Brandkranen openen is geen kinderspel

Het is de langste en heetste hittegolf ooit gemeten, maar dat betekent niet dat je zomaar een brandkraan mag openzetten voor verkoeling op straat. Dat is niet ludiek maar illegaal. Het zorgt voor veel overlast en is ook nog eens een risico voor de volksgezondheid en veiligheid in de buurt.

Het opendraaien van de brandkranen kan grote gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en daarmee ook voor de volksgezondheid. Verder leidt het tot overlast, schade aan de openbare ruimte en verspilling van waardevol drinkwater in een periode dat daar veel behoefte aan is. Met deze hitte is levering van voldoende en veilig drinkwater essentieel. Dunea is goed voorbereid op de grote vraag naar water, maar zit niet te wachten op onnodige grote verspilling. Bovendien zetten wij onze storingsmonteurs liever in op echte lekkages in plaats van brandkraanvandalisme.

Gevolgen voor beschikbaarheid en waterkwaliteit

Door het opendraaien van de kranen vermindert de waterdruk in het distributienet. Alle huishoudens in de omgeving hebben dan geen of weinig water meer. Door deze drukdaling is er een reële kans dat vuil water kan terugstromen in het distributienet. De drinkwaterkwaliteit is dan niet meer te waarborgen en de volksgezondheid kan dan in gevaar komen door het drinken van verontreinigd drinkwater. Bovendien bestaat ook de kans op ‘bruin water’, door de hoge snelheid van het drinkwater komen de roestdeeltjes in de leidingen los en veroorzaken een bruine kleur. Dat kan uiteindelijk weer voor problemen zorgen bij het gebruik van apparatuur als wasmachines en CV-ketels.

Welke maatregelen nemen wij?

  • Opengezette brandkranen worden voorzien van een slot, de brandweer kan er uiteraard bij, maar het wordt daardoor voor hen een extra handeling als er brand is. 
  • Met Politie, brandweer, gemeentelijke dienst Welzijn, buurtvaders en buurtpreventieteams zijn of worden afspraken gemaakt over aanpak en preventie.
  • Wij begrijpen dat klanten verkoeling zoeken met deze warme dagen, maar dat kan ook prima met een douche en zelfs gratis via openbare tapkranen. Waar de openbare tapkranen staan vindt u op de tapkranenkaart.

Omroep West sprak over dit onderwerp met Edward Verheij, manager communicatie bij Dunea.