Duinverhalen: een unieke kijk op de duinen

In onze duingebieden Meijendel, Berkheide en Solleveld werken veel collega's en vrijwilligers met liefde voor de natuur. In onze rubriek #duinverhalen vertellen zij over hun persoonlijke band met de duinen en op welke manier zij bijdragen aan het beheer van deze prachtige gebieden. Inmiddels staan er al 10 bijzondere en persoonlijke verhalen online in deze serie!

Zo delen we het verhaal van Harrie van der Hagen, die al 35 jaar aan ons verbonden is als ecoloog (en na zijn pensioen doorgaat als vrijwilliger!). De afgelopen jaren heeft Harrie vooral veel onderzoek gedaan naar de flora en fauna in de duinen, bijvoorbeeld naar grote grazers, konijnen en nachtegalen. In zijn duinverhaal vertelt hij over zijn bevindingen:

De nachtegaal is in Nederland bijna verdwenen, behalve hier in Meijendel, daar is nog een stabiele populatie. Als onderzoeker ben ik natuurlijk enorm geïnteresseerd waarom dat zo is. Blijft de populatie in stand, en wat kunnen we doen om die te behouden? De nachtegaal is een zogenaamde grondbroeder, verborgen in struikjes bij voorkeur met brandnetels. Zodra ze op het nest zitten, stoppen ze met zingen om zichzelf niet te verraden. Als onderzoeker vraag je je af: moeten we die (grond)nesten extra beschermen tegen lopend vee? Is er wel voldoende voedsel voor de jongen?”

Verder lezen? Of benieuwd naar de verhalen van andere collega’s en vrijwilligers? Kijk dan op dunea.nl/duinverhalen.