Dunea vindt innovatie voor energietransitie woningen

Eenderde van het kraanwater in huis wordt opgewarmd voor gebruik. Om legionella te voorkomen, staan boilers afgesteld op minimaal 60 graden Celsius. Het water wordt uiteindelijk gebruikt op veel lagere temperaturen. Zonde van de energie, vindt Dunea. Hoe kan het ook?

Als je veilig kunt opwarmen tot lagere temperaturen, bespaar je energie en verlaag je de drempel voor duurzame energieoplossingen in woningen. Interessant voor iedereen die ‘van gas los’ wil. Directeur Wim Drossaert: “De veiligheid van kraanwater is ons bedrijf met de paplepel ingegoten. Daar is intussen een duurzaamheidsambitie bij gekomen. We willen zelf energie besparen en duurzaam opwekken, maar ook anderen daarbij helpen als dat kan en logisch is. Watergebruik verduurzamen doe je vooral door het minder op te warmen voor gebruik. Als dat ook veilig kan, is dat winst voor de volksgezondheid, het milieu en de portemonnee van klanten.”

Innovatiewedstrijd

Dunea vond een bondgenoot in IF Technology, een adviesbureau uit Arnhem dat al bijna 30 jaar duurzame warmte en koude oplossingen ontwikkelt. Samen vonden ze Get in the Ring om een internationale innovatiewedstrijd te organiseren. Winnaar werd H2O Technics BV uit Wieringerwerf met een techniek die volgens de jury het meeste kans maakt op succesvolle toepassing op een waterinstallatie van een woning of bedrijf.

Nauwkeurig schoon trillen

H2O Technics BV won met de relatief onbekende nanocavitatie-techniek; microscopische trillingen die eventueel aanwezige legionellabacteriën kan elimineren. “Echt een innovatie waar nog veel toepassingsmogelijkheden voor te ontdekken zijn,” zo oordeelde de jury. Dat de installatie zeer onderhoudsarm is en weinig energie gebruikt, scoorde ook. De techniek wordt al gebruikt in aquacultuur en koi-vijvers.

Eerst de techniek, dan de regels

Get in the Ring organiseerde het event binnen het ’Scale Up-programma’, een Europees netwerk dat duurzame samenwerking tussen technische innovators en bedrijven tot stand wil brengen, om uitdagingen sneller te tackelen. De Tapwater challenge kreeg 60 reacties uit vele landen. Na een eerste selectie bleven er elf over die in Rotterdam mochten pitchen voor een multidisciplinaire jury. De oplossing zal verder worden verkend en worden uitgewerkt tot een pilot. Als diverse pilotstudies succesvol blijken, kan de energiebesparing worden gehaald nadat ook de wettelijke eis van verwarmen tot 60 graden is aangepast.

Wilt u meer weten over deze ontwikkeling of ook samen innoveren met Dunea? Dan is Ewout Hekhuizen uw contactpersoon.