Zoetermeer

Knooppunt van drinkwater in
Zuid-Holland

Het lijkt vreemd, maar Zoetermeer vormt het knooppunt van de watervoorziening in Zuid-Holland. Door Zoetermeer stroomt jaarlijks 85 miljard liter rivierwater door grote leidingen naar de duinen om te worden gezuiverd tot drinkwater. Dat is maar goed ook, want door de groei van de bevolking is er steeds meer behoefte aan drinkwater. Zo ook in de gemeente Zoetermeer, waar tot 2030 ca 10 duizend woningen worden gebouwd.

Treinstation Zoetermeer

Neem geen onnodige risico’s met drinkwater

Wij zijn ons zeer bewust van de woningbouwopgave in Zoetermeer en gunnen iedereen een betaalbare woning. En ook wij vinden dat goede verbindingen bij de basisvoorzieningen van een stad als Zoetermeer horen. Maar dat geldt ook voor drinkwater. Daarmee kunnen we geen risico nemen. 

We roepen de gemeente Zoetermeer op om deze aorta van drinkwaterlevering te beschermen. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn afhankelijk van het water dat door Zoetermeer stroomt. We kunnen ons geen verstoring van deze levering veroorloven, want zelfs minimale onderbrekingen leiden al tot grote problemen. 

Als de aanvoer van rivierwater stokt, komt niet alleen de leveringszekerheid van drinkwater in gevaar, maar wordt er ook onomkeerbare schade toegebracht aan de kwetsbare natuur in de duinen, het Nationaal Park Hollandse Duinen. En ook die natuur is van groot belang. 

 

Wat vragen wij van de gemeente Zoetermeer?

Wij vragen de gemeente Zoetermeer daarom meer rekening te houden met deze leidingen. Maak bijkomende maatschappelijke kosten van infrastructurele projecten in de buurt van onze transportleidingen vroegtijdig inzichtelijk en wees daar transparant over. Zoek samen met Dunea naar oplossingen in het ontwerp om kosten te beperken, verstoringen en onderbrekingen te voorkomen, en als het echt niet anders kan te minimaliseren.

Dunea werkt hard om aan de stijgende vraag naar drinkwater in de regio te voldoen. Daar hebben we u bij nodig!

Ja, ik wil hier graag meer over weten!

Neem contact op met Iris Michels-Spee, strategisch omgevingsmanager:

E-mail i.michels@dunea.nl
Telefoonnummer 06-225 772 27

Portretfoto Iris Michels-Spee

Gerelateerd nieuws

/-/media/images/nieuws/aquabrella-def-mobile.ashx

Unieke inspectie van 40 km lange transportleiding

Dunea inspecteert op een innovatieve manier 40 km transportleiding in samenwerking met Acquaint en GMB. Deze belangrijke transportleiding...

Lees meer over Unieke inspectie van 40 km lange transportleiding

/-/media/images/nieuws/2-bal/reparatie-bal-2-mobiel.ashx

Reparatie transportleiding Berkenwoude in beeld

In Berkenwoude in de gemeente Krimpenerwaard werkten wij begin dit jaar aan een complexe reparatie van onze grootste transportleiding...

Lees meer over Reparatie transportleiding Berkenwoude in beeld