Minder kraanwater gebruiken

Waterbesparend sanitair

Het toepassen van waterbesparend sanitair in huis of op kantoor is een goede manier om de hoeveelheid kraanwater die wordt gebruikt te verminderen. Er zijn veel opties beschikbaar, ook voor de kleine portemonnee. 

Legenda:
€ = minder dan 50 euro 
 = 50-200 euro 
€ = 200 - 500 euro 
€ = 500 - 1.000 euro 
€€€€€ = meer dan 1.000 euro

Oplossingen voor het toilet

Voor het spoelen van het toilet gebruiken we in Nederland gemiddeld zo’n 35 liter drinkwater per persoon per dag. Hieronder een paar waterbesparende oplossingen.


Stortbakverkleiner

Met een stortbakverkleiner, beperk je de hoeveelheid water in de stortbak. Bij iedere doortrekbeurt verbruik je hiermee ongeveer 1 liter water minder.

Spoelonderbreker

Met een spoelonderbreker kan de toiletspoeling worden verkort door tijdens de spoeling nogmaals de knop in te drukken. Dit zorgt voor een kleiner waterverbruik per toiletbezoek.

Tweeknoppig bedieningspaneel

Een tweeknoppig bedieningspaneel biedt de mogelijkheid om te kiezen voor een 'kleine' of 'volledige' spoeling. De kleine spoeling volstaat in de meeste gevallen en zorgt daarmee voor een lager waterverbruik per toiletbezoek.

Urinoir

Voor het doorspoelen van een urinoir wordt minder water gebruikt dan voor het doortrekken van een traditioneel toilet. Een urinoir verbruikt tot 6 liter water per spoeling.

€€€

Wasbak urinoir

Wanneer men na het gebruik van het urinoir, de handen wast in de wasbak die boven het urinoir is geplaatst, wordt het water van de wasbak gebruikt om het urinoir te spoelen.

€€€

Douche

Voor het douchen gebruiken we in Nederland gemiddeld zo’n 50 liter drinkwater per persoon per dag. Er zijn verschillende manieren om dit verbruik te beperken. Bijkomend voordeel is dat het water dat je bespaart, ook niet hoeft te worden opgewarmd: je bespaart dus ook energie.

  

Doorstroombeperker voor douche

De doorstroomsnelheid van water ligt doorgaans tussen de 8 en 15 liter per minuut. Om water te besparen kan er een doorstroombegrenzer gemonteerd worden. Dit is een ring van kunststof of rubber die tussen de douchekraan en de doucheslang wordt geplaatst.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop beschikt over een ingebouwde begrenzer. Met behulp van een aerator wordt lucht toegevoegd aan de waterstraal. Hierdoor wordt minder water verbruikt tijdens de douchebeurt. Een waterbesparende douchekop gebruikt circa 40% minder water dan een normale douchekop.

Neveldouche

Een neveldouche is een douchecabine, waar je geen waterstralen over je heen krijgt, maar een waternevel. Je wordt onder de neveldouche even nat als wanneer je onder een douche met waterstralen staat, maar door de nevel wordt er maar liefst 70% water bespaard.

€€€€€

Recirculatiedouche

Een recycledouche pompt het douchewater rond. Het warme douchewater stroomt dus niet weg, maar wordt hergebruikt. Dat scheelt water én energie. Voordat het water opnieuw uit de douchekop komt, wordt het gefilterd en gedesinfecteerd met UV-licht. Om het water op temperatuur te houden wordt er per minuut vers warm water bijgemengd. Een recycledouche wordt ook wel circulatiedouche of upcycle douche genoemd.

€€€€€

Bad

Af en toe in bad kan heerlijk zijn, maar het betekent wel relatief veel waterverbruik. Bekijk welke mogelijkheden er zijn om ook in bad minder kraanwater te gebruiken.

  

Badisolatie

Door badisolatie te plaatsen blijft het water langer warm. Hierdoor hoef je het niet na een tijdje bij te vullen met nieuw warm water, dit bespaart water en energie.

€€

Kleinere badkuip/zitbad

Door gebruik te maken van een kleiner(zit)bad, verbruik je per gebruik minder water dan bij gebruik van een regulier bad.

€€€€€

Kraan

Een traditionele kraan wordt met de hand open- en dichtgedraaid. Per minuut wordt tussen de 8-15 liter water verbruikt (bij volledig opendraaien). 

   

Kraanbeluchter

Bij dit type kraan wordt lucht toegevoegd aan de waterstroom. Hierdoor wordt minder water verbruikt, terwijl de ervaren waterdruk vrijwel gelijk is. Het verbruik ligt rond de 3 liter per minuut.

Doorstroombegrenzer

De doorstroomsnelheid van water ligt doorgaans tussen de 8 en 15 liter per minuut. Dit is in veel gevallen te veel, want voor een wastafel is 6 liter water per minuut bijvoorbeeld voldoende en voor een keukenkraan 10 liter per minuut. Om water te besparen kan een doorstroombegrenzer gemonteerd worden. Dit is een ring van kunststof of rubber die in de kraan wordt geplaatst waardoor de doorstroomsnelheid van het water omlaag gaat.

Kraan met voetbediening

Met de voetbedieningsfunctie is het eenvoudig om, bijvoorbeeld tijdens het inzepen van de handen, de waterstroom even te pauzeren. En dit zorgt voor een lager waterverbruik per handenwasbeurt.

€€

Sensorkraan

Bij een sensorkraan stopt de kraan automatisch wanneer er geen hand meer voor de sensor wordt gehouden. Zo wordt voorkomen dat kranen onnodig lang stromen of dat men vergeet de kraan dicht te draaien.

€€

Zelfsluitende kraan

Bij een zelfsluitende kraan wordt de kraan geactiveerd door 1 druk op de knop, de kraan loopt een aantal seconden waarna de waterstroom automatisch stopt. Zo wordt voorkomen dat kranen onnodig lang openstaan of dat men vergeet de kraan dicht te draaien.

€€

Kokend waterkraan

Met een kokend waterkraan tap je exact de hoeveelheid die je nodig hebt waardoor zowel energie als water bespaard wordt. Het water wordt verwarmd met energielabel A.

€€€€€