Hart van Meijendel toekomstbestendig

In duingebied Meijendel in Wassenaar vernieuwt en verduurzaamt Dunea haar bezoekerscentrum De Tapuit. Het wordt de eerste officiële toegangspoort voor Nationaal Park Hollandse Duinen en vertrekpunt voor nieuwe ontdekkingen en belevenissen in de rijke natuur. De buitenruimte knappen we ook op, zodat verschillende soorten bezoekers gemakkelijker de weg vinden naar en vanaf het Hart van Meijendel.

De Tapuit wordt sinds januari verbouwd tot een modern bezoekerscentrum met nieuwe informatieve (spel)elementen over duin en water en meer belevingen voor iedereen van jong tot oud. De bestaande inrichting stamt alweer uit 2012 en heeft het einde van haar levensduur bereikt. Met de nieuwe inrichting willen we bezoekers een top natuurbeleving bezorgen met verleidelijke informatie binnen die je vervolgens buiten op ontdekking laat gaan.

Duurzamer

Met tips voor natuur, bewust watergebruik en -besparing hopen we bezoekers tot aan huis te bereiken en te inspireren tot duurzame keuzes. In het bezoekerscentrum zelf besparen we straks water door de toiletten met regenwater door te spoelen. Met zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s brengen we faciliteiten up-to-date en verkleinen we de CO2-uitstoot samen met bezoekers. Zo helpen we elkaar goed te zorgen voor een waardevol natuurgebied.

Facelift buitenruimte

In het najaar vernieuwen we de buitenruimte rond het bezoekerscentrum. De bestaande voorzieningen zoals de fietsenstalling zijn toe aan een opknapbeurt. Tegelijkertijd willen we met een aantal aanpassingen de bezoekersstromen op locatie beter en veiliger in goede banen leiden. De Brink, voor het bezoekerscentrum, wordt het centrale punt waar je je kunt oriënteren en informatie krijgt over het gebied. Er komt nieuwe bestrating, zitgelegenheid en bebording.

We passen de routes van en naar de fietsenstallingen en parkeerplaats aan, zodat bezoekers elkaar minder in de weg zitten. De waterspeelplaats verhuist naar de speelweide. Deze gaan we natuurlijker inrichten, passend bij de natuurlijke omgeving en bij Dunea als natuurbeheerder. Tijdens de werkzaamheden nemen we maatregelen om hinder voor bezoekers zoveel mogelijk te beperken.

Voorbereid op de toekomst, samen met partners

In februari 2022 ronden we de werkzaamheden af. Het bezoekerscentrum en de omgeving is dan weer klaar voor de toekomst. De bevolking in de regio groeit, dus ook de vraag naar recreatieaanbod. Daarbij heeft Meijendel in ‘Coronatijd’ duidelijk aan populariteit gewonnen. Die drukte zal niet voortduren naarmate er weer meer mogelijkheden zijn voor vrijetijdbesteding, maar het gebied heeft vast ook nieuwe bezoekers verleid om vaker te komen. Het project Hart van Meijendel maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen om de recreatiedruk beter te managen voor en over de regio.
Een ander voorbeeld van een maatregel om de recreatiedruk reguleren is de samenwerking binnen Nationaal Park Hollandse Duinen. Als er meer natuur- en recreatiegebieden (bekend) zijn en er straks meer parkpoorten de deuren openen, is er meer te kiezen voor de inwoners en bezoekers van de regio. En dat is ook goed voor de kwetsbare natuur in de regio. Wij zijn trotse beheerder van Meijendel en zien daar graag mensen van genieten, in harmonie met andere functies van het gebied en niet ten koste van de natuurkwaliteit.
 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de projecten die wij uitvoeren in de duinen? Bekijk dan onze pagina over werkzaamheden in de duinen.