Corona van invloed op de waterrekening

Corona heeft invloed op het waterverbruik. In 2020 gebruikte 22% van de huishoudens gemiddeld 20.000 liter meer dan zij in een normaal jaar gebruiken. Wij denken dat dit een optelsom is van een hete zomer, niet op vakantie gaan en thuiswerken.

De voorschotbedragen die u gedurende het jaar betaalt voor drinkwater, zijn berekend op basis van uw verbruik in het verleden. Als u meer water verbruikt dan het jaar ervoor, is de optelsom van de voorschotten niet meer voldoende en moet u bijbetalen als de perioderekening verschijnt. Tegelijk wordt het nieuwe voorschotbedrag automatisch verhoogd, om te voorkomen dat u het jaar erna opnieuw moet bijbetalen.

Hoeveel water u het komende jaar verbruikt, hangt mede af van hoelang de corona-maatregelen zoals de lockdown en thuiswerken nog duren. Verwacht u een hoger verbruik en wilt u tijdig uw waterverbruik hierop aanpassen? Dat kan heel eenvoudig via Mijn Dunea.

Is uw verbruik ‘normaal’?

Landelijk gebruikt een Nederlander gemiddeld 119 liter per persoon per dag, zo weten we uit onderzoek. In een ‘normaal jaar’ komt dat uit op 43.000 liter per persoon (43m3). Dit gemiddelde verbruik is gebaseerd op alle Nederlanders. Wat voor u een normaal verbruik is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo weten we dat in wijken met grote tuinen meer water wordt gebruikt dan in meer stedelijke omgeving. En een groter huishouden verbruikt per persoon gemiddeld iets minder, omdat huishoudelijke apparaten als vaatwassers en wasmachines efficiënter worden gebruikt. 
 
Wat uw persoonlijke woonomstandigheden ook zijn, bewust omgaan met water is altijd goed. Minder watergebruik en meer hergebruik van bijvoorbeeld regenwater, scheelt energie en CO2-uitstoot. Waterbesparing is het gemakkelijkste te bereiken door zuiniger apparatuur aan te schaffen: een waterbesparende douchekop, een toilet met de optie van een kleine spoeling, een wasmachine en vaatwasser die minder water verbruiken. Kijk op onze waterbewustpagina voor tips in en om het huis.