Drink water, vang plastic

Jong geleerd is oud gedaan. Vanuit die gedachte betrekken wij kinderen in de basisschoolleeftijd bij (drink)water en natuur. Ons educatieprogramma groeit en omvat behalve lessen ook inzet voor evenementen als de Vliet Clean Sup en de Nationale Kraanwaterdag.

De Vliet Clean Sup 

Schoon water is ontzettend belangrijk voor de natuur en voor het maken van drinkwater, maar het zorgt ook voor plezier. Eind augustus, tijdens de Vliet Clean Sup, leerden kinderen al watersportend over dit thema. En ze kwamen direct in actie: vanaf de SUP en de rondvaartboot verzamelden ze (plastic) afval uit de Vliet tussen Leiden en Den Haag. Daarnaast deden ze onder andere waterproefjes in ons Waterlab en maakten ze sleutelhangers van plastic afval in het Plasticlab.  

In 4 dagen tijd werden 1.341 stukken afval uit het water gevist. Het grootste deel bestond uit voedselverpakkingen (23,2%), gevolgd door piepschuim (13,1%) en drankflessen (7%). We zijn trots op de inzet van de kinderen en blij met de contacten die we hebben opgedaan. Samen zorgen we voor een schone leefomgeving, want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. De Vliet Clean Sup was een initiatief van Naar buiten! Leiden, in samenwerking met een groot aantal partners. Bekijk de foto-impressie op LinkedIn.  

Nationale Kraanwaterdag 

Nationale Kraanwaterdag stond dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Eind september deed een recordaantal van 210.000 basisschoolkinderen mee in het leveringsgebied van Dunea. Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Op diverse scholen gaven medewerkers van Dunea gastlessen over kraanwater.  

Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken. Een poll op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 liet echter zien dat slechts 71% van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. 

Veel scholen en bso's zien het drinken van kraanwater als gezond alternatief voor alle zoete ongezonde drankjes en belangrijk in de strijd tegen obesitas. Het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de landelijke interesse voor watertappunten op schoolpleinen onderstrepen dat. Lees meer over de Nationale Kraanwaterdag.
 

Meer info en contact 

Wilt u meer weten over ons educatieaanbod? Kijk op onze pagina excursies en gastlessen voor basisscholen. Of neem contact op met Karin van de Burgwal, projectleider educatie.