Meetgegevens PFAS

PFAS zijn mensgemaakte stoffen om producten vuil en waterafstotend te maken. Ze horen niet thuis in het milieu en dus ook niet in (bronnen voor) drinkwater. We laten ze nauwgezet volgen door een gespecialiseerd laboratorium.

Meetmethoden en technieken

De analysetechnieken om PFAS nauwkeurig te meten verbeteren steeds. Hierdoor kunnen gespecialiseerde laboratoria heel nauwkeurig zeer kleine hoeveelheden meten. Zorgwekkende stoffen worden meestal gemeten in microgrammen per liter, maar PFAS worden gemeten in nanogrammen per liter: 1 nanogram = 0.001 microgram = 0.000001 milligram. Bij deze extreem lage waarden neemt de onzekerheid van een juiste meting wel toe en daarmee ook de conclusies die je eraan kunt verbinden. Sinds begin 2022 monitoren we PFAS volgens de laatste nieuwe methoden.

Meetwaarden

Het rapport van het Waterlaboratorium is een samenvatting van de PFAS-waarden die de afgelopen 12 maanden zijn gemeten. De waarden variëren gedurende het jaar, afhankelijk van lozingen en de hoeveelheid water in de rivierbronnen Maas en Lek. 

In
de grafieken zie je de optelsom van de absolute PFAS-waarden en daarnaast de optelsom in PFOA-equivalenten; een rekenmethode van het RIVM die rekening houdt met de verschillende schadelijkheid per PFAS-soort. PFAS-soorten krijgen een weegfactor om ze gelijk te stellen aan PFOA, één van de schadelijkste PFAS-soorten. Zo wordt de som van PFAS-soorten ‘a-b-c' qua impact vergelijkbaar met de som van PFAS-soorten ‘x-y-z'.

Op basis van PFOA-equivalenten is er vergelijking mogelijk met de nieuwe indicatieve richtwaarde. Die richtwaarde is gebaseerd op 20% blootstelling via drinkwater en 80% blootstelling via andere routes.

Som20 Som22 Katwijk

Som20 Som22 Monster

Som20 Som22 Scheveningen

 

Conclusie 

Ons drinkwater voldoet ruim aan de huidige Europese drinkwater richtwaarde (ERP) uit 2020. Verdere aanscherping naar de indicatieve richtwaarde van het RIVM, is onderwerp van gesprek in Nederland. De waarden in ons drinkwater zitten daar dichtbij, maar nog niet altijd eronder.