Op naar vijfduizend soorten in Nationaal Park

In Nationaal Park Hollandse Duinen zijn vele verschillende soorten planten en dieren te vinden. Dit jaar is de ambitie om meer dan vijfduizend van deze soorten in kaart te brengen tijdens het zogeheten ‘5000.-soortenjaar’.

Onder grote belangstelling van de pers ging het 5000-soortenjaar begin januari van start in Dunea’s duingebied Meijendel. Ruim 150 vrijwilligers vonden al meer dan 700 soorten planten en dieren op deze eerste dag van een jaar dat bol zal staan van tel-activiteiten. “Als we vijfduizend soorten kunnen vinden – en dat aantal gaan we halen - maken we zichtbaar hoe rijk en bijzonder de flora en fauna zijn hier in het gouden randje aan de kust”, vertelt projectleider Hans Lucas. “En dat allemaal in het meest drukke gedeelte van Nederland: de Randstad.”

Koesteren

Nationaal Park Hollandse Duinen is een gebied om te koesteren én om van te genieten. Lucas: “Er is hier van oudsher een speciale relatie tussen mens en natuur in de duinen. Er wordt genoten van topnatuur én tegelijkertijd zijn 1,3 miljoen mensen voor hun drinkwater afhankelijk van dit gebied. Dat maakt dit gebied uniek.” Naast aandacht voor dit bijzondere stukje Nederland, heeft het 5000-soortenjaar ook als doel om de vele natuurvrijwilligers in het zonnetje te zetten. Lucas: Zij zetten zich belangeloos in voor de prachtige natuur en hun werk is van grote waarde. Ook dat laten we zien. We hopen dat we zo meer mensen enthousiast kunnen maken voor dit mooie vrijwilligerswerk.”

Op de hoogte blijven

Het 5000-soortenjaar is een samenwerking van Dunea, Staatsbosbeheer, EIS kenniscentrum insecten en waarneming.nl. Alle activiteiten van het 5000-soortenjaar in Nationaal Park Hollandse Duinen worden op de website www.5000soortenjaar.nl gepubliceerd. Hier leest u ook over mooie vondsten én ziet u hoeveel soorten er inmiddels zijn geteld.