Op Nationale Kraanwaterdag ook aandacht voor slim omgaan met water

Uit onderzoek onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat 93% van de ondervraagde kinderen besparen van kraanwater belangrijk vindt. Vandaag doen ruim 200.000 kinderen op basisscholen en bso’s in heel Nederland mee aan Nationale Kraanwaterdag. Ze krijgen les over waarom water drinken gezond is, maar ook waarom het zo belangrijk is om slim om te gaan met water.

De dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven. Nationale Kraanwaterdag is landelijk geopend in Amsterdam door minister Harbers. In het leveringsgebied van Dunea was de feestelijke start bij basisschool De Oostwijzer Orion in Zoetermeer.

Uit een poll onder basisschoolleerlingen uit heel Nederland blijkt dat 74% procent van de ondervraagde kinderen denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruikt, terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is.

Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst. We zetten ons daarom in om het waterbewustzijn te verhogen. Niet alleen met campagnes en informatie voor volwassenen en bedrijven. Het is belangrijk dat ook kinderen leren dat je op school en thuis slim kan omgaan met kraanwater.

Feestelijke regionale opening in Zoetermeer

Nationale Kraanwaterdag is vanochtend feestelijk geopend bij basisschool De Oostwijzer Orion in Zoetermeer. De leerlingen zijn bij aankomst op school ontvangen door schooldirecteur Kyra Jillissen en Wim Drossaert, directeur van Dunea. Na het zingen van het Kraanwaterdaglied gaven medewerkers van Dunea gastlessen.

Wim Drossaert, directeur bij drinkwaterbedrijf Dunea: “Ik ben blij dat ook dit jaar weer veel scholen en bso’s meedoen met Nationale Kraanwaterdag en dat zij kraanwater als gezonde dorstlesser zien. Gelukkig zie ik steeds meer aandacht voor het bewust en duurzaam omgaan met drinkwater, ook bij kinderen. Met een paar simpele tips leren zij al hoe ze op school en thuis slimmer met water kunnen omgaan.”

Verspreid over diverse gemeenten in onze regio geven medewerkers van Dunea op 12 verschillende basisscholen gastlessen over kraanwater, waarom het gezond is en waarom het belangrijk is er slim mee om te gaan. Als extra stimulans om korter te douchen brengen we de campagne #doucheeenliedje onder de aandacht en delen we douchetimers uit voor thuis.

In Leiden organiseren SOL en Naarbuiten! een feestelijke opening op de Pacelli school. Bij OBS Erasmusschool in Den Haag opende Korrie Louwes, algemeen directeur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) vanochtend een nieuwe tapkraan bij de school. Nog 16 andere scholen in Zuidwest en Laak krijgen een tapkraan op het schoolplein. De tapkranen zijn mogelijk gemaakt door de Haagse Aanpak Gezond Gewicht van GGD Haaglanden en de gemeente Den Haag. Het doel is om water drinken op Haagse scholen te bevorderen. 

Over Nationale Kraanwaterdag

Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.

Meer over ons educatieprogramma