoorziening soepel te laten verlopen.
Na de aftrap van de voorbereidingen in november 2024 werd een eerste plan gemaakt op basis van de kennis uit 2014. Dunea had toen maatregelen getroffen voor de Nucleaire Security Summit (NSS), dat ook plaatsvond in het World Forum in Den Haag. De maatregelen die Dunea trof voor de NAVO-top zijn onder te verdelen in drie focusgebieden: het risico op verstoringen minimaliseren, de reactietijd bij verstoringen verlagen en de impact van keteneffecten op Dunea beperken.
Risicomanagement
Als bedrijf in de vitale sector heeft Dunea hoge standaarden voor fysieke- en informatiebeveiliging. Maar de NAVO-top werd gezien als een ‘aanleidende gebeurtenis’ voor mogelijke verstoringen op zowel het fysieke als digitale domein, met als doel de NAVO-top te verstoren of om van de wereldwijde media-aandacht gebruik te maken om een andere boodschap te verspreiden. Daarom heeft Dunea op beide gebieden haar beveiliging verhoogd om het risico op verstoringen te minimaliseren.
Daarnaast werd ook gekeken naar hoe Dunea zelf het risico op verstoringen zo laag mogelijk kon houden. Maatregelen binnen deze categorie waren bijvoorbeeld: uitstellen van geplande werkzaamheden aan het leidingnet rondom het World Forum, geen risicovolle updates in de procesautomatisering, extra monitoring op verdacht internetverkeer en extra mobiele camerabeveiliging op productielocatie Scheveningen.
Reactietijd
Een belangrijke maatregel die Dunea heeft genomen in de tweede categorie om de reactietijd te verlagen, was het aansluiten op het Landelijke Crisismanagement Systeem (LCMS). Deze tool wordt door veiligheidsregio’s, waterschappen en andere netbeheerders gebruikt voor het snel delen van actuele informatie tijdens crisissituaties. Dunea kon voor de NAVO-top, maar nu ook op andere momenten, gebruik maken van LCMS voor betere beeld- en besluitvorming tijdens crises.
Keteneffecten
Tot slot heeft Dunea zich in aanloop naar de NAVO-top beter voorbereid op uitval van stroom en/of telecom. Vanuit de Drinkwaterwet is Dunea verplicht om tien dagen zelfvoorzienend te zijn. Dit betekent dat de drinkwaterlevering door moet gaan, onafhankelijk van de stroomvoorziening of aanwezigheid van internet of telefoonverbinding. Toch zijn dit scenario’s die meer vragen van Dunea als organisatie, los van de maatregelen die al bestaan voor de leveringszekerheid van drinkwater. Daarom heeft Dunea aandacht besteed aan het informeren van haar medewerkers over het handelingsperspectief bij de uitval van alle communicatie en geïnvesteerd in extra noodcommunicatiemiddelen.
Dankzij de uitgebreide voorbereidingen, goede afstemming met (crisis)partners zoals de gemeente Den Haag en inzet van collega’s, is de NAVO-top voor Dunea rustig verlopen. We kijken terug op een waardevolle periode waarin maatregelen zijn genomen die ook voor de toekomst bijdragen aan een weerbare organisatie en drinkwaterlevering.