Dunea presenteert de duindieren top 10

Dunea onthult met trots de Duindieren top 10, een lijst van bijzondere en heel gewone dieren die in de prachtige duinen in Meijendel, Solleveld en Berkheide leven. De top 10 is samengesteld door tientallen fans van de duingebieden en laat zien wat een schat aan biodiversiteit de duinen bevatten.

De duinen van Dunea zijn onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen en staan bekend om hun biodiversiteit. Met bijna 7000 getelde soorten in 2018 is de natuurwaarde van het gebied onomstotelijk vastgesteld en tegelijk ook de noodzaak om het samen te beschermen. De meeste bezoekers zijn zich niet bewust van de dieren die er leven en welke functie al deze dieren hebben in het duin. Met de Duindieren top 10 vertelt Dunea waarom ieder dier van belang is en welke maatregelen zij nemen om de biodiversiteit in stand te houden.

Jouw favoriete duindier

De respons op de oproep was groot, met tientallen inzendingen van gepassioneerde natuurliefhebbers. De jury, bestaande uit Tessa (duinwachter), Bart (ecoloog en natuurfotograaf) en Niels (specialist natuurmonitoring), hebben hiervan een top 10 samengesteld. De Duindieren top 10 bevat een gevarieerde mix van dieren, elk met zijn eigen unieke kenmerken en verhalen. "De diversiteit van de ingezonden duindieren heeft ons positief verrast", aldus de juryvoorzitter Bart Engeldorp Gastelaars. "Niet alleen de standaard aaibare dieren hebben de top 10 gehaald, er zitten ook onbekendere dieren en insecten bij. Ook de kwaliteit van de fotografie verbaasde ons, er zaten echt heel mooie foto’s bij. Het viel niet mee om een top 10 samen te stellen uit al deze inzendingen”. Na lang juryberaad heeft de jury een winnaar gekozen.

De winnaar is onmisbaar

Op nummer 1 is geëindigd: het konijn. Winnaar Michal maakte zijn foto in Solleveld bij Monster. De compositie en kleurenspel maakt de foto erg spannend en werd daarom unaniem gekozen tot winnende foto. Wat de inzending voor de jury extra waardevol maakte is dat het konijn een belangrijke rol speelt in het beheer van de duinen.

Beheren en beschermen

Met de Duindieren Top 10 wil Dunea niet alleen de schoonheid van de duinen delen, maar ook het belang van natuurbescherming en natuurbeheer benadrukken. Door kennis te verspreiden over de inwoners van onze gebieden, hoopt Dunea dat mensen zich meer betrokken zullen voelen bij het behoud van hun natuurlijke leefomgeving. Voor meer informatie en de volledige lijst van duindieren, bezoek https://www.dunea.nl/duinen/duinverhalen/duindieren-top-10