Kerkuiltjes zijn geringd

Deze week zijn de jonge kerkuilen geringd die wonen in onze nestkast bovenin ons bezoekerscentrum De Tapuit. Alle uilskuikens zijn in goede conditie. Nieuwsgierig hoe ze eruit zien van dichtbij en hoe het ringen eraan toe ging? Bekijk het hier!

Op woensdagmiddag 19 mei zijn de kerkuilen geringd. Het zwaarste uilskuiken (bijna 7 weken oud) woog 420 gram. Een volwassen vogel weegt meestal zo rond de 320 tot 350 gram, tenminste hier in Meijendel. Dit jaar is één ei niet uitgekomen en één pul doodgegaan (30 april) en uiteindelijk opgegeten.

Beide ouders zijn geringde vogels. Het is niet te zeggen of het dezelfde vogels zijn als vorig jaar of dat er een sprake is van een partnerruil.

Vroeg broedgeval

We hebben best wel een vroeg broedgeval dit jaar met een paar uitzonderlijke periodes qua temperatuur. Het zag ernaar uit dat we na een zachte winter zo het voorjaar in zouden gaan, maar er kwam een schaatsperiode met meteen daarna weer een warmterecord. Daarna sloeg het weer om naar een zeer koud voorjaar zoals we dat in de jaren '70 gewend waren. De natuur is op dit moment nog steeds een maandje achter ten opzichte van de laatste jaren. Dit verklaart mogelijk het feit dat ze niet alle vijf groot zijn geworden.

Uitvliegen en mogelijk tweede leg

Het zal nog wel een aantal weken duren voordat de kerkuilen zover zijn dat ze kunnen uitvliegen. Mogelijk volgt er een tweede legsel als het voedselaanbod goed blijft en er geen droogteperiode komt.

Waarom worden de kerkuilen geringd?

De vogels worden geringd voor onderzoek voor broedvogelmonitoring en in aanvulling op de Sovon vogeltelling. Hiermee dragen onze uilen bij aan onderzoek waarmee beter zicht wordt verkregen op de populaties, kwaliteit en verspreiding van de uilen.

Volg de kerkuilen

Geniet nog even mee met het wel en wee van de familie kerkuil via dunea.nl/kerkuilen.

 

Ringen: Arend de Looff & Noël Aarts (Dunea)
Foto's: Cees van de Noort (Dunea)