Hart van Meijendel toekomstbestendig

In duingebied Meijendel in Wassenaar krijgt ‘het hart’ een opknapbeurt. De buitenruimte wordt op punten aangepast, zodat verschillende soorten bezoekers beter en veiliger hun weg vinden. Bezoekerscentrum De Tapuit heeft een update gekregen op duurzaamheid, actualiteit en educatie - met meer ruimte voor wat heel Nationaal Park Hollandse Duinen te bieden heeft.

De Tapuit is sinds januari verbouwd tot een modern bezoekerscentrum met nieuwe informatieve (spel)elementen over duin en water en meer belevingen voor iedereen van jong tot oud. Met de nieuwe inrichting willen we bezoekers een top natuurbeleving bezorgen met verleidelijke informatie binnen die je vervolgens buiten op ontdekking laat gaan.

Duurzamer

Met tips voor natuur, bewust watergebruik en -besparing hopen we bezoekers tot aan huis te bereiken en te inspireren tot duurzame keuzes. In het bezoekerscentrum zelf besparen we straks water door de toiletten met regenwater door te spoelen. Met zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s brengen we faciliteiten up-to-date en verkleinen we de CO2-uitstoot samen met bezoekers. Zo helpen we elkaar goed te zorgen voor een waardevol natuurgebied.

Facelift buitenruimte

In het najaar van 2022 vernieuwen we de buitenruimte rond het bezoekerscentrum. De bestaande voorzieningen zoals de fietsenstalling zijn toe aan een opknapbeurt. Tegelijkertijd willen we met een aantal aanpassingen de bezoekersstromen op locatie beter en veiliger in goede banen leiden. De Brink, voor het bezoekerscentrum, wordt het centrale punt waar je je kunt oriënteren en informatie krijgt over het gebied. Er komt nieuwe bestrating, zitgelegenheid en bebording.

We passen de routes van en naar de fietsenstallingen en parkeerplaats aan, zodat bezoekers elkaar minder in de weg zitten. De waterspeelplaats verhuist naar de speelweide. Deze gaan we natuurlijker inrichten, passend bij de natuurlijke omgeving en bij Dunea als natuurbeheerder. Tijdens de werkzaamheden nemen we maatregelen om hinder voor bezoekers zoveel mogelijk te beperken.

Voorbereid op de toekomst, samen met partners

In februari 2023 verwachten we de werkzaamheden af te ronden. Het bezoekerscentrum en de omgeving is dan weer klaar voor de toekomst. Het project Hart van Meijendel maakt onderdeel uit van een plan om de recreatiedruk beter te managen voor en over de regio. De bevolking in de regio groeit namelijk en daarmee groeit ook de behoefte aan natuur & recreatie. De 'coronadrukte' kwam hier tijdelijk nog bovenop. De samenwerking binnen Nationaal Park Hollandse Duinen is ook een voorbeeld van een maatregel om de recreatiedruk te reguleren. Hoe meer natuur- en recreatiegebieden er bekend zijn van Hoek van Holland tot Hillegom, hoe meer er is te kiezen voor de inwoners en bezoekers van de regio. Die spreiding is (ook) goed voor de kwetsbare natuur in de regio. Wij zijn trotse beheerder van Meijendel en zien daar graag mensen van genieten, in harmonie met de natuurkwaliteit en met andere functies van het gebied.
 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de projecten die wij uitvoeren in de duinen? Bekijk dan onze pagina over werkzaamheden in de duinen.