Jaarverslag over 2024
Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea heeft haar jaarverslag over 2024 gepubliceerd.
Druk op operationele drinkwaterreserve onveranderd hoog
De afzet van drinkwater in 2024 is ten opzichte van 2023 toegenomen met 1,9%. Daarmee zit Dunea aan haar grens, extra wincapaciteit is noodzakelijk om aan de groeiende vraag te blijven voldoen. Dat willen we op de korte termijn realiseren door uitbreidingen in het duingebied Berkheide. Tijdens het renoveren en uitbreiden van onze bestaande productie moeten bepaalde winningen echter uit gebruik worden genomen. Daarmee neemt de druk op de operationele drinkwaterreserve de komende jaren verder toe. Bewust en duurzaam omgaan met drinkwater blijft dus belangrijk, zeker in droge en warme periodes zoals op dit moment.
Vervuiling blijvend punt van zorg
De toenemende vervuiling van onze bronnen de rivieren is een blijvend punt van zorg. Om aan de geldende normen voor vervuilende stoffen in drinkwater te kunnen voldoen hebben wij onze zuiveringen met poederkool - dat PFAS uit het drinkwater verwijdert – in 2024 fors moeten opschalen. We weten dat dit onvoldoende is zolang er lozingen plaats blijven vinden. Daarom blijven we onverminderd strijden voor een Europees PFAS-verbod.
Wim Drossaert, directeur van Dunea: “Wij hebben in 2024 weer hard gewerkt aan de kwantiteit en de kwaliteit van ons drinkwater. We zien wel dat de uitdaging ieder jaar groter wordt. In 2024 hadden we opnieuw een natte zomer, en we hadden ‘het geluk’ dat de geplande woningbouw in ons gebied achterloopt. Waren die twee zaken anders, dan was onze situatie alarmerender geweest.”
“Er was ook veel goed nieuws in 2024, het jaar waarin we ook ons 150-jarige bestaan hebben gevierd. Zo is de samenwerking met de vergunningsverleners in 2024 veel soepeler gegaan en hebben we samen met de Provincie Zuid-Holland een actieplan voor extra drinkwater opgesteld. Er was ook onverwacht positief natuurnieuws: de otter is vorig jaar sinds lange tijd weer in ons duingebied gesignaleerd. Een groot compliment: hun aanwezigheid wijst namelijk op een gezonde ecologie van het duingebied en uitstekende kwaliteit van het water.“