Brandkraanvandalisme in Den Haag

Gisteravond zijn in een aantal wijken in Den Haag 13 brandkranen opengedraaid door onbevoegden. Ongeveer een miljoen liter hoge kwaliteit drinkwater spoelde daardoor weg en er ontstonden klachten over waterdruk. Dunea wil dat het misbruiken van voorzieningen voor de brandweer stopt en werkt samen met de gemeente Den Haag aan een oplossing voor dit terugkerende probleem.

Vooral uit het hoger gelegen Duindorp werden drukklachten gemeld. Om half 2 vanmorgen had iedereen weer water. In hoogbouw duurde dat mogelijk langer als de huismeester de hydrofoor (pomp om ervoor te zorgen dat de huishoudens op hogere etages ook water hebben) handmatig moest resetten. 

Het opendraaien van brandkranen brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Brandkranen zijn immers bedoeld om te helpen bij het redden van levens. Ook de waterkwaliteit kan erdoor in gevaar komen. Als de druk van het waternet af is, ligt verontreiniging op de loer. Dunea draait brandkranen zelf dicht, omdat vakkundig en hygiënisch werken belangrijk is om verontreiniging van het drinkwaternet te voorkomen.

Dat onze monteurs zouden hebben geweigerd een kraan dicht te draaien is totaal onjuist. In verband met de veiligheid van onze monteurs en de omgeving, is het protocol dat het sluiten van een brandkraan altijd gebeurt in samenspraak en onder begeleiding van de politie. In de meeste gevallen konden de kranen binnen een redelijke termijn gesloten worden. 

Dunea overweegt aangifte te doen en werkt goed samen met politie en gemeente. 

Welke maatregelen nemen wij?

  • Opengezette brandkranen worden voorzien van een slot, de brandweer kan er uiteraard bij, maar het wordt daardoor voor hen een extra handeling als er brand is. 
  • Met politie, brandweer, gemeentelijke dienst Welzijn, buurtvaders en buurtpreventieteams zijn of worden afspraken gemaakt over aanpak en preventie. 
  • Wij begrijpen dat klanten verkoeling zoeken met deze warme dagen, maar dat kan ook prima met een douche en zelfs gratis via openbare tapkranen. Waar de openbare tapkranen staan vindt u op de tapkranenkaart.

Wij zijn blij met de bewoners uit wijken waar dit plaatsvindt, die mensen aanspreken die illegaal de brandkranen opendraaien. Dit voorkomt veel risico voor de waterkwaliteit en schade aan het straatmeubilair.   

Meer info: