Onze kalkkorrels zijn circulair

AquaMinerals en de drinkwatersector vinden al jarenlang hoogwaardige, en steeds vaker circulaire, bestemmingen voor de reststoffen van het productieproces van drinkwater. Dat geldt nu ook voor de kalkkorrels die ontstaan bij het ontharden van drinkwater. Deze kalkkorrels hebben het Cradle to Cradle certificaat ‘goud’ behaald.

Bijproduct van ontharding van drinkwater

Het drinkwater in Nederland wordt door de drinkwaterbedrijven centraal onthard. Tijdens dat proces wordt de oplosbaarheid van kalk in water kunstmatig verlaagd en worden tegelijkertijd zandkorrels toegevoegd. Het teveel aan kalk hecht zich aan de zandkorrels, waardoor kalkkorrels of ‘pellets’ ontstaan. De kalkkorrels worden onder andere gebruikt in de kalkindustrie, bij de productie van beton, voor het afsluiten van de bodem van kruipruimten en als inrichtingsmateriaal voor aquaria en terraria.

Alle locaties gecertificeerd

Alle drinkwaterproductielocaties met kalkkorrels zijn gecertificeerd. Dit zijn meer dan 50 locaties van de volgende drinkwaterbedrijven: Brabant Water, De Watergroep, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waternet, Waterbedrijf Groningen, WMD en WML. Voor het Cradle to Cradle certificaat zijn onder andere de samenstelling van de kalkkorrels, de recyclebaarheid en sociale duurzame aspecten beoordeeld. Ook werd er per productielocatie gekeken naar het verbruik van energie, water en chemicaliën. 

Het resultaat mag er zijn: de kalkkorrels zijn goud! Het C2C-certificaat werd uitgereikt op 28 september tijdens het 25-jarig jubileum van AquaMinerals. AquaMinerals heeft het certificeringstraject geleid namens de drinkwaterbedrijven. Zij werden bijgestaan door EPEA Benelux, een geaccrediteerd assessor voor Cradle to Cradle Certified® certificeringen.

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle Certified® (C2C) is een wereldwijd erkende maatstaf voor veiligere, duurzamere producten voor de circulaire economie. Fabrikanten en merken over de hele wereld vertrouwen op C2C-certificering als dé standaard voor producten met een positieve impact op mens en planeet. Duurzame koplopers kunnen met trots kiezen voor de circulaire kalkkorrels als grondstof in hun product.

'Mooie aanmoediging'

'Het cradle-to-cradle certificaat is geen doel op zich, maar de kwalificatie Goud is wel een teken dat we op de goede weg zijn, en een mooie aanmoediging om op die weg voort te gaan', aldus Wendy Kloeg, divisiemanager klant en bedrijfsondersteuning van Dunea. 'Verduurzaming staat bij Dunea hoog op de agenda. Wij hebben de ambitie om een klimaatneutraal bedrijf te worden. Het circulair maken van reststromen is daarin een belangrijke stap. Dankzij Aquaminerals vinden de kalkkorrels uit ons productieproces een nuttige bestemming als grondstof voor verschillende producten. Daarmee komt een circulair productieproces steeds dichterbij.'

Meer lezen over waterhardheid